22/09/2021 28/09/2021 Η αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, η διαχείριση της πανδημίας, η σύνδεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, η αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας για διεκδίκηση νέων προς διάθεση πόρων της Σχολής και η λειτουργική ζωή, είναι μερικοί μόνο από τους στόχους που επετεύχθηκαν κατά τον πρώτο χρόνο από την ανάληψη της...
22 Σεπτεμβρίου, 2021 - 8:26
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2021 - 11:33

Εξωστρέφεια και αξιοποίηση ευκαιριών οι στόχοι της Θεολογικής Σχολής Αθηνών – Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση απολογισμού

Διαδώστε:
Εξωστρέφεια και αξιοποίηση ευκαιριών οι στόχοι της Θεολογικής Σχολής Αθηνών – Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση απολογισμού

Η αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, η διαχείριση της πανδημίας, η σύνδεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, η αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας για διεκδίκηση νέων προς διάθεση πόρων της Σχολής και η λειτουργική ζωή, είναι μερικοί μόνο από τους στόχους που επετεύχθηκαν κατά τον πρώτο χρόνο από την ανάληψη της Κοσμητείας της Σχολής από τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Χρήστο Καραγιάννη σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Απολογισμού.

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Ενεργοποιώντας για πρώτη φορά το νόμο 4485/ 4-8-2017 (άρθρο 19, παρ 11,12) και τον Εσωτερικό Κανονισμό του ΕΚΠΑ (άρθρα 42 και 43), στις 21 Σεπ. 21 Σεπτεμβρίου ο Κοσμήτορας της Σχολής παρουσίασε τον ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων για το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021 κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Σύμφωνα με την έκθεση οι βασικοί άξονες του έργου της Κοσμητείας κινήθηκαν ως εξής:

1. Στη διαχείριση της πανδημίας του covid 19 και της διασποράς του ιού εντός του κτηρίου.

2. Στην αντιμετώπιση των χρονίων προβλημάτων του κτηρίου της Σχολής.

3. Στην αισθητική αναβάθμιση του κτηρίου και η απόκτηση θεολογικής ταυτότητας.

4. Στην ουσιαστική βελτίωση των παρεχόμενων υποδομών έρευνας.

5. Στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Σχολής με την πρόσληψη νέων στελεχών και την επίλυση προβλημάτων του υπάρχοντος προσωπικού.

6. Στη σύνδεση της Σχολής με τη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

7. Στην εξωστρέφεια με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας και του ρόλου της Σχολής στο σύγχρονο, διεθνές, επιστημονικό, εκκλησιαστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

8. Στην αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας για διεκδίκηση νέων προς διάθεση πόρων για τη Σχολή.

9. Στη χρήση των νέων τεχνολογιών με στόχο την προσαρμογή της Σχολής στη νέα ψηφιακή εποχή.

10. Στον στρατηγικό σχεδιασμό και την υποβολή νέων προτάσεων – δράσεων για το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Καίριες επεμβάσεις στις κτηριακές εγκαταστάσεις

Ένας από τους βασικούς στόχους υπήρξε η κτηριακή αναβάθμιση της Σχολής με τις επεμβάσεις στους χώρους να είναι καθοριστικές με την εικόνα πλέον του κτηρίου έχει αλλάξει πρόσωπο. Έτσι, άμεση υπήρξε η απομάκρυνση των ταμπλό των φοιτητικών παρατάξεων από το 2ο όροφο της Σχολής, καθώς η εικόνα του κεντρικού διαδρόμου δεν ήταν αντιπροσωπευτική της ταυτότητας της Σχολής και έπρεπε επιτέλους να τεθεί ένα τέλος στην επικρατούσα ασχημοσύνη. Πλέον εκεί έχουν τοποθετηθεί νέα καθίσματακαθώς και παροχές φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών και αναβάθμιση του wi-fi.

Το Κεντρικό Αμφιθέατρο της Σχολής έχει ενταχθεί στα άμεσα προς εκτέλεση έργα του ΕΚΠΑ ενώ, απόφαση της Συγκλήτου, κατόπιν σχετικής παρέμβασης, υλοποιήθηκαν τα έργα για την ανακαίνιση του υπαίθριου Αμφιθεάτρου της Σχολής προκειμένου να φιλοξενήσει τις τελετές αποφοίτησης του ΕΚΠΑ εν μέσω πανδημίας.

Η αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων της Σχολής επίσης έχει αλλάξει όψη καθώς τοποθετήθηκαν νέο δάπεδο και νέα καθίσματα. Αρκετές επιφάνειες πλέον έχουν καλυφθεί με Αγιογραφίες συνδράμοντας στην αισθητική αναβάθμιση του κτηρίου.

Ακόμη η Σχολή προμηθεύτηκε, κατόπιν δωρεάς της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, οκτώ νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τη Βιβλιοθήκη της με σκοπό την ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και της έρευνας.

Σύνδεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος

Από τη πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του ο Κοσμήτορας της Σχολής έριξε γέφυρες συνεργασίας τόσο προς τη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και προς την Εκκλησία της Ελλάδος. Μάλιστα, μια από τις πρώτες ενέργειες του κ. Καραγιάννη ήταν η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Για πρώτη φορά σε τελετή υποδοχής πρωτοετών φοιτητών, η οποία λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, απηύθυνε χαιρετισμό ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Κατόπιν σχετικής πρότασης του Κοσμήτορα, η Σχολή προχώρησε στην έκδοση αφιερωματικού τόμου προς τιμής του Παναγιωτάτου με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών Πατριαρχείας στο θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως. Πρόσφατα ο κ. Καραγιάννης είχε επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με αντικείμενο τη ρύθμιση των λεπτομερειών της επίσημης παρουσίασης του τιμητικού τόμου στις 23 Νοεμβρίου.

Ενδιαφέρον όμως για την ιστορία της Σχολής έδειξαν και ξένοι ηγέτες όπως ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου κ. ΖντράβκοΚριβοκάπιτςο οποίος τον περασμένο Μάιο ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου (Καπνικαρέα).

Η διαχείριση της πανδημίας

Επιτυχής μπορεί να χαρακτηριστεί και η διαχείριση της πανδημίας από τη πλευρά της Θεολογικής Σχολής. Άμεσα συγκροτήθηκε κατά το νόμο τριμελής επιτροπή διαχείριση της πανδημίας (Covid 19), αποτελούμενης από την Επόπτρια του κτηρίου Αν. Καθηγήτρια κ. Βασιλική Σταθοκώστα, την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας ιατρό Κα Μαρία Βασιλειάδου και τον επόπτη κ. Θωμά Λιάπη.

Με πρωτοβουλία της Αν. Καθηγήτριαςκ. Μαρίας Βασιλειάδου, δημιουργήθηκε το πρώτο ιατρείου covid στο ΕΚΠΑ ενώ σε διάφορους χώρους τοποθετήθηκαν αντισηπτικά. Με τη συνδρομή των ανωτέρω, της Γραμματείας και των υπαλλήλων της Κοσμητείας προετοιμάστηκαν οι χώροι διδασκαλίας και της Βιβλιοθήκης με την τοποθέτηση ειδικής σήμανσης και την προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού.

Συνέδρια και ενέργειες για την ενίσχυση του επιστημονικού έργου

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας και η Θεολογική Σχολή δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τους επετειακούς εορτασμούς. Κατόπιν σχετικής πρότασης του Κοσμήτορα, αποφασίστηκε η διεξαγωγή συνεδρίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί τ διάστημα 4 με 7 Νοεμβρίου 2021.

Με απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής το Συνέδριου “Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21 αιώνα. Προκλήσεις και προοπτικές” μεταφέρθηκε το Σεπτέμβριο του 2022 ευελπιστώντας στην επικράτηση καλύτερων συνθηκών τέλεσής του λόγω πανδημίας. Ταυτόχρονα εκδόθηκε νέος κωδικός έργου, για την έννομη μεταφορά χρημάτων στον ανωτέρω κωδικό έργου και την αξιοποίησή τους αποκλειστικά για τις ανάγκες του Συνεδρίου, εξασφαλίζοντας έτσι και τη διαφάνεια ως προς τις οικονομική διαχείριση των συγκεκριμένων πόρων.

Στη Σχολή έχει συσταθεί Επιτροπή Διεθνών Σχέσων, με τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ, με σκοπό την προαγωγή των διεθνών εκπαιδευτικών σχέσεων και την ανάπτυξη δεσμών μετά των αλλοδαπών φοιτητών, οι οποίοι δύνανται να καταστούν πρεσβευτές της Σχολής στις χώρες τους και όχι μόνο.

Από το 2016 εκκρεμεί η έκδοση της Επιστημονικής Επετηρίδας της Σχολής η οποία αποτελει και μια από τις αρχαιότερες του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς ο πρώτος τόμος εκδόθηκε το 1926. Για το σκοπό αυτό στάλθηκε επιστολή προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ενίσχυση της έκδοσης. Παράλληλα η Κοσμητεία φρόντισε για την έκδοση νέου κωδικού έργου στον ΕΛΚΕ, ο οποίος θα καλύπτει τις πάγιες κατ’ έτος ανάγκες για την έκδοση της Επεπτηρίδας. Σύμφωνα με τον απολογισμό το ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής είναι 7.950 ευρώ.

Λειτουργική ζωή

Ορθόδοξη Θεολογία χωρίς λειτουργική ζωή δεν μπορεί να υπάρξει. Για το σκοπό αυτό ο Κοσμήτορας είχε συνάντηση με τονΠρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Θεοχάρη με σκοπό την αναβάθμιση του λειτουργικού και πνευματικού έργου των Πανεπιστημιακών Ιερών Ναών Καπνικαρέα και ΑγίουΑντίπα στην Οδοντιατρική Σχολή.

Έτσι σήμερα, με βάση πάντα το μηνιαίο πρόγραμμα που αναρτάται στη σελίδα της Κοσμητείας, πραγματοποιούνται Θείες Λειτουργίες στο Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Καπνικαρέας κάθε Τρίτη και Κυριακή όπως και σε όλες μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας. Κάθε Τετάρτη τελείται Θεία Λειτουργία στον Άγιο Αντίπα στην Οδοντιατρική Σχολή ενώ κάθε Πέμπτη τελείται Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αποστόλου Παύλου στη Θεολογική Σχολή.

Ευχαρίστησε τα μέλη της Κοσμητείας

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης απολογισμού ο Κοσμήτορας της Σχολής κ. Χρήστος Καραγιάννης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη συνεργασία τα μέλη της Κοσμητείας: Σεβ. Μητροπολίτη Κρήνης κ. Κύριλλο, Καθηγητή, Πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, Ιωάννα Στουφή Πουλημένου, Καθηγήτρια, Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας, Σωτήριο Δεσπότη, Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, Σπυρίδωνα Τσιτσίγκο, Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, Θωμά Ιωαννίδη, Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας, Δημήτριο Μόσχο, Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας, Μαρίνα Κολοβοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας, Νικόλαο Ξιώνη, Αναπλ. Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας, Ευαγγελία Βουλγαράκη, ΕΔΙΠ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, Αθανασία Σιλβέστρου, ΕΤΕΠ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας.

Ευχαριστίες εξέφρασε και προς την Επόπτρια του κτηρίου Βασιλική Σταθοκώτσα, Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας, καθώς και στη Γραμματέα και το λοιπό προσωπικό της Θεολογικής Σχολής.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων