10/02/2021 10/02/2021 Έκκληση προς τον νέο Αμερικανό πρόεδρο να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απευθύνουν με επιστολή τους προς τον Τζο Μπάιντεν 54 από τα συνολικά 100 μέλη της Αμερικανικής Γερουσίας. Στην κοινή τους επιστολή, οι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εκφράζουν τη πεποίθηση ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα...
10 Φεβρουαρίου, 2021 - 9:12
Τελευταία ενημέρωση: 10/02/2021 - 9:13

Γερουσία: Διάβρωση της δημοκρατίας στην Τουρκία

Διαδώστε:
Γερουσία: Διάβρωση της δημοκρατίας στην Τουρκία

Έκκληση προς τον νέο Αμερικανό πρόεδρο να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απευθύνουν με επιστολή τους προς τον Τζο Μπάιντεν 54 από τα συνολικά 100 μέλη της Αμερικανικής Γερουσίας. Στην κοινή τους επιστολή, οι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εκφράζουν τη πεποίθηση ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα για το θέμα της συνεχιζόμενης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διάβρωσης των δημοκρατικών αρχών.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος σε μια σημαντική περιοχή του κόσμου, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο σας γράφουμε σήμερα. Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κρατήσουν τους συμμάχους και τους εταίρους τους σε ένα υψηλότερο επίπεδο και να μιλήσουν ειλικρινά μαζί τους για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικής οπισθοδρόμησης. Σας καλούμε να τονίσετε στον πρόεδρο Ερντογάν και στην κυβέρνηση του ότι πρέπει να τερματίσει αμέσως την καταστολή των αντιφρονούντων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και τους κρατούμενους συνείδησης και να αντιστρέψει αυτή την αυταρχική πορεία».

Κατάσταση στο Εσωτερικό της Τουρκίας

Στην επιστολή τους, οι γερουσιαστές κατηγορούν τον πρόεδρο Ερντογάν ότι έχει οδηγήσει τη χώρα σε έναν αυταρχικό κατήφορο. Μάλιστα αναφέρουν συγκεκριμένα παραδείγματα, λέγοντας ότι:

· έχει σιγήσει τα επικριτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

· έχει εκκαθαρίσει τους ανεξάρτητους δικαστές, τους οποίους αντικατέστησε με κομματικά πιστά στελέχη.

· έχει φυλακίσει αρκετούς δημοσιογράφους.

Συνεχίζοντας, υπενθυμίζουν τα ευρήματα διεθνών εκθέσεων που περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Τουρκία. Ως παράδειγμα αναφέρουν ότι η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists) κατατάσσει την Τουρκία μόνο πίσω από την Κίνα στον αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων. Επιπλέον, η ΜΚΟ Freedom House κατέταξε την Τουρκία στην κατηγορία των μη ελευθέρων χωρών στην έκθεση που συνέταξε για την Ελευθερία στον Κόσμο το 2020. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2019, καθώς αναφέρει ότι «βάση της ευρείας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση περιόρισε τις θεμελιώδεις ελευθερίες και έθεσε σε κίνδυνο το κράτος δικαίου».

Η επιστολή, η οποία υπογράφεται από τη πλειοψηφία του σώματος της Γερουσίας, υπενθυμίζει στον Τζο Μπάιντεν ότι ως προεδρικός υποψήφιος είχε μιλήσει για την ανάγκη ενίσχυσης των συμμαχιών και της προώθηση της δημοκρατίας ως προπύργιου ενάντια στην αυξανόμενα παγκόσμια επέκταση ενός κύματος αυταρχισμού. Στο μήνυμα τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο, οι γερουσιαστές σημειώνουν ότι «εδώ και αρκετό διάστημα συμμεριζόμαστε αυτές τις πεποιθήσεις σας και γράφουμε για τη συνεχιζόμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και σας ζητούμε να πιέσετε την τουρκική κυβέρνηση να βελτιώσει αυτό το ανησυχητικό ιστορικό της… Η Αμερική έχει μια διακομματική παράδοση για την προώθηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών αρχών. Πιστεύουμε βαθιά στη συνέχιση αυτής της σημαντικής παράδοσης και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη κυβέρνηση σας σε αυτά τα σημαντικά θέματα».

Φωτό αρχείου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων