16/05/2020 16/05/2020 Η πανδημία του κορωνοϊού δεν έφερε τα πάνω κάτω μόνο σε καθημερινής φύσεως προβλήματα των ανθρώπων, αλλά άνοιξε ένα κύκλο επιστημονικών συζητήσεων σε πολλούς τομείς, αμφισβητώντας, ακόμα και τη δύναμη της πίστεως. Η απόφαση να κλείσουν οι ναοί στη χώρα μας και οι Ιερές Ακολουθίες να τελούνται χωρίς πιστούς, στο πλαίσιο πάντα της λήψης μέτρων...
16 Μαΐου, 2020 - 9:31
Τελευταία ενημέρωση: 16/05/2020 - 10:08

Επιστήμονες και καλλιτέχνες ομολογούν την πίστη τους

Διαδώστε:
Επιστήμονες και καλλιτέχνες ομολογούν την πίστη τους

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν έφερε τα πάνω κάτω μόνο σε καθημερινής φύσεως προβλήματα των ανθρώπων, αλλά άνοιξε ένα κύκλο επιστημονικών συζητήσεων σε πολλούς τομείς, αμφισβητώντας, ακόμα και τη δύναμη της πίστεως.

Η απόφαση να κλείσουν οι ναοί στη χώρα μας και οι Ιερές Ακολουθίες να τελούνται χωρίς πιστούς, στο πλαίσιο πάντα της λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του νέου ιού, είχε ως αποτέλεσμα την αποχή των πιστών από το Ιερό Μυστήριο της Θείας Μεταλήψεως, το οποίο ορισμένοι επιστήμονες στη χώρα μας υποστηρίζουν πως μπορεί να αποτελέσει πηγή μετάδοσης του ιού!

Οι δηλώσεις Μόσιαλου και οι αντιδράσεις

Μάλιστα, ένας εξ΄αυτών, ο Καθηγητής κ. Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics και σύµβουλος της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό ζήτησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε, αποφυγή της Θείας Κοινωνίας με τη σημερινή μορφή μέχρι να έχουμε εμβόλιο.

Ανενημέρωτο ως προς τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια από τη μετάδοση της Θ. Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων χαρακτηρίζει, με κείμενο του, τον κ. Μόσιαλο, ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Ιωάννης Κουντουράς.

«Τοποθετήθηκε –πιστεύω- αυθαίρετα και εκτίθεται σε τοπικό και διεθνές επίπεδο λόγω ελλείψεως σχετικού επιστημονικού ‘‘background” (υπόβαθρου). Στη συνάφεια αυτή υπενθυμίζω και τον σχετικό ρόλο που ασκεί η διεθνής Επιστημονική Επιτροπή Ηθικής (Ελσίνκι)», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Υπέρ της Θείας Κοινωνίας από τη πρώτη στιγμή η Ελένη Γιαμμαρέλου 

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Ελένη Γιαμμαρέλου, από τη πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα της μετάδοσης του ιού από τη Θεία Κοινωνία, ήταν κατηγορηματική πως κανένας ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί από τη Θεία Μετάληψη γιατί αυτή αποτελεί μυστήριο και όσοι την δέχονται πιστεύουν σε αυτή και τη δύναμη της. Μάλιστα, τόνισε πως και η ίδια θα πράξει το ίδιο με το που οι ναοί ανοίξουν και πάλι.

“Όποιος πάει να κοινωνήσει, άσχετα αν το πιστεύει ή δεν το πιστεύει, συμμετέχει στο μυστήριο. Επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για κορωνοϊό όπως και για κανένα άλλο μικρόβιο. Εδώ το ξέρετε ότι τότε που είχαμε τους λεπρούς στην Ελλάδα, οι ιερείς κοινωνούσαν τους λεπρούς μετά κοινωνούσαν άνθρωποι άλλοι και κανείς ποτέ δεν κόλλησε; Είναι κάτι που υπερβαίνει και το νου μας και τις απόψεις μας και τις σκέψεις μας» πρόσθεσε και στην ερώτηση των δημοσιογράφων εάν υπερβαίνει και την υγεία μας η καθηγήτρια απάντησε: «Ασφαλώς και την υγεία μας. Σε προφυλάσσει και στην υγεία σου ούτε συζήτηση. Εδώ δεν ισχύει η έννοια της επιστήμης. Είναι η έννοια του μυστηρίου. Η οποία είναι πάνω από την επιστήμη και επηρεάζει την επιστήμη. Επομένως ή πιστεύεις ότι συμμετέχεις στο μεγαλύτερο μυστήριο και δεν παθαίνεις τίποτα ή δεν πηγαίνεις να κοινωνήσεις αν φοβάσαι”, τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις της.

Πριν λίγες ημέρες ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος αισθάνθηκε την ανάγκη να αποστείλει επιστολή στην κ. Γιαμαρέλλου, ευχαριστώντας την για το ότι είχε την τόλμη να μιλήσει δημόσια για την συμμετοχή της στην θεία κοινωνία, τονίζοντας ότι στα θέματα πίστης δεν μπορεί να υπεισέλθει η επιστήμη, η οποία οφείλει να αφήνει τα του Θεού στον Θεό και την εκκλησιαστική ζωή.

Για το θέμα της Θείας Κοινωνίας και τα μέτρα που ελήφθησαν για τις εκκλησίες μίλησε σε και ο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.,  Απόστολος Χατζητόλιος, Διευθυντής της Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ,  Αντιπρόεδρος Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος και Αντιπρόεδρος Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος.

Ερωτηθείς για τη Θεία Κοινωνία ήταν κατηγορηματικός:

Εμείς απαγορεύσαμε την Θεία Κοινωνία, την Μετάληψη για να μην υπάρξει μετάδοση του ιού, με τι; Με το Σώμα και Αίμα Χριστού;¨Αφού πιστεύουμε ότι μεταλαμβάνουμε Σώμα και Αίμα Χριστού!  Με το Σώμα και Αίμα Χριστού λοιπόν, είναι δυνατόν να μεταδοθούν ασθένειες; Αυτό εξάλλου, ακόμη και τυπικά επιστημονικά να το πάρει κανείς δεν έχει παρατηρηθεί! Επί χρόνια, δεν έχει υπάρξει περιστατικό μόλυνσης του Ιερέως, ο οποίος παίρνει στο τέλος ο,τι υπολείπεται από το Άγιο Δισκοπότηρο!»

Οι Επιστολές των γιατρών σε Ελλάδα και Κύπρο 

37 Έλληνες γιατροί που ζουν και εργάζονται στο εσωτερικό και το εξωτερικό ζητούν με επιστολή την οποία έχουν αποστείλει στον Πρωθυπουργό και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να ανοίξουν οι ναοί.

Οι γιατροί δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στο ζήτημα του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, τονίζοντας:

«Όσον αφορά είδικότερα στη συμμετοχή των πιστών στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, αυτό είναι θέμα καθαρώς προσωπικό, το οποίο εξαρτάται απολύτως από την πίστη και τη βούληση του προσερχομένου. Άλλωστε, από τη δισχιλιετή ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας δεν μαρτυρείται περίπτωση μεταδοσης μολυσματικής νόσου από τη Θεία Κοινωνία».

401 ιατροί, οδοντίατροι και άλλοι επαγγελματίες υγείας, ζήτησαν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση επαναλειτουργία των εκκλησιών για σκοπούς προσέλευσης των πιστών στην Θεία Λειτουργία.

Οι επαγγελματίες, δεν παρέλειψαν να υπενθυμίσουν στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρουν μεταξύ άλλων και το θέμα της Θείας Κοινωνίας, τονίζοντας:

“Όπως γνωρίζετε και εσείς, ως ορθόδοξος χριστιανός, η Θεία Κοινωνία είναι ο ίδιος ο Χριστός, και η μετάληψή Του από τους ορθοδόξους χριστιανούς, δεν αποτελεί απλά ένα θρησκευτικό εθιμοτυπικό τελετουργικό καθήκον, αλλά τη βάση της πίστεώς τους, καθώς και αναφαίρετο δικαίωμά τους. Παρόλο που είμαστε σίγουροι, ότι και εσείς, ως ορθόδοξος χριστιανός συμμερίζεστε τα δόγματα της Ορθοδοξίας, μεταξύ των οποίων και ότι η Θεία Κοινωνία είναι «εφόδιο ζωής αιωνίου» και ότι από αυτή ή μέσω αυτής δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν ιοί, σας αναφέρουμε ότι και επιστημονικά, δεν υπάρχει στη βιβλιογραφία οποιοδήποτε επιστημονικό άρθρο, μελέτη ή έρευνα που να αποδεικνύει ότι με τη Θεία Κοινωνία μεταδίδονται μικρόβια και ιοί. Το μόνο επιστημονικό δεδομένο που μπορεί να υπάρχει και που η επιστημονική κοινότητα αποδέχεται εκεί που δεν υπάρχει συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα, είναι η αναδρομική μελέτη της κλινικής εμπειρίας, που στην περίπτωση της Θείας Κοινωνίας αφορά αναδρομική κλινική εμπειρία 2000 χρόνων (π.χ. Ιερείς και όχι μόνον, που καταλύουν καθημερινά τη θεία κοινωνία στα Νοσοκομεία, ακόμη και Νοσοκομεία Λοιμωδών Νόσων κλπ και ουδέποτε τους έχει μεταδοθεί οτιδήποτε).”

Ομολογία για τη Θεία Κοινωνία και από τους καλλιτέχνες

Τα τελευταία 24ωρα με δηλώσεις τους μίλησαν για το Μυστήριο της Θείας Μεταλήψεως και άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, όπως ο τραγουδιστής Νίκος Οικονομόπουλος, η ηθοποιός Μαρία Σολωμού και ο Νίκος Αναδιώτης.

Ο πολύ γνωστός τραγουδιστής, Νίκος Οικονομόπουλος, κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων του για τη νέα του συνεργασία με την εταιρία heaven, μίλησε για τον Θεό σε μία συγκινητική ομολογία πίστεως για τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και τη Θεία Κοινωνία.

“Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν και έχουν ανάγκη και να λάβουν τη Θεία Κοινωνία, να κοινωνήσουν, να πάνε να προσευχηθούν στην εκκλησία, να ανάψουν ένα κερί και αυτή η ανάγκη τους, κατά κάποιο τρόπο, απο κάποιους ανθρώπους φάνηκε ότι δε θα πρέπει να υπάρχει σε αυτήν την ζωή… Τον λόγο δεν το γνωρίζω γιατί, αλλά, άλλα πράγματα μπορούσαν να συμβούν… π.χ. ο κόσμος μπορούσε να πάει στο σουπερ μάρκετ, ενώ στην εκκλησία θα κολλούσε κορονοϊο…”, ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΣΑ ΕΙΠΕ

Σε δηλώσεις του ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, είπε για τον τραγουδιστή:

«Ένα δικό μας παιδί, από την Κάτω Αχαΐα, ο Νίκος Οικονομόπουλος, ένας νεαρός καλλιτέχνης, έκανε μια πολύ ωραία δήλωση και τον συγχαίρω διότι από τα βάθη της ψυχής του ομολόγησε την πίστη του στον Θεό και βεβαίωσε ότι η Θεία Κοινωνία είναι ο ίδιος ο Χριστός. Με συγκίνησαν πολύ τα οσα είπε, ότι ακόμα και αν έβλεπε μπροστά του έναν λεπρό θα κοινωνούσε χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα. Η Εκκλησία έχει την εμπειρία των 2.000 και πλέον ετών ότι η Θεία Κοινωνία είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και ότι ο Χριστός είναι η Ζωή και τίποτε άλλο».

Μετά τις δηλώσεις του Νίκου Οικονομόπουλου, η γνωστή ηθοποιός Μαρία Σολωμού τόνισε πως πιστεύει και θα κοινωνήσει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

“Έχω νηστέψει όλη την Σαρακοστή αλλά λόγω της Πανδημίας δεν κατάφερα να κοινωνήσω. Δεν θέλω να σκέφτομαι τέτοια πράγματα, πιστεύω και θα κοινωνήσω το σώμα και το αίμα του Χριστού”, σημείωσε.

Ο ηθοποιός Νίκος Αναδιώτης, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ανέφερε πως κοινώνησε ήδη και μάλιστα ενόσω βρισκόμασταν σε περίοδο καραντίνας, τονίζοντας πως θα ήταν βλασφημία να πιστεύει πως ότι μπορεί κάποιο νόσημα να μεταδοθεί από τη Θεία Κοινωνία.

“Για μένα που γνωρίζω και πιστεύω, θα θεωρούταν από πλευράς μου βλασφημία αν έλεγα ότι μπορεί να μεταδοθεί κάποιο νόσημα από τη Θεία Κοινωνία. Με αξίωσε ο Θεός και εν μέσω καραντίνας και φυσικά εφόσον μου είχε δοθεί η ευλογία του Πνευματικού μου, μετέλαβα και αυτόν τον καιρό, κάποιες φορές το σώμα και το αίμα του Χριστού. Το έπραξα και εγώ και η οικογένειά μου. Περιμένω με μεγάλη προσμονή την Κυριακή που μας έρχεται να ανοίξουν οι Ιεροί Ναοί και κανονικά και νόμιμα. Με μεγάλη μου χαρά και ανυπομονησία θα προετοιμαστώ για να προσέλθω στη Θεία Λειτουργία και να μεταλάβω το σώμα και το αίμα του Χριστού και εγώ και η οικογένειά μου”, ανέφερε μεταξύ άλλων σε εκπομπή στον ΣΚΑΙ ο Νίκος Αναδιώτης.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων