26/07/2023 26/07/2023 Στην πύρινη λαίλαπα έχουν παραδοθεί και σήμερα Ροδος, Κέρκυρα, Εύβοια και Αιγιαλεία, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Η Ελλάδα όμως θρηνεί και δύο παλικάρια της, που επέβαιναν στο Canadair που έκανε βουτιά θανάτου στον Πλατανιστό Ευβοίας κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Νεκρός είναι ο κυβερνήτης σμηναγός Χρήστος Μουλάς, 34 ετών και ο συγκυβερνήτης ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης,...
26 Ιουλίου, 2023 - 9:25
Τελευταία ενημέρωση: 26/07/2023 - 9:32

H Ελλάδα παραδόθηκε στις φλόγες και θρηνεί δύο παλικάρια που έπεσαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών – Μαίνεται η φωτιά σε Ρόδο, Κέρκυρα, Εύβοια

Διαδώστε:
H Ελλάδα παραδόθηκε στις φλόγες και θρηνεί δύο παλικάρια που έπεσαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών – Μαίνεται η φωτιά σε Ρόδο, Κέρκυρα, Εύβοια

Στην πύρινη λαίλαπα έχουν παραδοθεί και σήμερα Ροδος, Κέρκυρα, Εύβοια και Αιγιαλεία, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Η Ελλάδα όμως θρηνεί και δύο παλικάρια της, που επέβαιναν στο Canadair που έκανε βουτιά θανάτου στον Πλατανιστό Ευβοίας κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Νεκρός είναι ο κυβερνήτης σμηναγός Χρήστος Μουλάς, 34 ετών και ο συγκυβερνήτης ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών.

Έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας

Το αεροσκάφος κατά την κατάσβεση της φωτιάς φαίνεται να προσκρούει σε δέντρο, να παίρνει κλίση προς τα δεξιά και να καταπέφτει στο βουνό. Έρευνα για τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του Canadair στην Κάρυστο και στον θάνατο των δύο χειριστών ξεκίνησε η Πολεμική Αεροπορία. Στελέχη του ΓΕΑ συλλέγουν όλα τα στοιχεία από το σημείο και από το βίντεο που κατέγραψε τη μοιραία πτήση του αεροσκάφους, προκειμένου να βγει το πόρισμα και να βρεθούν τα αίτια της μεγάλης αυτής τραγωδίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τη θυσία των δύο πιλότων του Canadair

Πτώση Canadair: Νεκροί οι δύο πιλότοι – Τριήμερο πένθος

Συγκλονισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για τη συντριβή του Canadair στην Εύβοια

Σε εξέλιξη η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στην Ρόδο

Για 9η ημέρα συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου. Η προσπάθεια κατάσβεσης γίνεται σε ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, με το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης να εστιάζεται στην περιοχή των χωριών της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έθεσε σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονταν στην περιοχή. Ωστόσο δεν απειλήθηκαν οικισμοί και δεν χρειάστηκε να σταλεί μήνυμα από το 112.

Σε όλη την διάρκεια της νύχτας, πυροσβέστες και πολλές ομάδες εθελοντών έδιναν την μάχη στις περιοχές αυτές και κατάφεραν να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Τα μέτωπα εστιάζονται στις περιοχές της Μαλώνας, του Βατίου και του Γενναδίου, ενώ σε άλλες περιοχές σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Κέρκυρα – Διάσπαρτες εστίες σε Κάρυστο και Δερβενάκι

Μάχη με τις φλόγες έδιναν για ακόμη ένα βράδυ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής μαζί με τους εθελοντές, τους υπόλοιπους φορείς και όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, στα πύρινα μέτωπα της Κέρκυρας, της Καρύστου και του Δερβενακίου Αιγιαλείας.

Στην Κέρκυρα υπήρξαν πολλαπλές αναζωπυρώσεις με τα μέτωπα της φωτιάς να εντοπίζονται στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού. Μαζί με τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα έως τώρα δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης του ανέμου, δημιουργήθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις καθοδηγώντας το μέτωπο προς το βόρειο κομμάτι του νησιού. Για τον λόγο αυτό εκδόθηκαν μηνύματα από το 112, ζητώντας από τους κατοίκους των περιοχών Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απραός και Καλαμάκι να εκκενώσουν τους οικισμούς τους.

Στην Κάρυστο η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Δερβενάκι Αχαΐας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν μέσα στο βράδυ κυρίως στην περιοχή Νιάματα αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος συνδράμει μέχρι στιγμής ένα ελικόπτερο.

Ακραία επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας

Ακραία επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης και της Ρόδου, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Αιτία των ακραία δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν από δυτικές/νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 Μποφόρ (τοπικά 8 Μποφόρ) πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, και από δυτικές/βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 Μποφόρ (τοπικά 7 Μποφόρ) πάνω από την Κρήτη και τη Ρόδο.

Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία οι περιοχές με τις πλέον ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες περιλαμβάνουν την ανατολική Αττική, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Αργολίδα, τη Λακωνία και τα νοτιότερα τμήμα της Μαγνησίας. Ακραία θα είναι η επικινδυνότητα και σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, βόρειο Έβρο, Κορινθία, ανατολική Αρκαδία, Κρήτη (κυρίως το δυτικό τμήμα της νήσου), και Ρόδο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων