23/03/2021 23/03/2021 Εβδομάδα εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας είναι αυτή η οποία διανείμουμε καθώς, στις 25 Μαρτίου, συμπληρώνονται ακριβώς 200 χρόνια από την επίσημη έναρξη της Εθνεγερσίας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Ο απανταχού Ελληνισμός τιμά με σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από την αρχή του έτους, την Επανάσταση του 1821. Στις εκδηλώσεις αυτές κυρίαρχο ρόλο...
23 Μαρτίου, 2021 - 16:53
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2021 - 19:12

Η γαλανόλευκη υψώνεται παντού για να τιμήσει τους Αγωνιστές της Επανάστασης – Ξεκίνησαν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις σε Ελλάδα και ομογένεια

Διαδώστε:
Η γαλανόλευκη υψώνεται παντού για να τιμήσει τους Αγωνιστές της Επανάστασης – Ξεκίνησαν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις σε Ελλάδα και ομογένεια

Εβδομάδα εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας είναι αυτή η οποία διανείμουμε καθώς, στις 25 Μαρτίου, συμπληρώνονται ακριβώς 200 χρόνια από την επίσημη έναρξη της Εθνεγερσίας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Ο απανταχού Ελληνισμός τιμά με σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από την αρχή του έτους, την Επανάσταση του 1821. Στις εκδηλώσεις αυτές κυρίαρχο ρόλο έχει και η Εκκλησία. Σήμερα μάλιστα, ξεκίνησε ο Τριήμερος Πανελλήνιος Πανηγυρικός Εορτασμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την απόδοση τιμής στη μνήμη των Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με τους ναούς να ντύνονται στα γαλανόλευκα. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν λατρευτικές εκδηλώσεις και Δοξολογίες σε όλους τους Μητροπολιτικούς Ναούς των Ιερών Μητροπόλεων.

Το μεσημέρι της Τρίτης, στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε δοξολογία για τον εορτασμό των 200 ετών από την Απελευθέρωση της πόλης, της Καλαμάτας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

«Με την Επανάσταση του 1821 ὁ ελληνικός λαός έμεινε στη βάση του πάντοτε ενωμένος στον αγώνα για την ελευθερία του, υπηρετώντας έναν εθνικό και ιερό σκοπό. Αγωνίστηκε “για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδας την ελευθερία”. Αυτός ο κοινός εθνικός σκοπός απετέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί την απάντηση σε όλους εκείνους, οι οποίοι διερωτώνται: “τι ένωνε αυτόν τον λαόν στον αγώνα του αυτό;”», τονίζει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, με αφορμή την επέτειο.

Στο μήνυμά της για την απελευθέρωση της Καλαμάτας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρει:

«Στη συλλογική μας συνείδηση, η πόλη της Καλαμάτας είναι συνδεδεμένη με την κορυφαία στιγμή της ελληνικής εθνεγερσίας. Τη στιγμή που οι ντόπιοι οπλαρχηγοί ενώνονται με τους εξεγερμένους Μανιάτες, αναγκάζουν τον τούρκο βοεβόδα να παραδοθεί και στις 23 Μαρτίου του 1821 απελευθερώνουν την πόλη, επισφραγίζοντας την επιτυχία τους με πανηγυρική δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Αναγνωσταράς, Παπαφλέσσας, ηγετικές μορφές της Επανάστασης, όλοι τους βρίσκονται εδώ. Και από εδώ, η Μεσσηνιακή Γερουσία, η πρώτη μορφή κεντρικής διοίκησης των επαναστατημένων Ελλήνων, συντάσσει το πρώτο πολιτικό και διπλωματικό έγγραφο προς τις μεγάλες δυνάμεις, την «Προειδοποίησιν εις ευρωπαϊκάς αυλάς», διατρανώνοντας επιγραμματικά ότι «εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν». Είναι μια φράση που απηχεί συγκλονιστικά την απάντηση των Αθηναίων στον Μαρδόνιο, στη διάρκεια των Μηδικών πολέμων, όπως παραδίδεται από τον Ηρόδοτο: «Αλλ᾽ ὅμως ἐλευθερίης γλιχόμενοι ἀμυνεύμεθα οὕτω ὅκως ἂν καὶ δυνώμεθα».

Στην Καλαμάτα που πρωτοστατεί, στις πόλεις και τα χωριά της Πελοποννήσου που σιγά σιγά αφυπνίζονται, στα νησιά μας, πνέει σφοδρός ο άνεμος της ελευθερίας. Θα παρασύρει τους Έλληνες σ’ έναν αγώνα μέχρις εσχάτων, «προς μηδενισμόν της βδελυράς τυραννίας». Θα τους ενώσει, ώστε «πάσα προς αλλήλους φατρία και διχόνοια» να απορριφθεί «εις τον βυθόν της λήθης». Και καθώς θα πρυτανεύσουν τα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, θα παραμεριστούν ατομικά συμφέροντα και φιλοδοξίες και θα επιστρατευθούν όλες οι δυνάμεις και όλα τα μέσα για την ευόδωση του ιερού σκοπού.

Σήμερα, διακόσια χρόνια μετά τον μεγάλο ξεσηκωμό, τα συγκλονιστικά γεγονότα της έναρξης του αγώνα και οι γενναίες πράξεις των εξεγερμένων Ελλήνων που «ωρίμασαν κι έγιναν ιστορία», για να παραφράσω ελαφρά ένα στίχο του ποιητή Θανάση Χατζόπουλου, δημιουργούν σε όλους εμάς υψηλό αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και καθήκοντος. Βιώνοντας στον υπέρτατο βαθμό τη συγκινησιακή ένταση της εθνικής μας αφύπνισης, αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αξίες που ενέπνευσαν το γένος στο παρελθόν, διδασκόμαστε από την ιστορία μας και μεταστοιχειώνουμε γνώση και συγκίνηση σε υποχρέωση και ευθύνη».

Ο Δήμος Μήλου με αφορμή την 25η Μαρτίου ως Ημέρα Θρησκευτικής και Εθνικής Εορτής, τιμώντας τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, αποτύπωσε την Ελληνική Σημαία, στη θέση Βουνό, κάτω από το Μνημείο των Ιερολοχιτών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Σημαία που έχει κατασκευαστεί έως σήμερα στο νησί της Μήλου και αποτίει φόρο τιμής σε όλους τους Ήρωες που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία του Έθνους.

Μία τεράστια Ελληνική Σημαία τοποθέτησε σήμερα και ο δήμος Άργους Μυκηνών στην Νέα Κίο Αργολίδας.

Μεγάλη η συμμετοχή και της ομογένειας

Στους εορτασμούς συμμετέχει ενεργά και η ομογένεια. Υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Νοτίου Αφρικής γιόρτασε τη 200ή επέτειο από την Επανάσταση του 1821 με την κατασκευή μιας γιγάντιας υφασμάτινης ελληνικής σημαίας επιφάνειας 1600 τ.μ., με τη μεγέθυνση φωτογραφίας σε διαστάσεις ανάλογες προς το φυσικό μέγεθος του Mνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, καθώς και με τη σύνθεση του «Τραγουδιού της Ελευθερίας» και τη συνοδευτική χορογραφία από νεαρούς ομογενείς.

Στα χρώματα της γαλανόλευκης φωτίζεται αυτές τις ημέρες ο ιστορικός ναός του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στην ομογένεια, με την πρεσβυγενή Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας να συμμετέχει ενεργά στους εορτασμούς της Ελλάδας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πρόκειται για το ναό που η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας αποφάσισε να υψώσει από τα πρώτα χρόνια της ελεύθερης Ελλάδας, με πρωτοβουλία του πρώτου Προέδρου της, του Μιχαήλ Τοσίτσα, που υπήρξε και ο πρώτος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια.

Δρακόντεια τα μέτρα για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί θα συμμετέχουν συνολικά στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, όπου θα παρευρευθούν επίσημοι από όλο τον κόσμο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς και για την αυριανή εκδήλωση – ξενάγηση στη νέα Εθνική Πινακοθήκη. Για ένα διήμερο θα απλωθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» πάνω από την Αθήνα.

Τα μέτρα, στα οποία θα συμμετέχουν και η Αντιτρομοκρατική με την ΕΥΠ, θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, να ισχύουν από νωρίς αύριο (Τετάρτη) το πρωί, με αυστηρούς ελέγχους τόσο στους χώρους των δύο εκδηλώσεων, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Σε ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ droneς και ελικόπτερα της Αστυνομίας θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Όλα τα σημεία διέλευσης των επισήμων θα ελέγχονται εξονυχιστικά, θα χρησιμοποιηθούν απενεργοποιητές κινητών τηλεφώνων, ενώ, εκτός των άλλων, θα υπάρχουν και ειδικοί σκύλοι της ΕΛΑΣ για την ανίχνευση εκρηκτικών.

Ταυτόχρονα, αστυνομικοί θα απομακρύνουν εγκαίρως άτομα που τυχόν θα συγκεντρωθούν και θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν στο χώρο της παρέλασης, όπου δεν θα επιτρέπεται η παρουσία πολιτών.

Τέλος, σε «φρούρια» θα μετατραπούν τα ξενοδοχεία όπου θα διαμείνουν οι επίσημοι.

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων