11/08/2020 11/08/2020 Τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, συνοδευόμενο από σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το σύνολο σχεδόν του ελληνικού τόλου έχει παραταχθεί κοντά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις. Αρκετές μονάδες...
11 Αυγούστου, 2020 - 8:20
Τελευταία ενημέρωση: 11/08/2020 - 8:22

Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών και “παιχνίδι” με τις NAVTEX

Διαδώστε:
Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών και “παιχνίδι” με τις NAVTEX

Τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, συνοδευόμενο από σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το σύνολο σχεδόν του ελληνικού τόλου έχει παραταχθεί κοντά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις. Αρκετές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις, εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.
Παράλληλα, με τη δραστηριότητα στο Αιγαίο, η Άγκυρα συνεχίζει τις εμπρηστικές της δηλώσεις, θέτοντας εκ νέου θέμα Καστελόριζου και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε χάρτη που δείχνει τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Σύμφωνα με τον χάρτη, το Oruc Reis κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Cagatay Erciyes, ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έθεσε ευθέως θέμα Καστελόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Nα σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα εκπεφρασμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το παιχνίδια με τις NAVTEX

Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε ακυρωτική NAVTEX στην αντί-NAVTEX που εξέδωσε η Αθήνα για να ακυρώσει την τουρκική NAVTEX

Η ακυρωτική NAVTEX:
TURNHOS N/W : 1026/20

MEDITERRANEAN SEA

1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVER IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.

2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA28-455/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

3 ANTALYA TURK RADYO NAVTEX NR. FA26-1024/20 ISSTILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTIUNUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARIERS.

4. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

Υπενθυμίζεται πως το μεσημέρι της Δευτέρας η Ελλάδα απάντησε με αντι-NAVTEX στην τουρκική που εκδόθηκε το πρωί της ίδιας μέρας και δεσμεύει περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου για έρευνες, καλώντας τους ναυτιλομένους να την αγνοήσουν.

Η ελληνική NAVTEX εκδίδεται από τον Σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού και αναφέρει πως ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει δικαιοδοσία για οδηγία στην συγκεκριμένη περιοχή και πως η τουρκική NAVTEX αφορά σε παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή που συμπίπτει με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η ελληνική NAVTEX
ZCZC HA28

100640 AUG 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20

SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX

SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND

ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE

GREEK CONTINENTAL SHELF.

IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO

BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.

NNNN

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων