24/03/2023 24/03/2023 Ο ξεσηκωμός του Γένους την 25η Μαρτίου 1821 δεν υπήρξε μία έμπνευση της στιγμής. O αδυσώπητος πόλεμος έναντι των Τούρκων σε πολλά μέτωπα με πλήθος συγκλονιστικά επεισόδια, όπως εξελίχθηκε, ήταν το αποτέλεσμα της άσβεστης φλόγας που κράτησε στις ψυχές των Ελλήνων για περισσότερα από 400 χρόνια. Η άνοιξη, 202 χρόνια πριν, δεν βρήκε το Γένος...
24 Μαρτίου, 2023 - 12:19

Η Εκκλησία και η σπίθα της Επανάστασης του 1821 (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Η Εκκλησία και η σπίθα της Επανάστασης του 1821 (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ξεσηκωμός του Γένους την 25η Μαρτίου 1821 δεν υπήρξε μία έμπνευση της στιγμής. O αδυσώπητος πόλεμος έναντι των Τούρκων σε πολλά μέτωπα με πλήθος συγκλονιστικά επεισόδια, όπως εξελίχθηκε, ήταν το αποτέλεσμα της άσβεστης φλόγας που κράτησε στις ψυχές των Ελλήνων για περισσότερα από 400 χρόνια.

Η άνοιξη, 202 χρόνια πριν, δεν βρήκε το Γένος ραγιά, παρά αγνιζόμενο για την ελευθερία. Μία ελευθερία η οποία, μπορεί σήμερα να θεωρείται εν πολλοίς δεδομένη, αλλά χρειάστηκαν θυσίες για να επέλθει. Οι πρωτεργάτες του εθνικοαπελευθερωτικού αυτού αγώνα έπρεπε να επιτύχουν μια ιδιαίτερα δύσκολη υπέρβαση σε ψυχολογικό επίπεδο, αγνοώντας ηθελημένα τις συνθήκες της περιόδου και τις προοπτικές επιτυχίας του εγχειρήματός τους.

Από τους πρωτεργάτες στον αγώνα και η Εκκλησία. Παρά τις ιστορικά αναληθή που εκτοξεύονται κατά καιρούς από κύκλους, ειδικά τα τελευταία χρόνια, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Αδιάψευστος μάρτυρας τα ιστορικά τεκμήρια. Δεκάδες κληρικοί θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας και εργάστηκαν κάτω από τον φόβο της σπάθης των Οθωμανών έτσι ώστε να σημάνει η λευτεριά και να επέλθη το ποθούμενο.

Με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 το ope.gr παρουσιάζει ομιλίες και συνεντεύξεις για τη συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα του 1821, μέσα από το ψηφιακό αρχείο της Pemptousia.TV και του pemptousia.gr.

Ξεχωριστό ρόλο διαδραματίζουν τα μοναστήρια. Στα χρόνια του αγώνα, αλλά και πριν από αυτόν, γίνονται λημέρια των αγωνιστών και τόπους όπου δίνεται ο όρκος για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία.

Ο Όσιος Λουκάς και ο ξεσηκωμός της Ρούμελης

Το σημερινό μας αφιέρωμα ξεκινά με τα όσα είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στην Pemptousia.TV και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο για την ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω και την έναρξη της Επανάστασης στη Ρούμελη:

Στη Μονή του Οσίου Λουκά, την 27η Μαρτίου 1821, ξεκίνησε η Επανάσταση στη Ρούμελη. Ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Παυλίδης μιλάει στον δημοσιογράφο Δημήτριο Στρουμπάκο για τα ιστορικά κειμήλια των αγωνιστών, που φυλάσσονται στο Μοναστήρι: το Ευαγγέλιο, τη μίτρα, τα άμφια του Ησαΐα Σαλώνων, καθώς και πιστόλα του Αθανάσιου Διάκου.

Αγία Λαύρα: Η σπίθα της Επανάστασης

Η Αγία Λαύρα στα Καλάβρυτα αποτελεί το επίκεντρο της Εθνικής Παλιγγενεσίας καθώς από εκεί ξεκινά η σπίθα της Επανάστασης ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. O Γέροντας Ευσέβιος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων μιλάει στην Πεμπτουσία για την συμβολή της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας στους αγώνες υπέρ της ελευθερίας του Γένους και αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε αυτή στις παραμονές του απελευθερωτικού αγώνα, αλλά και στη συνέχεια.

Το Άγιον Όρος

Κλείνουμε το μικρό αυτό αφιέρωμα μνήμης με την συμβολή του Αγίου Όρους, της πνευματικής ναυαρχίδας του Ορθόδοξου μοναχισμού όπως την είχε αποκαλέσει ο ιστορικός Απόστολος Ε. Βακαλόπουλος. Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ, μιλάει για τη προσφορά του Αγίου Όρους στην Επανάσταση του 1821.

Επίσης, στο αυριανό πρόγραμμα της ψηφιακής τηλεόρασης της Pemptousia.TV μπορείτε να δείτε επετειακά αφιερώματα.

Δείτε ΕΔΩ το αυριανό πρόγραμμα

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων