31/05/2020 31/05/2020 Συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας καθώς σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε για τη φιέστα στην Αγιά Σοφιά με αφορμή την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο Ερντογάν δε φάνηκε να πτοείται από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και συνέχισε να...
31 Μαΐου, 2020 - 18:13
Τελευταία ενημέρωση: 31/05/2020 - 18:52

Πρόκληση Ερντογάν: «Δικαίωμα της Άλωσης η παραχώρηση της Αγιάς Σοφιάς για να γίνει τζαμί»

Διαδώστε:
Πρόκληση Ερντογάν: «Δικαίωμα της Άλωσης η παραχώρηση της Αγιάς Σοφιάς για να γίνει τζαμί»

Συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας καθώς σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε για τη φιέστα στην Αγιά Σοφιά με αφορμή την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο Ερντογάν δε φάνηκε να πτοείται από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και συνέχισε να προκαλεί τη χώρα μας σημειώνοντας ότι η Αγιά Σοφιά προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους ως δικαίωμα της Άλωσης ενώ ο Μωάμεθ ο Πορθητής αντιμετωπίστηκε ως σωτήρας και ήρωας. 

Αναλυτικά στην ομιλία του σε εγκαίνια νοσοκομείου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε:

«O Mωάμεθ Β’ όταν μπήκε στην Πόλη δεν τον υποδέχθηκαν ως κατακτητή, αλλά ως σωτήρα, που τον περίμεναν. Η Αγία Σοφία αντί να κατεδαφιστεί με ένα θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα Άλωσης προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους. Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν αναποκρινόμενα στις ανάγκες».

Ο Ερντογάν, επιχείρησε μάλιστα να περάσει στην αντεπίθεση, λέγοντας:

«Εντούτοις, σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα εξαφανίστηκαν. Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα, δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος. Όμως εμείς στην Κωνσταντινούπολη δεν κάναμε κάτι τέτοιο».

Υπενθυμίζουμε ότι σε δηλώσεις είχε προβεί και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι λέγοντας:

«H Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα. Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα όσον στην κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας» ανέφερε ο Χαμί Ακσοϊ.

Ο Άκσοϊ στη δήλωσή του κατέληξε λέγοντας πως «η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και την ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να γλιτώσει από τα ιστορικά της κόμπλεξ…». Διαβάστε εδώ.

Η φιέστα της Αλώσεως από την Τουρκία ήταν προκλητική για κάθε χριστιανό και στόχευε στο θρησκευτικό συναίσθημα. Μάλιστα, ιμάμης εμφανίστηκε στην Αγιά Σοφιά, υπό το βλέμμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν. Διαβάστηκε το «Εδάφιο της Άλωσης» (Fetih Suresi) και προσευχή, ενώ προβλήθηκε ζωντανά στον επίσημο λογαριασμό του Ερντογάν και της Τουρκικής Προεδρίας και η ειδική συναυλία για τα 567 έτη από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η επιγραφή δυστυχής, ενοχική και εμφανέστατη: ISTANBUL’UN FETHININ 567. YILI KUTLU OLSUN» – 567 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ – ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ».

Δείτε αναλυτικά για τη φιέστα και τις αντιδράσεις κάνωντας κλικ εδώ! 

 

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων