03/09/2019 03/09/2019   Με κατάνυξη και άφατη ευλάβεια εορτάστηκε την Κυριακή 1-η Σεπτεμβρίου, αρχή της Ινδίκτου, οπότε εκκινά και το καινούριο εκκλησιαστικό μας έτος, η εορτή του Οσίου Μελετίου, που υπήρξε έξοχη μορφή του μοναστικού βίου και λάμπρυνε με την θεολογική παρουσία του την Ορθοδοξία μας. Πλήθος κόσμου έτσι συνέρρευσε στον ομώνυμο ναό του Αγίου Μελετίου στα...
03 Σεπτεμβρίου, 2019 - 22:17

Έκφραση τιμής στον Όσιο Μελέτιο, στον ομώνυμο ναό του στα Σεπόλια

Διαδώστε:
Έκφραση τιμής στον Όσιο Μελέτιο, στον ομώνυμο ναό του στα Σεπόλια

 

Με κατάνυξη και άφατη ευλάβεια εορτάστηκε την Κυριακή 1-η Σεπτεμβρίου, αρχή της Ινδίκτου, οπότε εκκινά και το καινούριο εκκλησιαστικό μας έτος, η εορτή του Οσίου Μελετίου, που υπήρξε έξοχη μορφή του μοναστικού βίου και λάμπρυνε με την θεολογική παρουσία του την Ορθοδοξία μας. Πλήθος κόσμου έτσι συνέρρευσε στον ομώνυμο ναό του Αγίου Μελετίου στα Σεπόλια, για να αποτίσει φόρο τιμής στη σπουδαία αυτή μορφή μοναχισμού και να αντλήσει ηθική δύναμη από την θεία χάρη και την ευλογία του.

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Να σημειώσουμε ότι ο Όσιος Μελέτιος, που γεννήθηκε το 1035 μ.Χ. στη Μουταλάσκη της Καππαδοκίας, από νεαρή ηλικία ξεχώρισε για το υψηλό θρησκευτικό του συναίσθημα, αλλά και την ακλόνητη προσήλωσή του στα ηθικά ιδεώδη της ορθοδοξίας. Αφού περιηγήθηκε εκκλησιαστικά στην Θεσσαλονίκη, στην Θήβα και δη στη Μονή του Αγίου Γεωργίου και εν συνεχεία στη Μονή Σαγματά, ίδρυσε Ιερά Μονή στον Κιθαιρώνα, όπου και έζησε μέχρι την εκδημία του. Στον Κιθαιρώνα άλλωστε βρίσκεται και η τιμία κάρα του.

Στον περικαλλή ναό λοιπόν του Αγίου Μελετίου, εψάλη ο πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του ευλαβούς Αρχιμανδρίτη κ.κ. Βαρνάβα Θεοχάρη και συλλειτουργούντων τον ευσεβών ιερέων του ναού πατέρων κ.κ. Γκανά Ευαγγέλου και Σταθόπουλου Γεωργίου. Μετά τον εσπερινό επακολούθησε εκλιτάνευση της ιερής εικόνος του Οσίου Μελετίου, με την επικουρία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που σκόρπισε με τους παιάνες της, τα πιο γλυκά και χαρμόσυνα συναισθήματα στο χριστεπώνυμο πλήθος. Άφατος λυρισμός και συγκίνηση κατέβαλλε τους πιστούς, που έραιναν με άνθη την εικόνα και εδέοντο στον Όσιο Μελέτιο, να τους χαρίζει υγεία, ηθική δύναμη και κουράγιο. Άψογα τα μέτρα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών, που εξασφάλισε την απρόσκοπτη πραγματοποίηση της πομπής. Αξιοσημείωτη ακόμα η μέριμνα του φιλοπτώχου ταμείου και των εθελοντών της ενορίας του Αγίου Μελετίου, που με αγάπη και ευλάβεια, πρόφεραν τα μέγιστα, για την υποδειγματική υλοποίηση της λιτανείας.

Με την επάνοδο της εικόνας στην εκκλησία, διεβιβάσθη από τους ιερείς το ευγενές μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ενώ εκφράσθηκε η αδήριτη ανάγκη, όλοι οι παριστάμενοι με οδηγό τον ενάρετο βίο του Οσίου Μελετίου, να αντλήσουν από τα ιερά νάματα της Ορθοδοξίας και να πορευτούν σε δρόμους αγάπης και ηθικής ευποιίας. Χρόνια Πολλά και του Χρόνου με υγεία και ο Όσιος Μελέτιος, να χαριτώνει τις ζωές μας και να μας χαρίζει υγεία και ηθική ευημερία.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Οσίου Μελετίου :

Ὡς ἔνσαρκος Ἄγγελος, καὶ ὑπηρέτης Χριστοῦ, ὡς ἔνθεος ἄνθρωπος καὶ ἀσκητῶν καλλονή, Μελέτιε Ὅσιε, χάριτας θεοδότους, ἐκομίσω διώκειν, πνεύματα πονηρίας, καὶ νοσοῦντας ἰᾶσθαι, δι’ ὅ καὶ ἡ σεπτή σου σορὸς βρύει ἰάματα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων