13/12/2021 13/12/2021 Στις 12 αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του Συνοδικού Μεγάρου Πρωθυπουργός και Υπουργός Παιδείας  Του Νικόλαου Ζαΐμη  Ιδιαίτερη αναμένεται να είναι η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς σε αυτή θα παραστούν, στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ....
13 Δεκεμβρίου, 2021 - 8:08
Τελευταία ενημέρωση: 13/12/2021 - 9:54

Εκκλησία και Πολιτεία ανοίγουν τα χαρτιά τους – Ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Συνοδικό Μέγαρο σήμερα

Διαδώστε:
Εκκλησία και Πολιτεία ανοίγουν τα χαρτιά τους – Ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Συνοδικό Μέγαρο σήμερα

Στις 12 αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του Συνοδικού Μεγάρου Πρωθυπουργός και Υπουργός Παιδείας 

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Ιδιαίτερη αναμένεται να είναι η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς σε αυτή θα παραστούν, στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως.

Μετά το πρώτο τετ α τετ το οποίο είχαν οι δύο πλευρές την περασμένη Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου στην προπαρασκευαστική συνάντηση, όπως χαρακτηρίστηκε, σήμερα αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους προκειμένου να συζητήσουν για τα μέτρα στους ναούς την περίοδο των Χριστουγέννων, την πορεία των εμβολιασμών καθώς και άλλα ζητήματα τα οποία απασχολούν διαχρονικά τις σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Όπως και στην  προπαρασκευαστική συνάντηση στο Μαξίμου έτσι και σήμερα παρούσα θα να είναι η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Από την πλευρά της Εκκλησίας υπάρχει ικανοποίηση προς το πρόσωπό της για την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου τον περασμένο Ιούλιο το οποίο περιελάβανε αλλαγές και στον χώρο της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Ο Μακαριώτατος είχε εκφράσει τις ευχαριστίες του για την κίνηση αυτή από την πλευρά της πολιτείας κατά την τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ευχαριστήσει εκ νέου σήμερα τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και την κ. Κεραμέως.

Απάντηση ΙΣΚΕ για τα “περί διορισμού 4.000 κληρικών”

Την ίδια ώρα σύγχυση δημιουργήθηκε για το θέμα που αφορά τη σύσταση επιπλέον 4.000 οργανικών θέσεων ιερέων, τις οποίες θα καταλάβουν ιερείς που ήδη υπηρετούν και οι οποίοι θα μονιμοποιηθούν. Το θέμα αυτό φαίνεται προς το παρόν να παγώνει καθώς όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου, τo ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινωθεί και προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων, προς αντικατάσταση κάποιων από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. “Αυτή είναι η αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας”, επεσήμανε. Αυτό δεν σημαίνει ότι το αίτημα της Εκκλησίας απορρίπτεται, απλά θα μελετηθεί εκ νέου με τον επόμενο προϋπολογισμό του κράτους.

Θέση για το θέμα αυτό έλαβε και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση πως “δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εργαλειοποιήσει ένα δίκαιο αίτημα μας προς ίδιον όφελος. Έχουμε αποδείξει ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Πατρίδα μας αναπληρώνουμε το υστέρημα της κοινωνικής πρόνοιας του κράτους σε όλους τους τομείς. Αυτό που ζητάμε είναι σεβασμό και τακτοποίηση του αυτονόητου αιτήματος μας”. Παράλληλα, στην ανακοίνωση του ο Ι.Σ.Κ.Ε. επισημαίνει ότι «η αιτία που προήλθε η φημολογία περί δήθεν διορισμού 4000 Κληρικών οφείλεται στο ότι δεν έχει επικαιροποιηθεί από το 1945 ο αριθμός οργανικών θέσεων τις οποίες μισθοδοτεί και ασφαλίζει το κράτος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δεύτερη επίσκεψη Πρωθυπουργού στη ΔΙΣ 

Η παρουσία του Πρωθυπουργού στη σημερινή συνεδρίαση της ΔΙΣ γίνεται ύστερα από πρόσκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει ο δεύτερος Πρωθυπουργός που θα παραστεί σε συνεδρίαση της ΔΙΣ καθώς είχε προηγηθεί το 2014 ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Ο τότε Πρωθυπουργός είχε μεταβεί, για την ακρίβεια στις 16 Μαϊου 2014, στο Συνοδικό Μέγαρο αιφνιδιαστικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με την τότε ανακοίνωση της ΔΙΣ να αναφέρει: «η επίσκεψη του πρωθυπουργού, που ανέλαβε την πρωτοβουλία, έγινε προκειμένου να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς την Εκκλησία μας για το μεγάλο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο το οποίο επιτελείται μέσω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων ιδίως αυτή την περίοδο. Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ευχαρίστησε εκ μέρους των Μελών της Δ.Ι.Σ. τον κ. Πρωθυπουργό για την πολυεπίπεδη αρωγή της Πολιτείας στις πρωτοβουλίες και δράσεις της Εκκλησίας».

Ωστόσο, η σημερινή επίσκεψη γίνεται κατόπιν πρόσκλησης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου  καθιστώντας την ενέργεια αυτή ως μία ιστορική στιγμή. Αυτή όμως που θα γράψει ξεχωριστή στιγμή στην εκκλησιαστική ιστορία η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, καθώς γίνεται η πρώτη γυναίκα που παραστεί σε συνεδρίαση της ΔΙΣ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων