20/10/2020 20/10/2020 Το Oruc Reis έσπασε από το πρωί το φράγμα των 12 μιλίων και πλέει σε απόσταση αναπνοής από το Καστελλόριζο. Όπως αναφέρει το hellajournal.com, το τουρκικό ερευνητικό, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία της Τουρκίας και παρακολουθούμενο στενά από τις ελληνικές δυνάμεις και τον θάλαμο των επιχειρήσεων αναμένεται έως τις 12 το μεσημέρι να έχει φτάσει στα...
20 Οκτωβρίου, 2020 - 11:03
Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2020 - 14:53

«Έσπασε» τα 12 μίλια το Oruc Reis

Διαδώστε:
«Έσπασε» τα 12 μίλια το Oruc Reis

Το Oruc Reis έσπασε από το πρωί το φράγμα των 12 μιλίων και πλέει σε απόσταση αναπνοής από το Καστελλόριζο.

Όπως αναφέρει το hellajournal.com, το τουρκικό ερευνητικό, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία της Τουρκίας και παρακολουθούμενο στενά από τις ελληνικές δυνάμεις και τον θάλαμο των επιχειρήσεων αναμένεται έως τις 12 το μεσημέρι να έχει φτάσει στα 8 μίλια.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική NAVTEX έχει δεσμεύσει περιοχή μέχρι τα 6,5 ν.μ  με το Oruc Reis να συνεχίζει τους ελιγμούς μέσα στην περιοχή της παράνομης Navtex, έχοντας κλειστούς τους πομπούς από το βράδυ της Δευτέρας.

Από ελληνικής πλευράς το πλοίο και τα συνοδευτικά του παρακολουθούνται στενά τόσο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με δυνάμεις που έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία ώστε να παρέμβουν αν τους ζητηθεί, όσο και από τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας που βρίσκεται σε 24ωρο διαρκή συναγερμό τα τελευταία 24ωρα.

Να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ζητά η Ελλάδα με επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι (Oliver Varhelyi), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Ετικέτες:
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων