17/10/2022 17/10/2022 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την εισαγωγή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό χαρακτήρισε “απάνθρωπο” το περιστατικό στον Έβρο “που αποδεικνύει ότι η Τουρκία συνεχίζει την εργαλειοποίηση των μεταναστών. “Οι ελληνικές αρχές διέσωσαν 92 μετανάστες οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν γυμνοί. Όπως οι ίδιοι δήλωσαν στις ελληνικές αρχές, μεταφέρθηκαν με τρία οχήματα των...
17 Οκτωβρίου, 2022 - 14:46

Γ. Οικονόμου: Ντροπή για τον πολιτισμό η απάνθρωπη συμπεριφορά της Τουρκίας με τους μετανάστες στον Έβρο

Διαδώστε:
Γ. Οικονόμου: Ντροπή για τον πολιτισμό η απάνθρωπη συμπεριφορά της Τουρκίας με τους μετανάστες στον Έβρο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την εισαγωγή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό χαρακτήρισε “απάνθρωπο” το περιστατικό στον Έβρο “που αποδεικνύει ότι η Τουρκία συνεχίζει την εργαλειοποίηση των μεταναστών.

“Οι ελληνικές αρχές διέσωσαν 92 μετανάστες οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν γυμνοί. Όπως οι ίδιοι δήλωσαν στις ελληνικές αρχές, μεταφέρθηκαν με τρία οχήματα των τουρκικών αρχών και επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους για να περάσουν Ελλάδα”, είπε αρχικά ο κ. Οικονόμου και συνέχισε λέγοντας: “Είναι ντροπή για τον Πολιτισμό η απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά, και οφείλει η Τουρκία αντί να κατηγορεί άλλους να διερευνήσει το περιστατικό και να τιμωρήσει του υπεύθυνους. Ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε τον ΟΗΕ και την ΕΕ και ζήτησε να δει τον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε την αρμόδια επίτροπο Γιόχανσον”.

Αναλυτικά η δήλωση για το μεταναστευτικό

«Δυστυχώς, ένα ακόμη θλιβερό και απάνθρωπο περιστατικό στον Έβρο αποδεικνύει, για πολλοστή φορά, ότι συνεχίζεται από την Τουρκία απροκάλυπτα η εργαλειοποίηση των μεταναστών και μάλιστα με πρωτοφανείς και αδιανόητες πρακτικές βαρβαρότητας. Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με την Frontex, διέσωσαν την Παρασκευή, από τις όχθες του ποταμού Έβρου, 92 μετανάστες, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί εκεί, γυμνοί.

Όπως οι ίδιοι δήλωσαν στους Έλληνες Αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των τουρκικών Αρχών, ενώ στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

Η απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό και οφείλει η ηγεσία της Τουρκίας, αντί να κατηγορεί άλλους για τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν μέσα στην επικράτειά της, να διερευνήσει το περιστατικό, να τιμωρήσει τους άμεσα εμπλεκόμενους και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν από την Κοινή Δήλωσή της με την Ε.Ε..

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έχει ήδη ενημερώσει τον Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχει ζητήσει και θα δει την ερχόμενη Δευτέρα τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει ήδη ενημερώσει την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, Ylva Johansson και σήμερα θα αποστείλει σχετική επιστολή ενημέρωσης στους Ευρωπαίους ομολόγους του».

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία να αφήσει κατά μέρους την αδιέξοδη πρακτική των προκλήσεων, των ύβρεων και των ανιστόρητων ισχυρισμών, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να λυθούν με αυτόν τον τρόπο τα προβλήματα. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Τουρκία παρά αυτός του σεβασμού των συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου, με την πρακτική της η Τουρκία καταδεικνύει σε όλη την διεθνή κοινότητα ποιος είναι παράγοντας σταθερότητας και ποιος αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων