24/10/2023 25/10/2023 Παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, τελέσθηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, το Ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ των Πεσόντων Ιερολοχιτών σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, στο «ΜΝΗΜΕΙΟ ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ» στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα. Στο μνημόσυνο παρέστησαν επίσης: ● Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Κιούσης ως εκπρόσωπος...
24 Οκτωβρίου, 2023 - 21:29
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2023 - 12:55

Ετήσιο μνημόσυνο Πεσόντων Ιερολοχιτών στο Πεδίον του Άρεως

Διαδώστε:
Ετήσιο μνημόσυνο Πεσόντων Ιερολοχιτών στο Πεδίον του Άρεως

Παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, τελέσθηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, το Ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ των Πεσόντων Ιερολοχιτών σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, στο «ΜΝΗΜΕΙΟ ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ» στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα.

Στο μνημόσυνο παρέστησαν επίσης:

● Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Κιούσης ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμου, ο οποίος τέλεσε και το Μνημόσυνο.

● Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης.

● Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ.

● Μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

● Η Εντεταλμένη Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων και Εθιμοτυπίας και Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Παπάγου – Χολαργού κ. Δήμητρα Ρουφογάλη ως εκπρόσωπος του Δήμαρχου κ. Ηλία Αποστολόπουλου.

● Πρόεδροι Ενώσεων Αποστράτων και Εφέδρων Καταδρομέων.

● Εν ενεργεία Αξιωματικοί.

● Στενοί συγγενείς των Ιερολοχιτών, η χήρα του αείμνηστου Στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα, η εγγονή του Υποστράτηγου Χριστόδουλου Τσιγάντε και ο υιός του Ιερολοχίτη Δροσογιάννη.

Στο χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ο “Λόχος των Επίλεκτων Αθανάτων” όπως λεγόταν πριν μετονομαστεί σε “Ιερό Λόχο” έδωσε πολλές και δύσκολές μάχες προσφέροντας στην πατρίδα μας υπηρεσίες υψίστης εθνικής σημασίας. Για τις μέχρι αυτοθυσίας συνεχείς τους προσπάθειες, στα πεδία των μαχών και την αξιοθαύμαστη πολεμική τους δράση θα τους τιμούμε και θα τους δοξάζουμε αιωνίως».

Αναλυτικά ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Πανοσιολογιότατε Εκπρόσωπε του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος,

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας,

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κύριοι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων

Κυρία Εκπρόσωπε του Δημάρχου Παπάγου – Χολαργού,

Κύριε Πρόεδρε του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών,

Κυρίες και κύριοι,

Πιστοί και φέτος στο χρέος μας, αποτίουμε τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής και τον προσήκοντα σεβασμό μας στους ηρωικούς Ιερολοχίτες που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα και το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας, γράφοντας ιστορία με τις επιτυχημένες καταδρομικές επιχειρήσεις τους σε Τυνησία, Μέση Ανατολή και στα νησιά του Αιγαίου.

Από την ίδρυση του, τον Σεπτέμβριο του 1942 έως την αποσυγκρότηση του τον Αύγουστο του 1945, ο Ιερός Λόχος έμεινε πιστός στα εθνικά ιδεώδη και στάθηκε με τόλμη απέναντι στον εχθρό προσδοκώντας μια ελεύθερη Ελλάδα.

Ο «Λόχος των Επίλεκτων Αθανάτων» όπως λεγόταν πριν μετονομαστεί σε «Ιερό Λόχο» έδωσε πολλές και δύσκολές μάχες προσφέροντας στην πατρίδα μας υπηρεσίες υψίστης εθνικής σημασίας. Για τις μέχρι αυτοθυσίας συνεχείς τους προσπάθειες, στα πεδία των μαχών και την αξιοθαύμαστη πολεμική τους δράση θα τους τιμούμε και θα τους δοξάζουμε αιωνίως.

Είναι ιδιαίτερη τιμή και βαρύ το χρέος να μιλήσει κανείς για αυτούς τους ήρωες. Για τους ανθρώπους που τίμησαν τον όρκο τους προς τη πατρίδα και υπέγραψαν με το αίμα τους τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας του Έθνους μας.

«Παιδιά με ατσάλινα χέρια, με θάρρος και γεμάτα ψυχή» γράφει ο Στρατηγός Ανδρέας Έρσελμαν, αναφερόμενος στους 200 άντρες, μαχητές του Ιερού Λόχου, σε πολεμικό εμβατήριο της εποχής. Εμβατήριο ύμνο στην δράση των Ιερολοχιτών που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση πρόσφεραν την ελευθερία στα νησιά του Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

Στο όνομα και στη μνήμη αυτών των ανθρώπων που επέδειξαν απαράμιλλο ηρωισμό, αποτελώντας για όλους εμάς εφαλτήριο εθνικής υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας, καταθέτουμε σήμερα στεφάνια τιμής και ευγνωμοσύνης.

Συνεπείς στο ιερό μας καθήκον βρεθήκαμε εδώ για να κρατήσουμε ζωντανές στη μνήμη και στην καρδιά μας τις μορφές των σπουδαίων μας Ιερολοχιτών, που με περίσσιο θάρρος παρέμειναν ακλόνητοι μέχρι την έσχατη στιγμή στις επάλξεις του χρέους και του καθήκοντος, διδάσκοντας ήθος, αρετή και ανδρεία.

Οι ήρωες που σήμερα μνημονεύουμε, πιστοί στη Σπαρτιατική ρήση “Ή ταν ή επί τας”, σφυρηλάτησαν με τις αξίες και τα ιδανικά τους την Εθνική μας ταυτότητα και την Εθνική μας ανεξαρτησία.

Τιμούμε τη μνήμη τους νιώθοντας εθνικά υπερήφανοι για την βαριά κληρονομιά που άφησαν πίσω τους και αναλογιζόμαστε ταυτόχρονα την δική μας ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ έχουμε την ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα πίσω και να παραδειγματιστούμε από τον απαράμιλλο ηρωισμό, την πίστη και την αφοσίωση που επέδειξαν οι άντρες του Ιερού Λόχου στον Όρκο τους.

Αυτή η επίλεκτη στρατιωτική μονάδα και οι γενναίοι της άντρες θα παραμείνουν χαραγμένοι εσαεί στην ιστορική, συλλογική μας μνήμη.

Ας υποκλιθούμε βουβά και εκστατικά μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας τους και ας μη λησμονήσουμε τους ανθρώπους που για το δικό μας αύριο, θυσίασαν το άλλοτε δικό τους σήμερα.

Δόξα και τιμή στους ήρωες μας.

Αθάνατοι.»

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντινός Φλώρος αναφερόμενος με μήνυμα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στους «ένδοξους Γενναίους Ιερολοχίτες της Μέσης Ανατολής», επισημαίνει:

«Πεδίον του Άρεως
Ημέρα μνήμης για τους ένδοξους Γενναίους Ιερολοχίτες της Μέσης Ανατολής

Ξεπέρασαν τα όρια της ανθρώπινης φύσης & το ένστικτο της αυτοσυντήρησης…
Ανυψώθηκαν στη σφαίρα του ιδεατού…
Έγιναν σύμβολα πολεμικής αρετής & αξεπέραστα πρότυπα!

Τιμή & δόξα στο Τάγμα των εκλεκτών Ηρώων!

Αιωνία & αλησμόνητη η μνήμη των γνήσιων αυτών τέκνων της Ελλάδας!!!

ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!!»

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων