07/12/2023 07/12/2023 Ξεκίνησαν οι επίσημες επαφές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα με την συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά τη συνάντηση η κ. Σακελλαροπούλου μεταξύ άλλων τόνισε: “Τα τραγικά συμβάντα που αντιμετώπισαν οι χώρες μας έγιναν αφορμή για να αναπτυχθεί το αίσθημα αλληλεγγύης, κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους...
07 Δεκεμβρίου, 2023 - 11:45
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2023 - 12:28

Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο: «Να μιλήσουμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο»

Διαδώστε:
Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο: «Να μιλήσουμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο»

Ξεκίνησαν οι επίσημες επαφές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα με την συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τη συνάντηση η κ. Σακελλαροπούλου μεταξύ άλλων τόνισε: “Τα τραγικά συμβάντα που αντιμετώπισαν οι χώρες μας έγιναν αφορμή για να αναπτυχθεί το αίσθημα αλληλεγγύης, κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς. Αμοιβαία πολιτική βούληση για εδραίωση κλίματος για εμβάθυνση συνεργασίας και αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις”.

“Αν αναλογιστουμε τι γινεται στον περιγυρό μας είναι αναγκαίο να εργαστούμε από κοινού για ενίσχυσης ευξημερίας διαφυκλαξη ειρήνης καθώς καιπροώθηση σχέσεων καλής γειτονίας”, επεσήμανε.

“Έχοντας επίγνωση των διαφορετικών προσεγγίσεων σε σημαντικά ζητήματα είναι σημαντική η εμπεδωση και διατήρηση του ήρεμου κλίματος”, τόνισε.

“Αντανακλά το θετικό πνευμα η επίσκεψη σήμερα εδώ. Με τις σκέψεις αυτές διαβιβάζω ευχές στο φίλο λαό της Τουρκίας για ειρήνη και ευημερία”, πρόσθεσε.

Από τη μεριά του ο κ. Ερντογάν είπε: “Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα ζητήματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους υπουργούς. Βάζοντας τις απαραίτητες υπογραφές θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο ευνοϊκό τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο μερών να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο”“.

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι βρισκόμαστε εδώ με ευρεία αντιπροσωπεία υπουργών και ότι οι υπουργοί των δυο χωρών θα κάνουν επικοδομητικές συναντήσεις και συμφωνίες με τους ομολόγους τους.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσγειώθηκε στην Αθήνα λίγο πριν από τις 10:30 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μαζί του έφτασε και η ομάδα υπουργών που τον συνοδεύουν.

Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον κ. Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν αφού συνομίλησε με τον κ. Γεραπετρίτη για λίγο στον χώρο του αεροδρομίου, επιβιβάστηκε στην τεθωρακισμένη λιμουζίνα και αναχώρησε για το Προεδρικό Μέγαρο όπου και έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις 12.15 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Νωρίτερα , στις 11.30 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντησδη με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης , στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Α. Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια , η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του κ. Ερντογάν πραγματοποιούνται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την απαγόρευση συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Κλειστοί δρόμοι

Μέχρι το απόγευμα οι οδοί Κατεχάκη – Μεσογειων – Βασιλ. Σοφίας – Κηφισίας – Βασ. Κωνσταντίνου – Βασ. Αμαλίας – Αλεξάνδρας – Μιχαλακοπουλου – Σταδίου – Πανεπιστημίου και Ακαδημίας θα είναι μια απαγορευμένη ζώνη για τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Στα ψηλά κτίρια σε ολόκληρη την Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα είναι ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές οι οποίοι θα καλύψουν όλα τα νευρολογικά σημεία.

Ταυτόχρονα και τις 6 ώρες που θα βρίσκεται εδώ Ερντογάν θα υπάρχει εναέρια επιτήρηση, σε πολλά επίπεδα τόσο από drones, όσο κι από ελικόπτερα της ελληνικής αστυνομίας, τα οποία θα δίνουν ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι θα σαρώσουν το κέντρο της Αθήνας, θα ελέγξουν ακόμη και κάδους σκουπιδιών για τυχόν εκρηκτικούς μηχανισμούς ή ύποπτα αντικείμενα. Την ίδια ώρα, η ΕΛΑΣ θα ελέγξει ακόμη και τις στοές του δικτύου ομβρίων υδάτων.

Η επίσκεψη του Τούρκου προεδρου στην Ελλάδα θα διαρκέσει περίπου πέντε ώρες.

Πηγή: skai.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων