ORTHODOXIA REAL TIME NEWS FEED:
Select Language
MENU
PERSONAL NEWS ALARM ΕΓΓΡΑΦΗ
28/07/2020 28/07/2020 Εν μέσω των συνεχιζόμενων Τουρκικών προκλήσεων, οι οποίες τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο, και στον απόηχο των εξελίξεων μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ανοίγει και πάλι σήμερα για τους επισκέπτες, ύστερα από πέντε χρόνια εργασιών, το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.  Η όλη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού...
28 Ιουλίου, 2020 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 28/07/2020 - 15:33

Εν μέσω Τουρκικών προκλήσεων ανοίγει η Παναγία Σουμελά

Διαδώστε:
Εν μέσω Τουρκικών προκλήσεων ανοίγει η Παναγία Σουμελά

Εν μέσω των συνεχιζόμενων Τουρκικών προκλήσεων, οι οποίες τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο, και στον απόηχο των εξελίξεων μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ανοίγει και πάλι σήμερα για τους επισκέπτες, ύστερα από πέντε χρόνια εργασιών, το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο. 

Η όλη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Νουρί Ερσόι, με τους υπευθύνους να ετοιμάζονται για ακόμη ένα φαντασμαγορικό σόου  καθώς μετά το κόψιμο της κορδέλας και την ανάκρουση του τουρκικού ύμνου, θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι παρεμβάσεις που έγιναν στο μνημείο.

Επίσης, ορειβάτες θα ανέβουν στους βράχους –που πλέον είναι ασφαλισμένοι με συρματόσχοινα– και θα απλώσουν μια τεράστια τουρκική σημαία!

Όπως έχει ήδη γράψει το Πρακτορείο Ορθοδοξία το επίσημο άνοιγμα έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό για την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ- Στην UNESCO η Παναγία Σουμελά

Η μονή παρέμεινε κλειστή εδώ και 5 χρόνια λόγω εργασιών στήριξης του μοναστηριού, το οποίο είναι λαξευμένο στο βράχο σε ύψος 1.200 μέτρων και ιδρύθηκε το 386 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Το 2015 η μονή έκλεισε για ένα χρόνο προκειμένου να γίνουν επείγουσες εργασίες λόγω κατολίσθησης βράχων. Πέρα από την τεράστια θρησκευτική και ιστορική αξία της, η μονή αποτελεί από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για τους επισκέπτες της περιοχής της Τραπεζούντας

Επίσης σήμερα πρόκειται να ανοίξει και η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, η οποία παραμένει από τον Δεκέμβριο του 2018 κλειστή, ενώ θα διαβαστούν σύμφωνα με το πρόγραμμα και στίχοι από το κοράνι. Σημειώνεται ότι η Αγία Σοφία Τραπεζούντας πλέον αναφέρεται ως «τζαμί της Αγίας Σοφίας», καθώς το 2013 έχασε την ιδιότητα του μουσείου και, παρά τις συνεχείς προσφυγές στην τουρκική Δικαιοσύνη, παραμένει τζαμί. Όπως αναφέρει το pontos-news.gr, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, και σε αυτή την τελετή θα είναι ο υπουργός Νουρί Ερσόι.

Στην Αγία Σοφία θα διαβαστούν αποσπάσματα του Κορανιού, ενώ οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στο υπαίθριο μουσείο που έχει φτιαχτεί. Το παρών θα δώσει και ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων (Βακουφίων) Μπουρχάν Ερσόι, στη δικαιοδοσία του οποίου πέρασε ο ναός μετά τη μετατροπή του σε τζαμί.

Νέο παραλήρημα Ερντογάν για Αγιά Σοφιά

Την ίδια ώρα εκτός τόπου και χρόνου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή (Anadolu), ο… Σουλτάνος επανήλθε στο ζήτημα από το Προεδρικό Μέγαρο, λέγοντας πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας εκ νέου σε τζαμί «ακριβώς μετά από 567 χρόνια» κάνει ευχαριστημένους τους ανθρώπους από όλες τις θρησκείες ανεξαιρέτως, καθώς: «εκτός από τους μουσουλμάνους και ο χριστιανικός κόσμος μπορεί να έρθει και να την επισκεφτεί».

Εξάλλου, όπως τόνισε: «το εκ νέου άνοιγμα της Αγιά Σοφιάς για λατρεία αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα ότι η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ενώ «εχθρικές επιθέσεις και πολιτικές κρίσεις δεν μπορούν να καταστρέψουν την πατρίδα μας».

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ανέφερε ότι μπορούν να την επισκέπτονται και χριστιανοί αλλά μόνο για να βλέπουν πώς λειτουργεί ως τζαμί. Επανέλαβε ότι η Αγία Σοφία θα είναι 24 ώρες το 24ωρο ανοιχτή.

Μάλιστα, σημείωσε ότι θα επιτηρούν την Αγία Σοφία 500 αστυνομικοί νυχθημερόν. Αναφέρθηκε και στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, θέλοντας να τονώσει το εθνικό φρόνημα των Τούρκων, την ώρα που η τουρκική λίρα κατρακυλά ακόμη περισσότερο.

Ένα άρθρο του αυτοεξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου Γιαβούζ Μπαϊντάρ για τον επεκτατισμό του Ερντογάν ανοίγει ένα θέμα, που ίσως απασχολήσει έντονα την εξωτερική πολιτική όσον αφορά όχι μόνο τη Θράκη, αλλά ολόκληρη τη χώρα.

Ο Μπαϊντάρ περιγράφει με αρκετά μελανά χρώματα τις επιδιώξεις του καθεστώτος Ερντογάν και υπενθυμίζει ότι η επιλογή της 24ης Ιουλίου για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία ήταν η πρώτη ένδειξη πως στα σχέδιά του βρίσκεται μάλλον και η κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Κάτι που θα είχε τρομακτικές επιπτώσεις και ανακατατάξεις και στην περιοχή της Θράκης.

Αναλυτικά το άρθρο του Γιαβούζ Μπαϊντάρ φέρει τον τίτλο «Με την Αγία Σοφία ο Ερντογάν θέτει τις βάσεις για την ακύρωση της Συνθήκης της Λωζάνης», και μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη, το φάντασμα του τουρκικού επεκτατισμού, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από την ισλαμιστική κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους υπερεθνικιστικούς συμμάχους της που υποστηρίζουν τη σιδερένια του κυριαρχία. Όλες οι δυνάμεις της παλιάς Ευρώπης, με εξαίρεση τη Γαλλία, έχουν συνάψει μια ιερή συμμαχία, για να αποφύγουν αυτό το φάντασμα: η ΕΕ, η Άνγκελα Μέρκελ της Γερμανίας και ο Μπόρις Τζόνσον του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τζιουζέπε Κόντε της Ιταλίας και ο Πέδρο Σάντσεθ της Ισπανίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Ζοζέπ Μπορέλ της ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων
Τα σημαντικότερα νέα