27/04/2022 27/04/2022 Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμβούλεψε τα παιδιά της χώρας να μην διαφθαρούν όταν αποκτήσουν εξουσία, ενώ τους προέτρεψε να μην γίνουν «σκλάβοι» της τεχνολογίας. Αυτές οι δηλώσεις γίνονται την ώρα που έρευνα του 2021 για τον Δείκτη Διαφθοράς σε 180 χώρες κατατάσσουν την Τουρκία στην 96η θέση! Ταυτόχρονα, ένας στους πέντε πολίτες δεν...
27 Απριλίου, 2022 - 16:45
Τελευταία ενημέρωση: 27/04/2022 - 15:46

Ερντογάν σε παιδιά: «Μην διαφθαρείτε όταν αποκτήσετε εξουσία»! – Καλπάζει η διαφθορά και η ακρίβεια

Διαδώστε:
Ερντογάν σε παιδιά: «Μην διαφθαρείτε όταν αποκτήσετε εξουσία»! – Καλπάζει η διαφθορά και η ακρίβεια

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμβούλεψε τα παιδιά της χώρας να μην διαφθαρούν όταν αποκτήσουν εξουσία, ενώ τους προέτρεψε να μην γίνουν «σκλάβοι» της τεχνολογίας. Αυτές οι δηλώσεις γίνονται την ώρα που έρευνα του 2021 για τον Δείκτη Διαφθοράς σε 180 χώρες κατατάσσουν την Τουρκία στην 96η θέση!

Ταυτόχρονα, ένας στους πέντε πολίτες δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, σύμφωνα με έρευνα. Το 20% των πολιτών αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, και το 57% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να το κάνει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας της τουρκικής δημοσκόπησης MetroPoll.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια ομιλίας στα παιδιά με αφορμή την Εθνική Κυριαρχία και την Ημέρα του Παιδιού, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος T24.

«Στο μέλλον, όταν θα έχετε λόγο και θα ασκείται επιρροή σε διαφορετικούς τομείς της ζωής, όταν αναλάβετε θέση εξουσίας, μην υποκύψετε ποτέ στη διαφθορά», είπε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στα παιδιά του έθνους. ” Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία, αλλά μην γίνετε ποτέ σκλάβος της”, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Οργανισμός “Διεθνή Διαφάνεια” έχει τοποθετήσει την Τουρκία στην 96η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Δείκτη Διαφθοράς του 2021 (CPI), από την 86η θέση που είχε το 2020.

Οι διεθνείς εκθέσεις δείχνουν ότι η διαφθορά γίνεται πιο διάχυτη στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Τουρκίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες κατά τις οποίες είναι στην εξουσία ο Ερντογάν.

Κάθε χρόνο, η Τουρκία γιορτάζει την 23η Απριλίου την Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας και την Ημέρα του Παιδιού με εκδηλώσεις σε όλη την χώρα.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει ότι η Τουρκία το 2021 συγκέντρωσε μόλις 38 βαθμούς ως προς τη διαφάνεια.

Έτσι οι βαθμοί που συγκέντρωσε η χώρα, την κατατάσσουν στην 96η θέση.

Αυτός είναι ο συνολικός πίνακας με 180 χώρες. Αριστερά δείχνει τους βαθμούς που έχει συγκεντρώσει κάθε χώρα, και δεξιά την θέση στην οποία βρίσκεται.

Τι είδους διαφθορά μετρά ο CPI;
Οι πηγές δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση του CPI καλύπτουν τις ακόλουθες εκδηλώσεις διαφθοράς του δημόσιου τομέα:

  • Δωροδοκία
  • Εκτροπή δημοσίων πόρων
  • Αξιωματούχοι που χρησιμοποιούν το δημόσιο αξίωμά τους για ιδιωτικό όφελος χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες
  • Ικανότητα των κυβερνήσεων να περιορίσουν τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα
  • Υπερβολική γραφειοκρατία στον δημόσιο τομέα που μπορεί να αυξήσει τις ευκαιρίες για διαφθορά
  • Νεποτισμός στους διορισμούς στο δημόσιο
  • Νόμοι που διασφαλίζουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να αποκαλύπτουν τα οικονομικά τους και πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων
  • Νομική προστασία για άτομα που καταγγέλλουν περιπτώσεις δωροδοκίας και διαφθοράς
  • Συμφέροντα που καλύπτει το κράτος
  • Πρόσβαση σε πληροφορίες για δημόσιες υποθέσεις/κυβερνητικές δραστηριότητες

Ένας στους πέντε πολίτες δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, σύμφωνα με έρευνα

Το 20% των ανθρώπων στην Τουρκία αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας και το 57% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να το κάνει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας της τουρκικής δημοσκόπησης MetroPoll.

Μόνο το 23,9% των πολιτών είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους χωρίς πρόβλημα, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο T24 ως εύρημα της μηνιαίας έρευνας Metropoll για τον Μάρτιο.

Τον Ιανουάριο, η Τουρκία αύξησε τα τιμολόγια οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έως και 130% για ορισμένα νοικοκυριά, επικαλούμενη την άνοδο των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας, όπως ανέφερε το Bloomberg.

Οι Τούρκοι καταναλωτές μείωσαν την αγοραστική τους δύναμης εξαιτίας του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε το 61,1% τον Μάρτιο.

Όσοι δήλωσαν ότι ήταν σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας τους χωρίς πρόβλημα παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9%, σύμφωνα με την έρευνα.

Περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο να διακόπτονται το 2021, αφού δεν πλήρωναν τους λογαριασμούς τους εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, και όπως ανέφερε η εφημερίδα Cumhuriyet.
Κατά μέσο όρο 378.000 καταναλωτές αποκόπηκαν από φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε την Πέμπτη ότι η παροχή ρεύματος του είχε διακοπεί στο σπίτι αφού σταμάτησε να πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος σε μια προσπάθεια να διαμαρτυρηθεί για τις απότομες αυξήσεις των λογαριασμών κοινής ωφέλειας της χώρας.

“Η ενέργεια (η προμήθεια) είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Όπως το ψωμί και ο αέρας, όπως το νερό”, είπε ο Κιλιτσντάρογλου σε βίντεο-μήνυμα που μοιράστηκε στο Twitter.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε σε 67,3

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Τουρκία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010 μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού και την απώλεια της αξίας της λίρας έναντι των βασικών νομισμάτων.

Το κλίμα μεταξύ των νοικοκυριών επιδεινώθηκε σε 67,3 αυτόν τον μήνα από 72,5 τον Μάρτιο, ανέφερε την Πέμπτη η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία. Οποιαδήποτε ένδειξη κάτω από το 100 αντανακλά απαισιοδοξία.

Η άνοδος των τιμών έχει ρίξει το βιοτικό επίπεδο στη χώρα των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η υποτίμηση της λίρας και ο πληθωρισμός συνέβαλαν στην αύξηση του κόστους ζωής, καθιστώντας τα  εισαγόμενα αγαθά όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα αυτοκίνητα πιο ακριβά.

Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που υπολογίστηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας για την καταναλωτική τάση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία και την Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας μειώθηκε κατά 7,3% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης είναι πλέον στο 67,3 τον Απρίλιο ενώ ήταν 72,5 τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον data.tuik.gov.tr.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας Ahval

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων