21/10/2021 21/10/2021 Τα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού ναού, ηλικίας τουλάχιστον 1.600 ετών, ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους στην αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας, Πριήνη, στην επαρχία Αϊδινίου της δυτικής Τουρκίας. Σύμφωνα με έρευνα, η εκκλησία ήταν μία από τις πρώτες που χτίστηκαν στην περιοχή. Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα Ο Αλί Αλτίν, μελετητής από το Πανεπιστήμιο Uludag στην Προύσα, δήλωσε στους δημοσιογράφους...
21 Οκτωβρίου, 2021 - 14:20
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2021 - 14:22

Ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού στην Πριήνη της Μικράς Ασίας

Διαδώστε:
Ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού στην Πριήνη της Μικράς Ασίας

Τα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού ναού, ηλικίας τουλάχιστον 1.600 ετών, ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους στην αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας, Πριήνη, στην επαρχία Αϊδινίου της δυτικής Τουρκίας. Σύμφωνα με έρευνα, η εκκλησία ήταν μία από τις πρώτες που χτίστηκαν στην περιοχή.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Ο Αλί Αλτίν, μελετητής από το Πανεπιστήμιο Uludag στην Προύσα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτός ο ναός χρονολογείται από την πρώιμη χριστιανική περίοδο και, σε αντίθεση με αυτούς που ανακαλύφθηκαν νωρίτερα, ανεγέρθηκε για μαζική λατρεία από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες στην περιοχή.

«Διαπιστώσαμε ότι η βάση της εκκλησίας αποτελείται από μικρές πέτρες, οι οποίες είναι καλυμμένες με ψηφιδωτά διακοσμημένα με γεωμετρικά μοτίβα», είπε ο Altin, σημειώνοντας ότι οι εσωτερικοί τοίχοι του είναι ζωγραφισμένοι καθέτως, με αγιογραφίες σε διαφορετικά στρώματα. «Αυτό μας δείχνει ότι η εκκλησία χρησιμοποιήθηκε από τις πρώτες φάσεις του χριστιανισμού έως τις μεταγενέστερες περιόδους της βυζαντινής εποχής», εξήγησε ο επιστήμονας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη εκκλησία είχε μεγάλη σημασία για την πρώτη χριστιανική κοινότητα, που ιδρύθηκε στην Πριήνη. Η περιοχή στην οποία χτίστηκε ο ναός είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως ως νεκροταφείο.

Η Πριήνη ήταν μία από τις δώδεκα Ιωνικές (ελληνικές) πόλεις-κράτη, που ιδρύθηκε στα τέλη της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. Αυτή η μικρασιατική πόλη της Ελλάδας μελετάται από το 1895, όταν Γερμανοί αρχαιολόγοι ξεκίνησαν τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη. Έκτοτε, έχουν ανακαλυφθεί διάφορες δομές: ναοί, θέατρα, αγορές (χώροι δημόσιων συγκεντρώσεων), δημόσια, εμπορικά και σχολικά κτίρια. Για τη μοναδική  διατήρησή της, η πόλη ονομάστηκε «Πομπηία της Ανατολίας». Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Πριήνη έχασε σταδιακά την προηγούμενη σημασία της ως πόλη.

Πηγή: pravoslavie.ru

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων