04/05/2020 04/05/2020 Εντείνονται οι φωνές των Ιεραρχών για το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με τη μετάδοση του κορωνοϊού από τη Θεία Μετάληψη. Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της περασμένης Πέμπτης, τονίστηκε πως το συγκεκριμένο ζήτημα για την Εκκλησία είναι αδιαπραγμάτευτο, αλλά οι τοποθετήσεις ορισμένων επιστημονικών κύκλων το τελευταίο διάστημα πυροδοτούν νέο κύμα συζητήσεων. Είναι γεγονός...
04 Μαΐου, 2020 - 19:22
Τελευταία ενημέρωση: 04/05/2020 - 22:10

Εντείνονται οι φωνές των Ιεραρχών ενάντια σε όσους υποστηρίζουν πως ο ιός μεταδίδεται από τη Θεία Κοινωνία

Διαδώστε:
Εντείνονται οι φωνές των Ιεραρχών ενάντια σε όσους υποστηρίζουν πως ο ιός μεταδίδεται από τη Θεία Κοινωνία

Εντείνονται οι φωνές των Ιεραρχών για το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με τη μετάδοση του κορωνοϊού από τη Θεία Μετάληψη. Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της περασμένης Πέμπτης, τονίστηκε πως το συγκεκριμένο ζήτημα για την Εκκλησία είναι αδιαπραγμάτευτο, αλλά οι τοποθετήσεις ορισμένων επιστημονικών κύκλων το τελευταίο διάστημα πυροδοτούν νέο κύμα συζητήσεων.

Είναι γεγονός ότι μόνο με τις αντιδράσεις των Ιεραρχών θα πάρει το μήνυμα η Κυβέρνηση ότι πρέπει να βάλει ένα στοπ σε συμβούλους και υπουργούς που μιλούν για τη Θεία Κοινωνία σα να είναι ένα απλό έθιμο.

Σημαντικό γεγονός για της αντιδράσεις αυτές αποτέλεσε και η χθεσινή τοποθέτηση του Ηλία Μόσιαλου, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics και σύµβουλος της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο οποίος ζητά αποφυγή της Θείας Κοινωνίας με τη σημερινή μορφή μέχρι να έχουμε εμβόλιο (Το είπε σε συνέντευξή του στο Έθνος).

“Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν σχολιάζει θέματα πίστεως”

Σήμερα πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, ρωτήθηκε για τη θέση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το αδιαπραγμάτευτο του  θέματος της Θείας Κοινωνίας, να απαντήσει πως «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν σχολιάζει θέματα πίστεως. Εμείς προχωρούμε σε σταδιακά βήματα απελευθέρωσης όλης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και φυσικά στα θέματα που σχετίζονται με τις θρησκείες. Όχι μόνο για την επικρατούσα θρησκεία αλλά για όλες», ανέφερε.

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς: “Θλίβομαι για αυτές τις γνώμες”

Στις φωνές που θεωρούν ότι κατά τη Θεία Κοινωνία το σάλιο θα μεταδώσει τη μόλυνση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο χθεσινό του κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Βρέθηκαν στόματα και είπαν ότι κατά τη Θεία Κοινωνία το σάλιο θα μεταδώσει μόλυνση ή ότι ο ασπασμός του Ιερού Ευαγγελίου, του Επιταφίου και του Εσταυρωμένου, θα καταστρέψει ό,τι κερδίσαμε…Θλιβόμαστε πολύ γιατί υπάρχουν τέτοιες επιπόλαιες γνώμες και τέτοιες ιδέες, οι οποίες “διαγράφουν” την θεία Δύναμη της Εκκλησίας μας. Πονάμε, γιατί τόσο ορθολογικά, τόσο σαρκικά, τόσο επιπόλαια μιλάνε. Αλήθεια, αυτοί οι άνθρωποι διαμένουν, ζουν, αναπνέουν, επικοινωνούν στην Ελλάδα των Αγίων, των Μαρτύρων, των Θαυμάτων ή όχι;; Απορούμε που δεν ταπεινώνονται για να ακούσουν την περίτρανη αλήθεια ότι τα Ιερά Προσκυνήματα ποτέ δεν μετέδωσαν μολύνσεις, αλλά μόνο θεραπεία, υγεία, και ότι το τεθεωμένο Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας μπορεί και το σάλιο να το καθαρίσει, να το εξαλείψει”, ανέφερε.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: “Καμία υποχώρηση για τη Θεία Ευχαριστία”

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης παραχώρησε σήμερα το πρωί στο γραφείο του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Στο τέλος δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους τονίζοντας πως το ζήτημα που έχει προκύψει για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. «Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι μυστήριο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Εκκλησία. Είναι το στοιχείο ταυτότητος της Εκκλησίας. Για την Εκκλησία δεν υπάρχει καμία αντίληψη ότι μπορεί να αμφισβητήσει την ιερότητα του συγκεκριμένου μυστηρίου. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμία υποχώρηση σε αυτό», τόνισε. 

Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος: “Ουδεμία ασθένεια μετεδόθη ποτέ από τη Θεία Κοινωνία” 

Την απόλυτη, σταθερή και αταλάντευτη θέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, περί της Θείας Κοινωνίας, τόνισε για ακόμη φορά, στην εκπομπή «Από τις Έξι» της ΕΡΤ,  σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

«Λειτουργούμε για να κοινωνούμε του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Η Θεία Κοινωνία είναι το κέντρο της ζωής της Εκκλησίας, είναι ο ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, είναι η πίστη μας, είναι η ζωή μας. Η Θεία Λειτουργία ουδέποτε θα σταματήση και ως εκ τούτου και η Θεία Κοινωνία θα μεταδίδεται στους πιστούς, εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον. Επ’ ουδενί συζητούμε το θέμα της Θείας Κοινωνίας, ούτε και τον τρόπο μεταδόσεως του Παναγίου Σώματος και του Τιμίου Αίματος του Κυρίου, τον επί τόσους αιώνες ιερώς παραδεδομένον, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος. Δεν θα αρνηθούμε αυτήν ταύτην την ουσία της Εκκλησίας, ούτε και της ίδιας της υπάρξεώς μας, αφού πίστη σημαίνει μέθεξη στο Ποτήριο της Ζωής, δηλ. στη Θεία Κοινωνία. Όσοι ισχυρίζονται ο,τιδήποτε άλλο, έχουν φαίνεται…δικούς… λόγους που το κάνουν… Ουδεμία ασθένεια μετεδόθη ποτέ από την Θεία Κοινωνία.

Μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος: “Η Θεία Κοινωνία είναι η ουσία της Εκκλησίας”

Ένα άρθρο δημοσίευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, σήμερα 4 Μαΐου 2020, με τίτλο «Η Θεία Κοινωνία και οι Πανδημίες».

Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος, τονίζει:

“Κάθε φορά που συμβαίνει μία πανδημία τα τελευταία χρόνια, όπως η γρίππη των πτηνών, μετά των χοίρων, ύστερα ο SARS, ο MARS κ.λπ., αρχίζουν διάφοροι να διαδίδουν ανευθυνουπεύθυνα, ότι δήθεν μεταδίδεται η αρρώστια με την Θεία Κοινωνία.  Ο παράτολμος αυτός λόγος προξένησε μεγάλη πικρία σε όλους τους συνειδητούς Ορθοδόξους Χριστιανούς. Και είναι φυσικό. Διότι επεμβαίνουν πλέον απροκάλυπτα σε θέματα πίστεως. Η Θεία Κοινωνία είναι η ουσία της ιδίας της Εκκλησίας. Η Θεία Κοινωνία για τους πιστούς είναι η Κοινωνία με τον Θεό”.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΔΙΣ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται με το σάλιο.

“Η Θεία Ευχαριστία βασίζεται στους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας. Το μυστήριο της  Θείας Ευχαριστίας βασίζεται στον λόγο του Χριστού (…).  Αυτό τονίζεται σήμερα.  Η κ. Κεραμεως είπε άλλωστε ότι δεν υπεισέρχεται σε θέματα πίστεως. (…) Εμμένουμε στη σταθερή μας άποψη. Δε μπορεί να συζητηθεί κάτι τέτοιο. Μπορεί ο Χριστός να μεταφέρει τον θάνατο; Ας αποδείξει κάποιος ότι μεταδίδεται μέσω της μετάληψης. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Έχουμε περιπτώσεις κληρικών που κατέλυαν την θεία κοινωνία και δεν υπέστησαν τίποτε. Ακόμη και σε οποιαδήποτε πανδημία”.

Το ευχαριστώ του Μητροπολίτη Κερκύρας στην Ελένη Γιαμαρέλλου

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος αισθάνθηκε την ανάγκη να αποστείλει επιστολή στην διαπρεπή παθολόγο-λοιμωξιολόγο και ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, ευχαριστώντας την για το ότι είχε την τόλμη να μιλήσει δημόσια για την συμμετοχή της στην θεία κοινωνία, τονίζοντας ότι στα θέματα πίστης δεν μπορεί να υπεισέλθει η επιστήμη, η οποία οφείλει να αφήνει τα του Θεού στον Θεό και την εκκλησιαστική ζωή.

Ο κ. Νεκτάριος τηλεφώνησε στην διαπρεπή επιστήμονα, στο έργο της οποίας υπάρχουν χιλιάδες αναφορές και παραπομπές από επιστήμονες, ενώ έχει μιλήσει σε πλήθος συνεδρίων, έχει γράψει πάμπολλα επιστημονικά συγγράμματα, ενώ υπήρξε επιστημονική σύμβουλος σε εκατοντάδες διδακτορικές διατριβές.

Η κ. Γιαμαρέλλου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την αγάπη και την στήριξη, την οποία θεωρεί πολύτιμη.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων