10/11/2022 10/11/2022 Ο Τουρκο-αμερικανός καρδιοθωρακοχειρουργός δρ. Μεχμέτ Οζ, στενός φίλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και χρηματοδοτούμενος από την τουρκική ελίτ, έχασε τη μάχη για την έδρα της Πενσιλβάνια στη Γερουσία, όπου επικράτησε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζον Φέτερμαν, κατά τις ενδιάμεσες εκλογές. Η νίκη του Φιλέλληνα Φέτερμαν, ο οποίος διαδέχεται τον συνταξιούχο Γερουσιαστή του GOP Πατ Τουμεϊ,...
10 Νοεμβρίου, 2022 - 15:15
Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2022 - 15:16

Εκλογές – ΗΠΑ: Ο Τούρκος φίλος του Ερντογάν που έχασε την έδρα στην Πενσιλβάνια

Διαδώστε:
Εκλογές – ΗΠΑ: Ο Τούρκος φίλος του Ερντογάν που έχασε την έδρα στην Πενσιλβάνια

Ο Τουρκο-αμερικανός καρδιοθωρακοχειρουργός δρ. Μεχμέτ Οζ, στενός φίλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και χρηματοδοτούμενος από την τουρκική ελίτ, έχασε τη μάχη για την έδρα της Πενσιλβάνια στη Γερουσία, όπου επικράτησε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζον Φέτερμαν, κατά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Η νίκη του Φιλέλληνα Φέτερμαν, ο οποίος διαδέχεται τον συνταξιούχο Γερουσιαστή του GOP Πατ Τουμεϊ, προσφέρει άλλη μια έδρα στη Γερουσία στους Δημοκρατικούς του Τζο Μπάιντεν, αυξάνοντας τις πιθανότητές τους να τη διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους για άλλη μια διετία.

Πηγή: The Associated Press

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Μεχμέτ Οζ φέρεται να έχει διασυνδέσεις στα υψηλότερα κλιμάκια του κόμματος του Ερντογάν, με τον οποίο είχε συναντηθεί προ οκταετίας, ενώ αρκετές φορές ήταν επίτιμος προσκεκλημένος σε μεγάλες επιχειρηματικές εκδηλώσεις στην Τουρκία.

Ο φίλος του Ερντογάν

Ο δρ. Οζ έχει υιοθετήσει θέσεις της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, όπως η μη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και αναμενόταν να στηρίξει τις προσπάθειες του τουρκικού λόμπι στην Ουάσιγκτον να ξεπεράσει τις αντιδράσεις στο Κογκρέσο για την πώληση F-16 στην Άγκυρα.

Η ταύτισή του με την Άγκυρα σε θέματα, όπως η μη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, είχε εγείρει ερωτήματα για τον ρόλο του στη Γερουσία.

Το προεκλογικό επιτελείο του έκανε λόγο για «ξενοφοβικές επιθέσεις». Ο ίδιος απέρριψε κάθε υπόνοια ως «πολιτικό αντιπερισπασμό», και δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την τουρκική υπηκοότητα εάν οι ψηφοφόροι της Πενσυλβάνια τον επιλέξουν για Γερουσιαστή τους.

Όπως όμως έγραψε προ μηνών σε ένα άρθρο στο National Review o Μπέντζαμιν Μπερντ, αναλυτής και στέλεχος της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Middle East Forum, αυτή η κίνηση από μόνη της δεν είναι αρκετή.

Σύμφωνα με το National Review και τον δημοσιογράφο Μπέντζαμιν Μπερντ, ο δρ. Οζ Είχε συνάντηση με τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν το 2014 και σε άλλες περιπτώσεις επαφές με ηγετικά στελέχη του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος κόμματος AKP. Διατηρεί στενές διασυνδέσεις με κρατικά επιχειρηματικά συμφέροντα της Άγκυρας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

«Τουλάχιστον από το 2017 ο διάσημος χειρουργός λειτουργεί ως δημόσιο πρόσωπο της Turkish Airlines, της κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Τουρκίας, η οποία στελεχώνεται από κορυφαία στελέχη του AKP κοντά στην οικογένεια Ερντογάν», όπως επισημαίνεται.

«Ήταν ο ειδικός προσκεκλημένος σε έρανο στις 25 Οκτωβρίου 2019 με συγχορηγούς την Τουρκο-Αμερικανική Εθνική Συντονιστική Επιτροπή (TASC) και το Κέντρο Diyanet Αμερικής (DCA)», άμεσης σύνδεσης με τη διαβόητη τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων. «Αμφότερα είναι προεκτάσεις του τουρκικού κράτους», όπως υπογράμμισε ο Μπέντζαμιν Μπερντ.

Φωτογραφίες από αυτήν την εκδήλωση «δείχνουν τον δρ. Οζ να κάθεται στην τιμητική θέση δίπλα στον οικοδεσπότη της εκδήλωσης, Μουράτ Γκιουζέλ, έναν Τουρκοαμερικανό επιχειρηματία που εμπλέκεται σε πολλές έρευνες του FBI σχετικά με προσπάθειες ανάμειξης στην πολιτική των ΗΠΑ».

Σχέσεις με κατασκοπεία Αμερικανών πολιτών

Σύμφωνα με το National Review, οι δεσμοί του δρ. Οζ με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) επεκτείνονται σε ξένους πράκτορες και πληρεξούσιους που φέρεται να έχουν σχέση με μυστικό λόμπι στις ΗΠΑ και με κατασκοπεία Αμερικανών πολιτών. Αυτές οι μυστικές σχέσεις εγείρουν του έρχονται σε αντίθεση με τα αμερικανικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επικριτές του δρ. Οζ του επιρρίπτουν την κατηγορία ότι χορηγεί συμπληρώματα που έχουν αμφίβολη επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς και ότι οι ιατρικές συμβουλές που δίνει χρήζουν αξιολόγηση.

«Είχα το προνόμιο, ως γιος μεταναστών γονέων, να μεγαλώσω Αμερικανός, ενώ παραμένω βαθιά σε επαφή με τις τουρκικές ρίζες μου», είπε ο δρ. Οζ στο SJ Magazine σε συνέντευξή του το 2011 . «Έχω μεγάλη οικογένεια πίσω στην Τουρκία, έζησα εκεί για μια περίοδο ως παιδί και υπηρέτησα στον τουρκικό στρατό, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για όσους έχουν διπλή υπηκοότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μεγάλο ερώτημα όμως που του έθεσαν οι επικριτές του είναι το αν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας. Μάλιστα τον κάλεσαν να παραιτηθεί από την τουρκική υπηκοότητά του — όχι επειδή είναι νομικά υποχρεωμένος να το κάνει ως υποψήφιος για τη Γερουσία, αλλά από την ανησυχία ότι μπορεί να διχαστεί στην πολιτική του καριέρα.

Έξω φρενών ο Τραμπ για την ήττα του Μεχμέτ Οζ

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να ήταν «έξαλλος» το πρωί της Τετάρτης για την ήττα του Ρεπουμπλικάνου Δρ. Μεχμέτ Οζ, διότι με τις ενδιάμεσες εκλογές επεδίωκε να ανοίξει ο δρόμος για την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024. Ωστόσο, αντί γι’ αυτό, η εκλογική βραδιά ήταν απογοητευτική για τον Τραμπ.

Μάλιστα ο ίδιος, κατηγόρησε τα άτομα του κύκλου του – συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Μελάνια – ότι τον προέτρεψαν να υποστηρίξει τον υποψήφιο, σύμφωνα με όσα μετέφερε μέσω Twitter η δημοσιογράφος των New York Times, Μάγκι Χάμπερμαν.

«Ο Τραμπ είναι πραγματικά έξαλλος σήμερα, ειδικά σε σχέση με τον δρ. Οζ και κατηγορεί όλους όσοι τον συμβούλευσαν να τον στηρίξει, μεταξύ των οποίων και την σύζυγό του, περιγράφοντας το ως όχι μια από τις καλύτερες αποφάσεις του, σύμφωνα με το στενό περιβάλλον του» έγραψε η δημοσιογράφος στο Twitter.

Ποιος είναι ο διάσημος γιατρός;

Ο δρ. Οζ, είναι ένας διάσημος γιατρός που είχε επενδύσει εκατομμύρια δολάρια από τα δικά του χρήματα στην πρώτη του εκστρατεία για την εκλογή του στο αξίωμα, και βρισκόταν πίσω από τον Φέτερμαν στις δημοσκοπήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της κούρσας.

Ένας πλούσιος τηλεοπτικός παρουσιαστής που ζούσε στο Νιου Τζέρσεϊ μέχρι ένα χρόνο προτού ξεκινήσει την εκστρατεία του, ο δρ. Οζ προσπάθησε να απαλλαγεί από τις κατηγορίες ότι ήταν απλά μια διασημότητα που ελάχιστη σχέση είχε με την πολιτεία.

Γόνος Τούρκων μεταναστών, γεννημένος στο Κλίβελαντ του Οχάιο, ο μουσουλμάνος δρ. Μεχμέτ Οζ μετά τη φοίτησή του στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ εργάστηκε σε μεγάλα ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ, για να εξελιχθεί σε γιατρό των διασημοτήτων, συνεργάτη της Όπρα Γουίνφρεϊ και παρουσιαστή της βραβευμένης με δέκα Emmy τηλε-ιατρικής εκπομπής «Τhe Dr. Oz Show».

Ο 62χρονος Ρεπουμπλικανός ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για το Κογκρέσο με διπλή υπηκοότητα, που έχει υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις ξένης χώρας, καθώς τη δεκαετία του 1980 υπηρέτησε οικειοθελώς στον στρατό της Τουρκίας για έξι εβδομάδες, προκειμένου να μην χάσει την τουρκική υπηκοότητα, την οποία διατηρεί ταυτόχρονα με την αμερικανική.

Ο ίδιος είπε ότι έκανε αυτή την επιλογή για να μπορεί να φροντίζει την άρρωστη μητέρα του, η οποία πάσχει από Αλτσχάιμερ και μένει στην Τουρκία. Μάλιστα έχει ψηφίσει και σε τουρκικές εκλογές.

Αν και στις ΗΠΑ δεν απαγορεύεται στα μέλη του Κογκρέσου να έχουν διπλή υπηκοότητα, οι στενοί δεσμοί του δρ. Οζ με την Τουρκία του Ερντογάν έχουν επικριθεί έντονα.

Διαβάστε ακόμη: Κραυγή αγωνίας για την Αγία Σοφία από τον Φιλέλληνα Γερουσιαστή της Πενσιλβάνια που νίκησε τον Τούρκο φίλο του Ερντογάν

Κεντρική φωτογραφία TWITTER

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων