04/04/2023 04/04/2023 Τηλεφωνική συνομιλία με τη γενική διευθύντρια της Unesco (Ουνέσκο) Οντρέ Αζουλέ (Audrey Azoulay), η οποία βρισκόταν στην Ουκρανία, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Συζήτησαν για τους τρόπους συνεργασίας για την προστασία της κληρονομιάς της Οδησσού. “Συζητήσαμε για τρόπους περαιτέρω συνεργασίας για την προστασία και την ανάδειξη της ιστορίας και της κληρονομιάς της Οδησσού, σε...
04 Απριλίου, 2023 - 10:06
Τελευταία ενημέρωση: 04/04/2023 - 10:14

Επικοινωνία Δένδια με Ουνέσκο για προστασία και ανάδειξη της κληρονομιάς της Οδησσού

Διαδώστε:
Επικοινωνία Δένδια με Ουνέσκο για προστασία και ανάδειξη της κληρονομιάς της Οδησσού

Τηλεφωνική συνομιλία με τη γενική διευθύντρια της Unesco (Ουνέσκο) Οντρέ Αζουλέ (Audrey Azoulay), η οποία βρισκόταν στην Ουκρανία, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Συζήτησαν για τους τρόπους συνεργασίας για την προστασία της κληρονομιάς της Οδησσού.

“Συζητήσαμε για τρόπους περαιτέρω συνεργασίας για την προστασία και την ανάδειξη της ιστορίας και της κληρονομιάς της Οδησσού, σε συνέχεια της εγγραφής στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς”, γνωστοποιεί ο Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


“Η Οδησσός έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της χώρας μας και με την ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας“, υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

 

Η επίσκεψη της Οντρέ Αζουλέ στην Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδέχθηκε χθες την γενική διευθύντρια της Ουνέσκο Οντρέ Αζουλ στην περιοχή  Τσέρνιγκοφ.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος σημείωσε τη σημασία της αλληλεγγύης της Ουνέσκο προς τον λαό της Ουκρανίας. “Σας ευχαριστούμε για τα πραγματικά αποτελέσματα του έργου σας και την υποστήριξή σας για την Ουκρανία. Αγωνιζόμαστε στο πεδίο της μάχης για τις αξίες της Δημοκρατίας, την Ελευθερία και την ανεξαρτησία μας, για το μέλλον των παιδιών μας, καθώς και για τις ιστορικές αξίες και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι πολύ σημαντικό να τα προστατεύσουμε”, δήλωσε ο κ. Ζελένσκι.

Η απόδειξη της αλληλεγγύης του διεθνούς οργανισμού προς την Ουκρανία είναι η καθιέρωση της θεσμικής παρουσίας του στη χώρα με τη δημιουργία Γραφείου Διασύνδεσης της Ουνέσκο στο Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Οντρέ Αζουλ παρέδωσε στον κ. Ζελένσκι πιστοποιητικό για την ένταξη του ιστορικού κέντρου της πόλης της Οδησσού στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του, ο κ. Ζελένσκι επεσήμανε τη σημασία της ένταξης άλλων ουκρανικών τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς στον κατάλογο της Ουνέσκο, ιδίως του ιστορικού κέντρου του Τσέρνιγκοφ.

Καθήκον όλης της ανθρωπότητας να προστατεύσει την Οδησσό

Στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς πρόσθεσε στα μέσα του Ιανουαρίου του 2023 η Ουνέσκο την πόλη της Οδησσού στην Ουκρανία, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι καθήκον όλης της ανθρωπότητας να την προστατεύσει.

«Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, αυτή μας η απόφαση ενσαρκώνει τη συλλογική μας αποφασιστικότητα να διασφαλίσουμε ότι αυτή η πόλη θα διαφυλαχθεί από περαιτέρω καταστροφή», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Unesco Audrey Azoulay.

Τα 21 κράτη μέλη της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς ενέκριναν τον χαρακτηρισμό με έξι ψήφους υπέρ, μία κατά και 14 αποχές.

Ο  Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε την καταχώριση τον Οκτώβριο του 2022 για να προστατεύσει την πόλη, χαιρέτισε την απόφαση.

«Είμαι ευγνώμων σε όλους εκείνους που βοηθούν στην προστασία του ”μαργαριταριού” μας από τις επιθέσεις των Ρώσων εισβολέων», έγραψε στο Twitter την Τετάρτη. Η Οδησσός περιγράφεται συχνά ως το «μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας» της Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμη:

Στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς υπό απειλή η Οδησσός – Τι λέει η UNESCO για την Αγιά Σοφιά και μνημεία στο Κόσοβο

Φωτογραφίες από president.gov.ua

Κεντρική φωτογραφία: Προετοιμασίες στο κέντρο της Οδησσού για πιθανή Ρωσική επίθεση (AP Photo/Petros Giannakouris)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων