10/11/2022 10/11/2022 «Θα στηρίξω τους Ορθόδοξους, να γίνει Μουσείο η Αγία Σοφία». Αυτά δήλωσε ο Δημοκρατικός Φιλέλληνας Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζόν Φέτερμαν που κατάφερε να επικρατήσει στην πολιτεία της Πενσιλβάνια έναντι του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου και φίλου του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Μεχμέτ Οζ. Η νίκη του Φέτερμαν δεν βοηθά μόνο τους Δημοκρατικούς στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τη...
10 Νοεμβρίου, 2022 - 14:45
Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2022 - 15:17

Κραυγή αγωνίας για την Αγία Σοφία από τον Φιλέλληνα Γερουσιαστή της Πενσιλβάνια που νίκησε τον Τούρκο φίλο του Ερντογάν

Διαδώστε:
Κραυγή αγωνίας για την Αγία Σοφία από τον Φιλέλληνα Γερουσιαστή της Πενσιλβάνια που νίκησε τον Τούρκο φίλο του Ερντογάν

«Θα στηρίξω τους Ορθόδοξους, να γίνει Μουσείο η Αγία Σοφία». Αυτά δήλωσε ο Δημοκρατικός Φιλέλληνας Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζόν Φέτερμαν που κατάφερε να επικρατήσει στην πολιτεία της Πενσιλβάνια έναντι του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου και φίλου του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Μεχμέτ Οζ.

Η νίκη του Φέτερμαν δεν βοηθά μόνο τους Δημοκρατικούς στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τη νίκη στη Γερουσία, αλλά αποτελεί ακόμη μια ήττα για την προώθηση των συμφερόντων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κογκρέσο.

Ο Τζον Φέτερμαν έχει μιλήσει ανοιχτά για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία, την Αγία Σοφία καθώς και ειδικά για την προστασία της χριστιανικής Ορθοδοξίας, εκφράζοντας ανοιχτά την ανησυχία του για την κατάσταση στη γείτονα χώρα.

«Ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη και να μην παρεμβαίνει στην εκλογή του διαδόχου του, να επιστρέψει τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία στην εκκλησία, να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο και να υπάρξει επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης», ανέφερε σε δήλωσή του τον Οκτώβριο ο Τζόν Φέτερμαν.

Φίλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας

Σύμφωνα με δήλωσή του τον Οκτώβριο, όπως τη μεταφέρει η National Herald: «Το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Είναι μια αμερικανική αξία και μια κοινή αξία τόσο για εμένα όσο και για την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Μια περιοχή με ιδιαίτερη ανησυχία για εμένα είναι η χώρα της Τουρκίας, όπου δικομματικοί Αμερικανοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στη θρησκευτική ελευθερία στην πνευματική κεφαλή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας -και σε πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο».

«Ως γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

«Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος υπήρξε ηγέτης στον διαθρησκειακό διάλογο, προτρέποντας τους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως μια αντιθρησκευτική πράξη», υπογράμμισε επίσης ο Φέτερμαν.

Και συνέχισε: «Για τη συμβολή του στη θρησκευτική κατανόηση και την ειρήνη, το Κογκρέσο τον αναγνώρισε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Και έχει αναγνωριστεί για την αξιοσημείωτη ηγεσία του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές – ΗΠΑ: Ο Τούρκος φίλος του Ερντογάν που έχασε την έδρα στην Πενσιλβάνια

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων