11/07/2020 11/07/2020 Πέραν των όποιων αντιδράσεων της παγκόσμιας κοινότητας αναφορικά με τον χριστιανικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του ναού της Του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχει κι άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ -αυτή τη φορά- των ίδιων των Μουσουλμάνων, η αναζωπύρωση της κόντρας Σουνιτών και Σιιτών με βάση συγκεκριμένη σούρα του Κορανίου. Ο γεωπολιτικός...
11 Ιουλίου, 2020 - 13:43
Τελευταία ενημέρωση: 11/07/2020 - 13:29

Επικίνδυνη κόντρα σουνιτών-σιιτών με αφορμή τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς

Διαδώστε:
Επικίνδυνη κόντρα σουνιτών-σιιτών με αφορμή τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς

Πέραν των όποιων αντιδράσεων της παγκόσμιας κοινότητας αναφορικά με τον χριστιανικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του ναού της Του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχει κι άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ -αυτή τη φορά- των ίδιων των Μουσουλμάνων, η αναζωπύρωση της κόντρας Σουνιτών και Σιιτών με βάση συγκεκριμένη σούρα του Κορανίου.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής Αλέξανδρος Νίκλαν  με ανάρτησή του στο facebook φωτίζει αυτήν την πλευρά του ζητήματος.

«Σοβαρό πρόβλημα μεταξύ Μουσουλμάνων Σιιτών και Σουνιτών δύναται να προκαλέσει η ανακοίνωση του Τουρκικού δικαστηρίου πως η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί, πέρα από την όποια κόντρα δημιουργεί με τις πολιτικές ισορροπίες και την παρουσία ισχύος, δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα μεταξύ μουσουλμάνων Σιιτών και Σουνιτών με συγκεκριμένη σούρα στο Κοράνι που αναφέρεται ως προφητεία από τον Μωάμεθ.

Η προφητεία αναφέρει πως η Κωνσταντινούπολη όταν πέσει θα μεταφερθεί σε Αραβικά χέρια Μουσουλμανικής Πίστης.

Οι μεν Τούρκοι τώρα το έχουν περάσει ως κάτι που ολοκληρώνουν αυτοί. Οι Σιίτες Ιμάμηδες, όμως από το Ιράν καθώς και μεγάλο μέρος της Ούμα από Σαουδική Αραβία (για άλλους λόγους βέβαια) λένε πως αυτό δεν ισχύει και αντίθετα επικυρώνει την προφητεία στο Κοράνι, που λέει πως θα πέσει η Πόλη στα χέρια τους και θα την χάσει ο κάτοχος της. Μια ερμηνεία που τη συνδέουν με την διάλυση της Τουρκίας.

Το τι ισχύει σαν ερμηνεία στο Κοράνι, βέβαια, είναι θέμα των σχολών του Ισλάμ και παντελώς αδιάφορο για εμάς. Το ενδιαφέρον είναι η αναδυόμενη κόντρα Τουρκίας με ένα μεγάλο τόξο Σουνιτών, Ουαχαμπιτών και Σιιτών από το Ιράν και την Συρία, μέχρι την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο…και αυτό μάλλον θα μεγαλώσει.

Όποιος κατανοεί, η Τουρκία μπορεί να θέλει να φανεί προστάτης του Ισλάμ αλλά εύκολα μπορεί να γίνει και αρνητικός στόχος όλων τους. Μια διαίρεση που θέλει εξυπνάδα για να την υποδαυλίσει κάποιος και να την φουντώσει».

Ο Αλέξανδρος Νικλαν είναι Σύμβουλος Ασφάλειας, με τίτλο: Sr.Security Consultant on InfoSec/CyberTerrorism., MiddleEast, power balance, International Security

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων