22/08/2023 22/08/2023 Πρόεδρος Χριστοδουλίδης:  «Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για επανέναρξη των συνομιλιών, γιατί μόνο η επανέναρξη των συνομιλιών θα μας οδηγήσει στον τερματισμό αυτής της ανώμαλης κατάστασης πραγμάτων, στην απελευθέρωση, στην επανένωση της πατρίδας μας» Ξεκάθαρη απάντηση στην Τουρκία έδωσε η διεθνής κοινότητα με τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης,...
22 Αυγούστου, 2023 - 21:01
Τελευταία ενημέρωση: 22/08/2023 - 21:14

Η διεθνής κοινότητα δίνει ξεκάθαρη απάντηση στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην Πύλα

Διαδώστε:
Η διεθνής κοινότητα δίνει ξεκάθαρη απάντηση στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην Πύλα

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης:  «Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για επανέναρξη των συνομιλιών, γιατί μόνο η επανέναρξη των συνομιλιών θα μας οδηγήσει στον τερματισμό αυτής της ανώμαλης κατάστασης πραγμάτων, στην απελευθέρωση, στην επανένωση της πατρίδας μας»

Ξεκάθαρη απάντηση στην Τουρκία έδωσε η διεθνής κοινότητα με τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να πει πώς θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στη διαχείριση του ζητήματος που αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην Πύλα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς, στην Πανεπιστημιούπολη, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «η διεθνής κοινότητα έδωσε την ξεκάθαρη απάντηση και στον κ. Ερντογάν και στο κατοχικό καθεστώς και δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο εγώ».

Είναι σημαντικό, τόνισε, το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η πρωτόγνωρη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα. «Κρατώ το γεγονός ότι αναγνώρισαν τον δικό μας εποικοδομητικό ρόλο, πώς χειριστήκαμε το όλο θέμα και τις όποιες ενέργειες γίνονται από το κατοχικό καθεστώς. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για επανέναρξη των συνομιλιών, γιατί μόνο η επανέναρξη των συνομιλιών θα μας οδηγήσει στον τερματισμό αυτής της ανώμαλης κατάστασης πραγμάτων, στην απελευθέρωση, στην επανένωση της πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είπε ότι προσβλέπει τόσο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Κληθείς να δώσει την εκτίμηση του κατά πόσο οι δηλώσεις Ερντογάν προμηνύουν και νέες τουρκικές προκλήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «η καλύτερη απάντηση στον κ. Ερντογάν δεν είναι τι θα πω εγώ. Την καλύτερη απάντηση την έδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, την έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, την έδωσε συνολικά η διεθνής κοινότητα με αυτή την πρωτόγνωρη αντίδραση».

Σίγουρα, την ίδια στιγμή, κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να αποτραπούν τα οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα από την Τουρκία είτε αυτά αφορούν τη νεκρή ζώνη είτε αυτά αφορούν τις κατεχόμενες περιοχές.

Ερωτηθείς αν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας αποτελούν τροχοπέδη στα όσα προγραμματίζει το τουρκικό καθεστώς στην περιοχή της Πύλας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στην «μαζική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, στις αντιδράσεις της ΕΕ», για να σημειώσει: «Για αυτό αναφέρθηκα και στη Γενική Συνέλευση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου τα οποία είναι καθοριστικής σημασίας φυσικά και για το Κυπριακό, αλλά και για τις όποιες θετικές εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Αναγνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πόσο πολύ θα ήθελε να δει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά».

Ερωτηθείς αν οι τουρκικές κινήσεις «τινάζουν στον αέρα» τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν αποκλείω ότι κάποιοι στις κατεχόμενες περιοχές να προχώρησαν σε τέτοιου είδους ενέργειες, γιατί γνώριζαν για τις αντιδράσεις, δεν περίμεναν να είναι σε τέτοιο βαθμό, ακριβώς για να πετύχουν τον στόχο που έχετε προαναφέρει, να ‘τορπιλίσουν’ τις όποιες προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών».

Έτοιμος να συναντήσει Τατάρ στη Νέα Υόρκη

Ερωτηθείς αν έχει διευθετηθεί συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είμαι έτοιμος να συναντήσω τον κ. Τατάρ όποτε ο ίδιος είναι έτοιμος. Είναι κατ’ επανάληψη οι εκκλήσεις μου για συνάντηση. Όποτε ο ίδιος νιώθει ότι είναι έτοιμος», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι δεν έχει κλείσει συνάντηση με τον κ. Τατάρ.

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι στη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν καταδικάζεται η Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η αντίδραση της Τουρκίας από μόνη της στη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας δείχνει και την ενοχή της Τουρκίας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων