03/09/2019 03/09/2019 Πρόσφατα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ανέφεραν πως το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας ετοιμάζεται να αναζητήσει και να καταγράψει κειμήλια που βρίσκονται στο εξωτερικό ή σε άλλα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η οποία στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε θεωρεί πως η γειτονική χώρα εποφθαλμιά κειμήλια που βρίσκονται στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο,...
03 Σεπτεμβρίου, 2019 - 19:55

Η αντίδραση της ΠΟΕ για τη διεκδίκηση των κειμηλίων της Παναγίας Σουμελά από την Τουρκία

Διαδώστε:
Η αντίδραση της ΠΟΕ για τη διεκδίκηση των κειμηλίων της Παναγίας Σουμελά από την Τουρκία

Πρόσφατα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ανέφεραν πως το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας ετοιμάζεται να αναζητήσει και να καταγράψει κειμήλια που βρίσκονται στο εξωτερικό ή σε άλλα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η οποία στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε θεωρεί πως η γειτονική χώρα εποφθαλμιά κειμήλια που βρίσκονται στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Το δελτίο Τύπου συνυπογράφεται από τον πρόεδρο Χρήστο-Δημήτριο Τοπαλίδη και τον γενικό γραμματέα Παύλο Γαλεγαλίδη.

«Πρόκειται για άλλη μια προκλητική ενέργεια της γείτονος χώρας, που εντάσσεται στην πρόσφατα διευρυμένη πολιτική ρητορικής και πρακτικής έντασης στην ευρύτερη περιοχή, στηριγμένη σε αυθαίρετες και λανθασμένες ερμηνείες γεγονότων και συμφωνιών. Αποτελεί ευθεία προσβολή στο θρησκευτικό και εθνικό αίσθημα των Ελλήνων και ιδιαίτερα των απανταχού Ποντίων, για τους οποίους τα κειμήλια αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής και ιστορικής τους κληρονομιάς» αναφέρεται.

«Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διαμαρτύρεται έντονα τόσο για την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας όσο και για την παθητική έως αδιάφορη στάση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. […] Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στην απαίτηση του ποντιακού ελληνισμού για άμεση και απερίφραστη απάντηση» τονίζει η ΠΟΕ σε άλλο σημείο του ΔΤ.

Δείτε όλο το δελτίο Τύπου εδώ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων