01/10/2022 01/10/2022 “Για 62 χρόνια σφυρηλατούμε την αποφασιστικότητα μας και κάθε φορά, μετά από κάθε κρίση ανασυγκροτούμε και θωρακίζουμε τη χώρα μας”. Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε με αφορμή την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου. «Τίποτε δεν μας εκτροχίασε από την σταθερή πορεία προς τα εμπρός και αυτό...
01 Οκτωβρίου, 2022 - 17:18
Τελευταία ενημέρωση: 01/10/2022 - 17:19

Επέτειος 62 ετών από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας – Οι δηλώσεις των πολιτικών

Διαδώστε:
Επέτειος 62 ετών από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας – Οι δηλώσεις των πολιτικών

“Για 62 χρόνια σφυρηλατούμε την αποφασιστικότητα μας και κάθε φορά, μετά από κάθε κρίση ανασυγκροτούμε και θωρακίζουμε τη χώρα μας”. Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε με αφορμή την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

«Τίποτε δεν μας εκτροχίασε από την σταθερή πορεία προς τα εμπρός και αυτό μεταξύ άλλων, το μαρτυρεί η καθημερινή πρόοδος μας σε όλους τους τομείς, η οικονομική σταθερότητα που με τις θυσίες των πολιτών πετύχαμε, τα μεγάλα έργα στη χώρα μας, το υψηλό επίπεδο μόρφωσης των πολιτών μας, το κράτος πρόνοιας και η ευημερία στην κοινωνία μας και η προσήλωση στους σχεδιασμούς για το μέλλον του τόπου μεσα από την παρακαταθήκη που αφήνουμε με το Εθνικό Σχέδιο “Κύπρος το Αύριο”», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης.

Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις. Ο κ. Αναστασιάδης πλαισιώθηκε από τον υπουργό Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη, και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη. Η ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Την στρατιωτική παρέλαση παρακολούθησαν επίσης πρέσβεις και ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών. Στην παρέλαση συμμετείχαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα και πτητικά μέσα της Εθνικής Φρουράς.

Πριν την έναρξη της παρέλασης, πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνέχεια έγινε η έπαρση σημαίας, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών.

Ακολούθως ο κ. Αναστασιάδης παρέστη στο τρισάγιο στην μνήμη των ηρώων της Κυπριακής Ελευθερίας 1955-1959, των ηρώων της Τουρκανταρσίας 1963-1964, των ηρώων της νομιμότητας της Δημοκρατίας και της Αντίστασης 1971-1974, των ηρώων προάσπισης της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974, που έγινε στο Μνημείο Δημοκρατίας και Αντίστασης εντός του Πάρκου του Προεδρικού Μεγάρου, όπου κατέθεσε στεφάνι. Στεφάνι κατέθεσε και στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ, στις 10.40, στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου.

Η ομιλία του Νίκου Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην αρχή της ομιλίας του μίλησε για τις θυσίες εκείνων που υπερασπίστηκαν τη δημοκρατική νομιμότητα της χώρας: «Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 62 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, απευθύνομαι στο σύνολο του Κυπριακού λαού με αίσθημα σεβασμού, και εκτίμησης.

Αποτίνω την δέουσα τιμή σε όλους όσοι αγωνιζόμενοι για απαλλαγή από την αποικιοκρατία και στη συνέχεια την προστασία της από τους εισβολείς προσέφεραν στην πατρίδα την ίδια τη ζωή τους.

Καταθέτω τον απεριόριστο σεβασμό μου, σε εκείνους που με θυσίες υπερασπίστηκαν την δημοκρατική νομιμότητα στη χώρα μας κατά το πραξικόπημα το 1974.

Χάρη στους δικούς τους αγώνες, με τις οδυνηρές αλλά και τις θετικές εμπειρίες του συνόλου του λαού μας, πιστέψαμε στις δικές μας δυνάμεις, και αντιμετωπίσαμε με σθένος, προβλήματα και κρίσεις που έθεσαν μέχρι και την ύπαρξη μας υπό αμφισβήτηση.

Είναι χάρη στους αγώνες του λαού μας που σήμερα η χώρα μας απολαμβάνει τη θέση της ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, ως ισχυρός πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας σε μία περιοχή που ιστορικά, ευρίσκεται στον πυρήνα μεγάλων συγκρούσεων».

Αναφερόμενος στην Τουρκική Κατοχή, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Η πιο βαθιά και χαίνουσα πληγή στο σώμα της πατρίδας μας δεν είναι άλλη από την Τουρκική κατοχή.

Από τον Ιούλιο του 1974 και για 48 χρόνια η Κύπρος και οι πολίτες της, ιδιαίτερα οι Ελληνοκύπριοι, στερούνται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, την ασφάλεια, την περιουσία, την ελεύθερη διακίνηση.
Ο στρατός κατοχής, επιβάλλει έκτοτε το δίκαιο των όπλων».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί: «Στα δέκα σχεδόν χρόνια που ευρίσκομαι στην Προεδρία, δεν παρέλειψα να κάνω οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει έστω και κάποιο ρήγμα σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Χάρη στις δικές μας πρωτοβουλίες, και τις δημιουργικές μας προτάσεις, στο Κραν Μοντανά πετύχαμε να φέρουμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της για πρώτη φορά να συζητά, την ασφάλεια και την αποχώρηση του στρατού κατοχής. Πετύχαμε να καταθέσει ο ίδιος ο ΓΓ ένα συνοπτικό πλαίσιο έξι σημείων το οποίο την υστάτη η Τουρκική πλευρά υπονόμευσε, με αποτέλεσμα την κατάρρευση και αυτής της προσπάθειας.

Πολλές φορές έκτοτε, κατέθεσα δημιουργικές προτάσεις, χωρίς να υπολογίσω το πολιτικό κόστος στο εσωτερικό μέτωπο. Πάντοτε βέβαια έχοντας υπόψη τις αυστηρά διαμορφωμένες κόκκινες γραμμές ασφαλείας που συλλογικά έχουμε διαμορφώσει ως πολιτική ηγεσία».

Ακόμη για τις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε: «Έντονη και ειλικρινής ήταν και είναι η επιθυμία μου για επίτευξη λύσης, η οποία πάντοτε προσέκρουε στην τουρκική αδιαλλαξία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ακόμη πιο επιθετική, προβάλλοντας ανερυθρίαστα διεκδικήσεις για αναγνώριση κυριαρχίας στο ψευδοκράτος.

Με την πολιτική, τις δηλώσεις και τις καθημερινές της προκλήσεις, η Τουρκία κινείται πλέον, εντελώς έξω από το πλαίσιο όχι μόνο του διεθνούς δικαίου που ούτως ή άλλως καταπατεί εδώ και χρόνια, αλλά και εκτός του πλαισίου της ορθολογικής προσέγγισης επιχειρώντας να δημιουργήσει εντάσεις και ανασφάλεια».

Επίσης ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι μετά από κάθε κρίση η Κύπρος ανασυγκροτείται και θωρακίζεται: «Όλοι αναγνωρίζουν πως ότι πετύχαμε, στα 62 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας το πετύχαμε με τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας και πάντοτε περνώντας μέσα από συμπληγάδες.

Για 62 χρόνια σφυρηλατούμε την αποφασιστικότητα μας και κάθε φορά, μετά από κάθε κρίση ανασυγκροτούμε και θωρακίζουμε τη χώρα μας.

Τίποτε δεν μας εκτροχίασε από την σταθερή πορεία προς τα εμπρός και αυτό μεταξύ άλλων, το μαρτυρεί η καθημερινή πρόοδος μας σε όλους τους τομείς, η οικονομική σταθερότητα που με τις θυσίες των πολιτών πετύχαμε, τα μεγάλα έργα στη χώρα μας, το υψηλό επίπεδο μόρφωσης των πολιτών μας, το κράτος πρόνοιας και η ευημερία στην κοινωνία μας και η προσήλωση στους σχεδιασμούς για το μέλλον του τόπου μεσα από την παρακαταθήκη που αφήνουμε με το Εθνικό Σχέδιο “Κύπρος το Αύριο”.

Αυτό το μεγάλο έργο, αυτό το όραμα για το αύριο, δεν μπορεί να είναι αποσυνδεδεμένο με την επιθυμία μας για εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα που θα δώσει την ευκαιρία ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Κύπρος και Ελλάδα να αποτελούν παράγοντες ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Την ανάγκη να καταδικάσουμε όλες τις δυνάμεις του αναθεωρητισμού, που καταπατούν τον χάρτη των ΗΕ, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο μήνυμά του μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία, για την 62η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Ανέδειξε ως στόχο, μάλιστα, Κύπρος και Ελλάδα να συνιστούν παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα ότι στη μεταπολεμική Ευρώπη και η Κύπρος δέχθηκε τη βάρβαρη τουρκική επίθεση και εισβολή», σημειώνοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις, οι εισβολείς έκαναν λόγο για «μία ειδική στρατιωτική επιχείρηση για ειρηνευτικούς σκοπούς δήθεν».

Τόνισε, ακόμα, ότι «οι αναθεωρητικές και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές της Τουρκίας, που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, απειλούν την Ελλάδα με casus belli και ζητούν την αποστρατικοποίηση των νησιών μας, λες και δεν απειλούνται, λες και δεν έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε όλα τα μέτρα άμυνας, δεν είναι μόνο αβάσιμες και απαράδεκτες, αλλά υπονομεύουν και απροκάλυπτα τη σταθερότητα στην περιοχή μας».

Εξήγησε, δε, ότι οι αναθεωρητισμοί και οι επεκτατισμοί κάθε φύσης δεν απειλούν μόνο τα κράτη-στόχους, αλλά αυτή την ίδια την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα ή ακόμα και την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

Σημείωσε, επίσης, ως στόχο «η Κύπρος και η Ελλάδα να αποτελούν παράγοντες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», μέσα από ισχυρές συμμαχίες με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής, που επιδιώκουν να «καλλιεργούν πάνω από όλα το πνεύμα της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των εθνών».

«Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις κοινές προκλήσεις, απειλές και αναθεωρητικές συμπεριφορές της Τουρκίας και της Ρωσίας και να εργαστούμε για την εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης και της αμυντικής συνεργασίας μας που πάει από το καλό στο καλύτερο», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επαναβεβαίωσε τον στόχο για «μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, στη βάση των διαδοχικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μία λύση με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς το τείχος της διαίρεσης που ύψωσε ο εισβολέας και χωρίς, βέβαια, την παράνομη στρατιωτική κατοχή, που παραβιάζει κατάφορα τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου».

«Σήμερα, οι ισχυρές, σύγχρονες και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν τον ένδοξο αγώνα του Αυξεντίου, του Παλληκαρίδη, του Ισαάκ, του Σολωμού και τόσων άλλων ηρώων αγωνιστών και εγγυώνται την ελευθερία και ανεξαρτησία μας, καθώς και τη συμπαράταξη μας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ενώ τόνισε ότι το όραμα των Κυπρίων αγωνιστών για ελευθερία και ανεξαρτησία, αποτελεί για όλο τον Ελληνισμό, ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και αποφασιστικότητας.

Νίκος Δένδιας: Είμαστε πάντα στο πλευρό της Κύπρου για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής

«Τιμάμε την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μνήμη των ηρώων του Κυπριακού Ελληνισμού, που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία. Είμαστε πάντα στο πλευρό της Κύπρου για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής», έγραψε χαρακτηρισιτκά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

Με πληροφορίες: ΚΥΠΕ, euronews

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων