11/12/2020 11/12/2020 Σε συμφωνία για το κείμενο των συμπερασμάτων που αφορά στην Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο κατέληξαν οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα και μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις και έντονο παρασκήνιο. «Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα...
11 Δεκεμβρίου, 2020 - 9:21
Τελευταία ενημέρωση: 11/12/2020 - 7:52

EE: “Ένα βήμα τη φορά” για την Τουρκία

Διαδώστε:
EE: “Ένα βήμα τη φορά” για την Τουρκία

Σε συμφωνία για το κείμενο των συμπερασμάτων που αφορά στην Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο κατέληξαν οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα και μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις και έντονο παρασκήνιο.

«Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά», τόνισαν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη συμφωνία των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το κείμενο των συμπερασμάτων σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως προκύπτει από το κείμενο των συμπερασμάτων, η ΕΕ αναμένεται να προχωρήσει σε επιπλέον “καταχωρήσεις”, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, που αφορούν σε περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να καταθέσει έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και σχετικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2021», ενώ «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί για πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Επιπροσθέτως, ζητεί από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει με την πρόταση της πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, «η ΕΕ θα επιδιώξει να συνεργαστεί σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις ΗΠΑ».

Όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την αποχώρηση του πλοίου Ορούτς Ρέις και επιμένει στη συνεχή αποκλιμάκωση για την επανέναρξη και την ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ στην ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά μιας θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία δείχνει την ετοιμότητα να προωθήσει μια γνήσια συνεργασία με την Ένωση και τα κράτη-μέλη και να επιλύσει διαφορές μέσα από το διάλογο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι «μια τέτοια ατζέντα θα μπορούσε να καλύψει τα πεδία της οικονομίας και του εμπορίου, επαφές ατόμων, υψηλού επιπέδου διαλόγους και συνεχή συνεργασία στα θέματα της μετανάστευσης». Ταυτόχρονα, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία του να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η ΕΕ θα είναι επίσης έτοιμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία και να συνεργάζεται στην υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς όλα τα κράτη-μέλη ενισχύοντας τις προσπάθειες στη μάχη κατά των δικτύων διακινητών μεταναστών».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει από χθες, προσερχόμενος στη Σύνοδο, μήνυμα ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα («pacta sunt servanda») και να διαφυλαχθεί μ’ αυτόν τον τρόπο η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραπέμποντας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, η οποία έδινε προθεσμία στην Τουρκία έως τον Δεκέμβριο για να εγκαταλείψει την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος -και με την επισήμανση πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν χώρες που δεν ήθελαν κυρώσεις για την Τουρκία- κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως στόχος ήταν να βελτιωθεί το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου – όπερ και εγένετο. Η τάση αυτή εκ μέρους συγκεκριμένων κρατών αποτυπώθηκε, άλλωστε, σε σημεία του τελικού κειμένου που το εξισορροπούν (π.χ. με τις αναφορές στην ανάγκη της διατήρησης των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας ΕΕ-Τουρκίας). Παράλληλα, η επισήμανση πως η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί με την Ευρώπη για το μεταναστευτικό ερμηνεύεται ως απόρροια και της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, αναδεικνύοντας πτυχές της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, μίλησε για την προσπάθειά της να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.

Με πληροφορίες από την ert.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων