04/01/2020 04/01/2020 Στον τόπο όπου γεννήθηκε επέστρεψε χθες, ύστερα από σχεδόν 98 χρόνια, η ιστορική ομάδα του Απόλλωνα Σμύρνης. Από τις 3 Ιανουαρίου η ανδρική ομάδα Υδατοσφαίρισης του Απόλλωνα Σμύρνης όπως και εκείνη των Νέων, με 27 αθλητές συνολικά στην αποστολή, βρίσκονται στη Σμύρνη για προετοιμασία αλλά και φιλική αναμέτρηση, με τοπική ομάδα, σχεδόν 108 χρόνια μετά...
04 Ιανουαρίου, 2020 - 15:01
Τελευταία ενημέρωση: 04/01/2020 - 15:52

Επέστρεψαν 98 χρόνια μετά για να βουτήξουν στα νερά της Σμύρνης

Διαδώστε:
Επέστρεψαν 98 χρόνια μετά για να βουτήξουν στα νερά της Σμύρνης

Στον τόπο όπου γεννήθηκε επέστρεψε χθες, ύστερα από σχεδόν 98 χρόνια, η ιστορική ομάδα του Απόλλωνα Σμύρνης.

Από τις 3 Ιανουαρίου η ανδρική ομάδα Υδατοσφαίρισης του Απόλλωνα Σμύρνης όπως και εκείνη των Νέων, με 27 αθλητές συνολικά στην αποστολή, βρίσκονται στη Σμύρνη για προετοιμασία αλλά και φιλική αναμέτρηση, με τοπική ομάδα, σχεδόν 108 χρόνια μετά το τελευταίο αγώνα που έδωσε ο Απόλλων στη γενέτειρά του, πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Η κορύφωση της παραμονής στη Σμύρνη θα έρθει τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, όταν σύσσωμη η «κυανόλευκη» αποστολή θα παραστεί στον Αγιασμό των Υδάτων από τον Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο στην ιστορική Προκυμαία της Σμύρνης, με αθλητές του Απόλλωνα να βουτούν στα νερά για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό.

“Μία πρόταση που μέσα σε πέντε λέξεις περικλείει άπειρα συναισθήματα. Κι ίσως να μην είναι τυχαίο που η φουρτουνιασμένη θάλασσα σήμερα το πρωί κατά τη μετάβαση από τη Χίο στο Τσεσμέ έδωσε τη θέση της σε μια ζεστή λιακάδα με την άφιξη στην πρώτη πατρίδα. Λες και η μάνα να άνοιξε την αγκαλιά της για να υποδεχτεί το παιδί της. Η ομάδα Υδατοσφαίρισης του Απόλλωνα Σμύρνης μετά από 98 χρόνια γύρισε, λοιπόν, στον τόπο που ιδρύθηκε ο Σύλλογος το 1891, επέστρεψε εν ολίγοις στην πρώτη της πατρίδα και με το… καλημέρα έζησε στιγμές μοναδικές, που είχαν ως επίκεντρο την Ελληνοτουρκική φιλία. Η τουρκική ομάδα πόλο ESTI Belediye, της οποίας Head Coach είναι ο Βαγγέλης Πάτερος, φρόντισε από τη στιγμή της άφιξης της αποστολής της ανδρικής ομάδας στο Τσεσμέ να δείξει τη διάθεση για φιλοξενία με αποκορύφωμα τη δεξίωση, που παρέθεσε το βράδυ στην «ελαφρά ταξιαρχία» στο εστιατόριο «Asansor» της ιστορικής περιοχής Ασανσέρ.  Μια δεξίωση που έστειλε από αμφότερες τις πλευρές ισχυρά μηνύματα ελληνοτουρκικής φιλίας, τα οποία ενισχύθηκαν από την παρουσία της Ελληνίδας Προξένου, Αργυρούς Παπούλια και του Δημάρχου της Σμύρνης, Tunc Soyer. Στην ομιλία τους και οι δύο στάθηκαν στην επιστροφή του Απόλλωνα Σμύρνης στη γενέτειρά του και στα μηνύματα που στέλνουν τόσο το αποψινό δείπνο όσο και τα φιλικά που θα γίνουν αύριο με την ESTI Belediye”, αναφέρει στη σελίδα της στο facebook η ιστορική ομάδα του Απόλλωνα. 

Ο Απόλλων ιδρύθηκε το 1891 στην ακμάζουσα Σμύρνη από μια ομάδα Ελλήνων. Τα μισά περίπου από τα μέλη του, μεταξύ των οποίων o Χρυσόστομος Σμύρνης (θα κατακρεουργηθεί από τον τουρκικό όχλο κατά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922) και ο Εμμανουήλ Σάμιος, είχαν αποχωρήσει από τον προϋπάρχοντα Ορφέα. Ως χρώματα του συλλόγου επιλέχθηκαν αυτά της ελληνικής σημαίας, για να καταδειχθεί ο αποκλειστικά ελληνικός χαρακτήρας της ομάδας μέσα στην τουρκοκρατούμενη πόλη.

Πρώτο τμήμα του νέου συλλόγου ήταν το Φιλαρμονικό, ενώ δύο χρόνια αργότερα προστέθηκαν το Αθλητικό και το Πεζοπορικό. Γρήγορα ο Απόλλων απέκτησε ιδιόκτητο γήπεδο, όπου προπονούνταν οι αθλητές του και διοργανώνονταν αγώνες. Έγινε έτσι πόλος έλξης για τους χιλιάδες Έλληνες της Σμύρνης.

Το 1894 το συμβούλιο του γυμναστικού συλλόγου του Απόλλωνα απαρτίζεται από τον πρόεδρο Ματθαίο Προβατόπουλο και τους Θ. Βατίδη, Ιάκωβο Κουλαμπίδη, Γρηγ. Σοφιανόπουλο, Γ. Οικονομίδη, Α. Κουλαμπίδη και Θ. Παπαδημητρίου. Αυτή την εποχή αποκτά και ιδιόκτητο γήπεδο. Αρχικά αγωνίζονταν σε αυτό μόνο τα μέλη του. Αργότερα όμως διοργάνωνε αγώνες στους οποίους μπορούσαν να λάβουν μέρος και άλλοι σύλλογοι.

Το 1880, ο Ιωάννης Δαμβέργης μαζί με τους Απόστολο Ψαλτώφ, Στέφανο Παπαμιχάλη και Ιωάννη Μακρουλίδη, όλοι τότε μαθητές της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, δημιούργησαν ένα πρόχειρο γυμναστήριο σε κάποιον ανοικτό χώρο, γνωστό με το όνομα “του έρωτα τ΄αλάνι”. Αφού άνοιξαν χαντάκια, το περιέφραξαν χρησιμοποιώντας λόγω ελλείψεως χρημάτων σκοινί απλώστρας! Κατόπιν, με σκληρές οικονομίες αγόρασαν και όργανα γυμναστικής. Στο γήπεδο αυτό γυμνάζονταν νέοι απ’ όλη τη Σμύρνη πληρώνοντας μία πεντάρα. Ως ταμίας είχε ορισθεί ο Μακρουλίδης. Το πρωτόγονο αυτό γυμναστήριο αποτέλεσε τον πρόδρομο του αντίστοιχου του Απόλλωνα, αλλά και την κυψέλη για τους μετέπειτα μεγάλους αθλητές του συλλόγου. Γι’ αυτό και τον Ι. Ψαλτώφ, δημιουργό του γυμναστηρίου, αποκαλούσαν παππού του συλλόγου. Αργότερα ο τελευταίος μετακόμισε σε χώρο απέναντι από το Ελληνικό Ορφανοτροφείο, ενώ στην συνέχεια κατασκεύασε μεγάλο και σύγχρονο γυμναστήριο στην συνοικία του Αγίου Τρύφωνα, κοντά στο φημισμένο θέατρο ΤΕΡΨΙΘΕΑ.

Το 1901 ο Απόλλων διοργανώνει τις πρώτες λεμβοδρομίες, ενώ από το 1904 επί της προεδρίας Ν. Σταυρίδη, διοργανώνει τα Απολλώνια, τα οποία ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της πόλης μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή. Συνολικά έγιναν 10 διοργανώσεις, στις οποίες μετείχαν ομάδες από όλες τις εθνοτικές ομάδες της Σμύρνης πλην της τουρκικής. Η επιτυχία τους ήταν τόσο μεγάλη, που διεξάγονταν υπό την αιγίδα του Τούρκου νομάρχη. Τα Α΄ Απολλώνια ήταν αγώνες αθλητικοί, γυμναστικοί και ποδηλατικοί και διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 1904 στο προάστιο Μπουρνόβας με τη συνεργασία και του εκεί αθλητικού ομίλου. Τους παρακολούθησαν περίπου 2.000 θεατές που ταξίδεψαν από τη Σμύρνη με ειδικά δρομολόγια του τρένου. Οι δύο ημέρες του προγράμματος περιλάμβαναν πλήρες πρόγραμμα με αγωνίσματα στίβου (δρόμοι, άλματα, ρίψεις), αγώνα ανωμάλου δρόμου 10.000 μ., ποδηλασία 17 χλμ, και χιουμοριστικά αγωνίσματα (τσουβαλοδρομίες κλπ). Το ίδιο έτος αθλητές του πήραν μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, όπου πρώτευσαν οι Θεολόγος Αναστάσογλου και Ματθαίος Δεσποτόπουλος.

Από εκείνη την εποχή ξεκινά και η αντιπαλότητα των φίλων του Απόλλωνα με αυτούς του συμπολίτη Πανιωνίου, για το ποια ομάδα έχει τα αθλητικά πρωτεία στη Σμύρνη. Η διαμάχη όμως είχε και κοινωνικές προεκτάσεις, αφού ο Απόλλων υποστηριζόταν κυρίως από τα λαϊκά στρώματα, εν αντιθέσει με τον Πανιώνιο που ήταν η αγαπημένη ομάδα των μεγαλοαστών. Παρά την αντιπαλότητα, οι αθλητές του συμμετείχαν συχνά στους Πανιώνιους Αγώνες κατακτώντας αρκετές πρωτιές.

Καθ’ όλη αυτήν την περίοδο, πέρα από τα τοπικά πρωταθλήματα, ο Απόλλων συμμετείχε με αποστολές και στους Πανελληνίους Αγώνες που διεξάγονταν στην Αθήνα. Επίσης, οι προαναφερόμενοι Αναστασόγλου και Δεσποτόπουλος αναδείχθηκαν ολυμπιονίκες στο πένταθλο κατά τους Μεσοολυμπιακούς του 1906.

Το 1910 με την προτροπή της αγγλικής κοινότητας της Σμύρνης, οργανώθηκε σε σταθερή πλέον βάση το ποδοσφαιρικό τμήμα, το οποίο θα εξελιχθεί σε γνωστότερο του συλλόγου. Σύντομα πέτυχε να καταστεί ο μόνιμος πρωταθλητής της περιοχής και το 1920 στελέχωσε με τρεις παίκτες (Αγαμέμων Γκίλης, Δημήτριος Γώτης, Βασίλειος Σάμιος), την ελληνική αποστολή που μετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων