08/07/2022 08/07/2022 Τη θέσπιση της 6ης Απριλίου ως Ημέρας Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού προβλέπει διάταξη, η οποία περιελήφθη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδος και ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης, 7 Ιουλίου. Τη συγκίνηση και την περηφάνια των απανταχού Θρακιωτών για την εν λόγω εξέλιξη, εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, η οποία είχε προβεί σε...
08 Ιουλίου, 2022 - 9:46
Τελευταία ενημέρωση: 08/07/2022 - 9:47

Η 6η Απριλίου θεσπίστηκε ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού

Διαδώστε:
Η 6η Απριλίου θεσπίστηκε ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού

Τη θέσπιση της 6ης Απριλίου ως Ημέρας Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού προβλέπει διάταξη, η οποία περιελήφθη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδος και ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης, 7 Ιουλίου.

Τη συγκίνηση και την περηφάνια των απανταχού Θρακιωτών για την εν λόγω εξέλιξη, εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, η οποία είχε προβεί σε συντονισμένες ενέργειες για την καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως επίσημης Ημέρας Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού. «Από σήμερα οι Θράκες θα μπορούν να αποτίουν και επίσημα, κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου, φόρο τιμής στους προγόνους τους προβαίνοντας στην οργάνωση των, ανάλογων του ύφους και του ήθους τους, εκδηλώσεων, προς ενίσχυση της μνημοσύνης, που αποτελεί για μας χρέος και καθήκον. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνείσφεραν για την καθιέρωση της ως άνω αναγραφόμενης ημέρας ως ημέρας μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού!», ανέφερε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων.

Νωρίτερα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, εξέφρασε τη χαρά, την τιμή και τη συγκίνησή του για «την πολύ μεγάλη εθνική, ιστορική και κοινωνική σημασία της πρωτοβουλίας αυτής της ρύθμισης». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που, κατά τον κ. Καλαφάτη, «συμβάλλει αφενός στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, και αφετέρου στην διεθνοποίηση ενός ιστορικά επιβεβαιωμένου γεγονότος: της συστηματικής εξόντωσης των Ελλήνων της Θράκης, και ιδίως της ανατολικής Ρωμυλίας, που προετοίμασε τις πρακτικές και πολιτικές που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν κατά του ποντιακού και μικρασιατικού Ελληνισμού». Τέλος, τόνισε ότι η καθιέρωση της ημέρας μνήμης, «αποδίδει την οφειλόμενη τιμή, ενώ επιτελείται ένα χρέος απέναντι τους πολύπαθους Θρακιώτες μας. Αυτό γίνεται πράξη από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και είμαστε πολύ, πολύ περήφανοι γι’ αυτό».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων