25/11/2021 25/11/2021 Στην Πλάκα της Αθήνας, κοντά στο μνημείο Λυσικράτους, βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Αγίας Αικατερίνης. Κτισμένος τον 11ο αιώνα υπήρξε μετόχι της μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Στην άκρη της πλατείας της Αγίας Αικατερίνης όπου βρίσκεται ο ναός σώζονται δύο κίονες της ρωμαϊκής εποχής, τμήμα περιστύλιου ή αιθρίου. Στη θέση του ναού βρισκόταν παλαιοχριστιανική βασιλική,...
25 Νοεμβρίου, 2021 - 16:23
Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2021 - 15:57

Η Αγία Αικατερίνη στην Πλάκα

Διαδώστε:
Η Αγία Αικατερίνη στην Πλάκα

Στην Πλάκα της Αθήνας, κοντά στο μνημείο Λυσικράτους, βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Αγίας Αικατερίνης. Κτισμένος τον 11ο αιώνα υπήρξε μετόχι της μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Στην άκρη της πλατείας της Αγίας Αικατερίνης όπου βρίσκεται ο ναός σώζονται δύο κίονες της ρωμαϊκής εποχής, τμήμα περιστύλιου ή αιθρίου. Στη θέση του ναού βρισκόταν παλαιοχριστιανική βασιλική, η οποία με τη σειρά της φαίνεται ότι κτίστηκε στη θέση ναού αφιερωμένου στην Άρτεμη. Κατά την αρχαιότητα στην ίδια περιοχή βρίσκονται επίσης τα λουτρά του Αδριανού και ίσως το Πρυτανείο.

Ένας από τους πιστούς ενορίτες της Αγίας Αικατερίνης ήταν ο στρατηγός Μακρυγιάννης που διέμενε στη γωνία των οδών Μακρυγιάννη και Διάκου.​

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων