13/03/2023 13/03/2023 Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Χριστοδουλίδη στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει σειρά επαφών με την...
13 Μαρτίου, 2023 - 8:45
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2023 - 7:25

Επίσημη επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα – Η ατζέντα των συναντήσεων

Διαδώστε:
Επίσημη επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα – Η ατζέντα των συναντήσεων

Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Χριστοδουλίδη στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος, σε συνέντευξή στην ΕΡΤ, ενόψει της επίσημης επίσκεψής του, η παρουσία του στην Ελλάδα δεν θα έχει μόνο συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην επιδίωξη του Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργή εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Όπως, μάλιστα σημειώνουν πηγές της κυπριακής κυβέρνησης, ίσως κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης να υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το πώς θα μπορέσει να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός των δύο χωρών.

Άλλωστε, όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, το Κυπριακό και οι προσπάθειες επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων, υπό το φως της συγκεκριμένης πρότασης, θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Χριστοδουλίδης στην Αθήνα. Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, το περιεχόμενο των συναντήσεων του Κύπριου Προέδρου στην Ελλάδα αναμένεται να απασχολήσουν ζητήματα διμερών σχέσεων, οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και η ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, του μεταναστευτικού και θεμάτων ενέργειας.

Αναλυτικότερα αναφορικά με το πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη, σήμερα το πρωί, στις 10:20, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του και αμέσως μετά η κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις 11:05 θα λάβει χώρα τελετή παρασημοφόρησης στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Ακολούθως, στις 12:00 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στις 13:30 θα παρατεθεί επίσημο γεύμα προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 17:00 είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ στις 18:00 ο ίδιος θα επισκεφθεί το Πολεμικό Μουσείο για την τιμητική εκδήλωση του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 -1959.

Την Τρίτη η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Την Τρίτη, στις 8:20 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Υπουργό Έλληνα Εξωτερικών Νίκο Δένδια και στις 09:00 με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Ακολούθως, στις 09:50 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη και στις 10:25 με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Αμέσως μετά, στις 11:00 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και στις 11:35 με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.

Τέλος, για στις 13:00 είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων