08/10/2020 08/10/2020 Ένα νέο επικοινωνιακό σόου έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες στα Κατεχόμενα της Κύπρου με την Τουρκία να αδιαφορεί για τις διεθνείς πιέσεις και να προχωρεί σε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων λίγα 24ωρα πριν από τις “προεδρικές εκλογές” στο ψευδοκράτος. Η είδηση αυτή, που έρχεται σε μια συγκυρία όπου είναι νωπές οι μνήμες από...
08 Οκτωβρίου, 2020 - 8:58
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2020 - 12:24

Επικοινωνιακό σόου στα Κατεχόμενα για το άνοιγμα των Βαρωσίων – Οι επικείμενες εκλογές και οι ανησυχίες για την εξέλιξη του Κυπριακού

Διαδώστε:
Επικοινωνιακό σόου στα Κατεχόμενα για το άνοιγμα των Βαρωσίων – Οι επικείμενες εκλογές και οι ανησυχίες για την εξέλιξη του Κυπριακού

Ένα νέο επικοινωνιακό σόου έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες στα Κατεχόμενα της Κύπρου με την Τουρκία να αδιαφορεί για τις διεθνείς πιέσεις και να προχωρεί σε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων λίγα 24ωρα πριν από τις “προεδρικές εκλογές” στο ψευδοκράτος.

Η είδηση αυτή, που έρχεται σε μια συγκυρία όπου είναι νωπές οι μνήμες από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά, προκαλεί έντονες αντιδράσεις αλλά και ανησυχία για τις εξελίξεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στην ευρύτερη περιοχη της Αν. Μεσογείου.

Από σήμερα λοιπόν, ανοίγει μερικώς το παραλιακό μέτωπο της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου. Οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στην λεωφόρο και στις οδούς Δημοκρατίας και Κένεντι.
Την ώρα που συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες στο παραλιακό μέτωπο του Βαρωσιού, ο Ερσίν Τατάρ προχώρησε σε ένα νέο επικοινωνιακό show εντός της περίκλειστης πόλης. Ο «πρωθυπουργός», λίγο πριν το επίσημο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου του Βαρωσιού, παραχώρησε συνέντευξη στο Cnn Türk μέσα από την κλειστή πόλη.
Λίγο μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για το Βαρώσι. Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «η ε/κ πλευρά προσεύχεται» για να χάσει ο ίδιος στις «εκλογές» της Κυριακής.
Επίσης, ο Τατάρ ανήρτησε ένα προκλητικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Στο βίντεο διακρίνεται η παραλία της Αμμοχώστου, στην παρούσα κατάσταση, ενώ στην συνέχεια και με την εμφάνιση του ιδίου, η κατεχόμενη Αμμόχωστος απεικονίζεται να «αποκτά ζωή».


Την ίδια ώρα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu να δημοσιεύει βίντεο από τις ετοιμασίες στο Βαρώσι.
Όπως αναφέρεται, οι διεργασίες για το άνοιγμα συνεχίζονται ενώ απομακρύνθηκαν από το συγκεκριμένο σημείο τα συρματοπλέγματα και καθαρίστηκε η περιοχή, ενώ τοποθετήθηκε και το κουβούκλιο ελέγχου.

Η είσοδος είναι απέναντι από το δημοτικό στάδιο της κατεχόμενης πόλης, το οποίο ονομάζουν στάδιο Φαζίλ Κιουτσιούκ οι Τ/κ, και πολύ κοντά στο ξενοδοχείο Κωνστάντια, που σήμερα ονομάζεται Παλμ Μπιτς.
Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2017 είχε ανοίξει ένα μέρος του παραλιακού μετώπου στην περίκλειστη πόλη, η την παραλία του Αγίου Μέμνωνα, μόνο για Τ/κ πολίτες του ψευδοκράτους και Τούρκους πολίτες.


Την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Κύπρο, καταδίκασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.
«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Τα σύνορα της Ευρώπης, το περίγραμμα όχι μόνο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας αλλά και του ίδιου του αξιακού της φορτίου αμφισβητείται όταν μια τρίτη χώρα, η Τουρκία, παραβιάζει δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου».
«Η διάκριση “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ” γεννήθηκε για να τιμά πρόσωπα θεσμούς και οργανισμούς που εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ιδέα και αποτελεί και μια γέφυρα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Ευρώπη”, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ίδια εκδήλωση που έγινε στο μνημείο της Ροτόντας.
«Όπως και ο θαυμάσιος χώρος που μας φιλοξενεί» συνέχισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μνημείο της Ροτόντας όπου έγινε η τελετή απονομής την εκδήλωση, η οποία -όπως επισήμανε- «χτίστηκε, κατά πάσα πιθανότητα ως μαυσωλείο, έγινε μετά χριστιανική εκκλησία, έχοντας λειτουργήσει ενδιάμεσα ως τζαμί και αποτελεί σήμερα τοπόσημο μιας δυναμικής μητρόπολης που είναι υπερεθνικός βαλκανικός πόλος».
Στο σημείο αυτό παρατήρησε πως δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο με ένα άλλο κορυφαίο σύμβολο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών, την Αγία Σοφία, και σημείωσε:
«Είναι πολύ σημαντικό ότι μόλις χθες ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν, ένωσε τη φωνή του με το παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Κάλεσε την Τουρκία με ρητό τρόπο να επαναφέρει τον χαρακτήρα της ως μνημείο ολόκληρης της ανθρωπότητας».
Οι εκλογές
Οι «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα θα πραγματοποιηθούν στις 11 Οκτωβρίου, με τελικό αποτέλεσμα την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, με 12 υποψηφίους, εκ των οποίων οι 4 κομματικοί.
Τρεισήμισι χρόνια μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, διανύουμε τη μεγαλύτερη άκαρπη περίοδο μετά το 1974 με τον εφιάλτη της οριστικής διχοτόμησης να είναι ορατός. Η εκλογική μάχη που δίνεται στα Kατεχόμενα για την ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη έχει ξεκάθαρη μορφή, καθώς συνιστά αναμέτρηση μεταξύ των δυνάμεων που επιδιώκουν ομοσπονδιακή λύση και των δυνάμεων που επιδιώκουν οριστική διχοτόμηση.

Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί
Ο σημερινός “πρωθυπουργός” και εκλεκτός της Τουρκίας Ερσίν Τατάρ, είναι ένθερμος υποστηρικτής των δύο κρατών και ενσαρκωτής του οράματος του Ερντογάν όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για όλη την ανατολική Μεσόγειο
Από την άλλη μεριά, ο σημερινός «Πρόεδρος» Μουσταφά Ακιντζί είναι ο υποστηρικτής της επανένωσης στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Ο Ακιντζί επιδιώκει να καταστήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα ισότιμη με την ελληνοκυπριακή, αλλά και ανεξάρτητη απέναντι στην Τουρκία και όχι με μια σχέση μητέρας – κόρης» σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του Ντενίζ Μπιρίντς .

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε 2 πιάτα καλλιγραφίας με τους στίχους του Al-i İmran και του Surah Rad στο Τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο άνοιξε για λατρεία στις 24 Ιουλίου. Στις πλάκες που παρουσίασε ο Πρόεδρος Ερντογάν ως δώρο, ο στίχος 173 του Surah Al-i Imran γράφει “Ο Αλλάχ είναι αρκετός για εμάς, τι όμορφος φύλακας” και ο στίχος 28 της Surat al-Rad “Οι καρδιές μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο με την ανάμνηση του Αλλάχ”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων