28/10/2022 28/10/2022 Ογδόντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Ιωάννης Μεταξάς έδωσε την απάντηση “Ώστε λοιπόν έχουμε πόλεμο” στον Ιταλό Πρέσβη στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι, οποίος ζητούσε οι φασιστικές δυνάμεις του Μπενίτο Μουσολίνι να περάσουν ανενόχλητες στην Ελλάδα.  Η στάση αυτή του γηραιού στρατιωτικού και πολιτικού ερμηνεύτηκε ως το μεγάλο “ΟΧΙ” του Ελληνικού λαού...
28 Οκτωβρίου, 2022 - 8:17
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2022 - 14:00

Η ιαχή του “ΟΧΙ”, διαχρονική απάντηση της Ελλάδας σε κάθε επιβολή – Σε κλίμα Εθνικής Υπερηφάνειας ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940

Διαδώστε:
Η ιαχή του “ΟΧΙ”, διαχρονική απάντηση της Ελλάδας σε κάθε επιβολή – Σε κλίμα Εθνικής Υπερηφάνειας ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940

Ογδόντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Ιωάννης Μεταξάς έδωσε την απάντηση “Ώστε λοιπόν έχουμε πόλεμο” στον Ιταλό Πρέσβη στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι, οποίος ζητούσε οι φασιστικές δυνάμεις του Μπενίτο Μουσολίνι να περάσουν ανενόχλητες στην Ελλάδα. 

Η στάση αυτή του γηραιού στρατιωτικού και πολιτικού ερμηνεύτηκε ως το μεγάλο “ΟΧΙ” του Ελληνικού λαού έναντι των δυνάμεων του άξονα και παράλληλα θα ξεσήκωνε χιλιάδες νέους και ανθρώπους κάθε ηλικίας να ξεσηκωθούν και να πολεμήσουν για την τιμή της πατρίδας. Η ιαχή του “ΟΧΙ” και το “ΑΕΡΑ” των Ευζώνων θα γίνει το καθημερινό σύνθημα της νίκης στα δοξασμένα και ποτισμένα με αίμα βουνά της Πίνδου και της Βορείου Ηπείρου.

Έκτοτε η 28η Οκτωβρίου 1940 θα αποτελέσει μία ακόμη ημέρα ορόσημο στην ένδοξη ιστορία μας. Οι Έλληνες θα γίνουν ο λαός ο οποίος θα παραδειγματίσει την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία βρίσκεται υπό την μπότα και το σκότος των δυνάμεων του Άξονα, πώς να πολεμά για τα ανώτερα ιδανικά με κυρίαρχο την ελευθερία και την τιμή του ανθρώπου.

Η εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα της Εθνικής Επετείου θα κορυφωθούν με την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη στις 11:00 παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Παράλληλα, σε όλη την επικράτεια θα γίνουν παρελάσεις από μαθητικά τμήματα, συλλόγους, φορείς, τα Σώματα Ασφαλείας και δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

“ΟΧΙ” σε κάθε επιβολή από το Καλπάκι

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη χθες στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στο Καλπάκι Ιωαννίνων. “Το «ΟΧΙ» αποτελεί την εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβολή”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Μαχητή και άναψε ένα κερί προς τιμήν των 167 πεσόντων στρατιωτών τα λείψανα των οποίων φυλάσσονται στο οστεοφυλάκιο του Μνημείου.

Ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών διέσχισε τους ουρανούς στο ακριτικό Πωγώνι, την ώρα που ξεκινούσαν οι εκδηλώσεις στο Μνημείο του Μαχητή.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσαν, επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, βουλευτές του Νομού, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κώστας Σκούμας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου και άλλοι.

“Εδώ, οι δυνάμεις της ελευθερίας πέτυχαν την πρώτη τους νίκη κατά του Άξονα. Το Καλπάκι συνεπώς αποτελεί σύμβολο που διαπερνά τα σύνορα και τους καιρούς, εκπέμποντας από την Ελλάδα αξίες παγκόσμιες που δεν φυλακίζονται στο χθες, αλλά αντίθετα ανανεώνονται συνέχεια μέσα στο χρόνο”, υπογράμμισε.

Διαβάστε αναλυτικά: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρέθηκε σε εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στο Καλπάκι

Μηνύματα Ιεραρχών

Στην Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 αναφέρονται μηνύματά τους προς τις Ελληνορθόδοξες Κοινότητες Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου.

“Το βαθύτερο νόηµα του ΟΧΙ του ΄40 είναι η µη υποχώρηση στα ιδανικά µας. Η πάση θυσία διατήρηση της ελευθερίας µας. Ελευθερίας εθνικής, θρησκευτικής, ατοµικής. Η προστασία της διατήρησης αυτής της ελευθερίας που κάνει τον άνθρωπο, άνθρωπο. Που τον διακρίνει απ’το ζώο που έχει το σχοινί στο λαιµό του. Που τον κάνει να αισθάνεται ίσος προς όλους µέσα στην κοινωνία και ενώ σέβεται την κληρονοµιά των άλλων και την ελευθερία τους, δεν απεµπολεί τίποτε απ΄τη δική του κληρονοµιά και ελευθερία”, σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος και προσθέτει: “Και να τα κάνουµε αυτά λιανότερα. Να τα καταλάβουµε καλύτερα. Να τα θέσουµε σε πρακτική εφαρµογή. Γιορτάζοντας το ΟΧΙ του ΄40 σηµαίνει, όπου κι αν είσαι να παραµένεις ελληνορθόδοξος και καθηµερινά να γίνεσαι καλύτερος. Να γίνεσαι άνθρωπος, όπως σε θέλει ο Χριστός. Να µιλάς ελληνικά παντού και κυρίως στο σπίτι σου. Να υποστηρίζεις τα δίκαια της Ελλάδας, όχι µια φορά τον χρόνο στην επέτειο, αλλά κάθε µέρα της ζωής σου. Να ζεις ορθόδοξη ζωή, όχι Χριστούγεννα και Πάσχα, αλλά κάθε ώρα της ζωής σου. Να είσαι δακτυλοδεικτούµενο παράδειγµα έντιµου πολίτη και ορθόδοξου χριστιανού. Να λες όχι στον κάθε πειρασµό που θέλει να σε αναποδογυρίσει. Να κάνεις πάντοτε το θετικό και ποτέ το αρνητικό. Το καλό και ποτέ το κακό. Το δίκαιο και ποτέ το άδικο”.

28η Οκτωβρίου 1940: Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ασύρματος

“Ας προσφέρουμε δοξολογία και ευχαριστίες ευγνωμονώντας το Θεό κατά τη σημερινή ημέρα του «ΟΧΙ». Μία ημέρα κατά την οποία αναπολούμε τη γενναιότητα και το απίστευτο κουράγιο του ελληνικού λαού απέναντι στο φασισμό και την καταπίεση. Δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας όχι μόνο για τις νίκες των ανδρείων προγόνων μας, αλλά και για τις συνέπειες των νικηφόρων αγώνων τους στη ζωή μας”, υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. 

“Από τη μια λοιπόν η φιλοπατρία και η προσήλωση στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και από την άλλη η βαθιά πίστη στον Θεό και η ελπίδα που αυτή γεννά στις καρδιές των ανθρώπων, συνετέλεσαν ώστε το κατηγορηματικό «ΟΧΙ» να αποτελέσει μονόδρομο για τους περήφανους προγόνους μας. Ήταν ένα «ΟΧΙ» αυθόρμητο, το οποίο διαπερνούσε τις καρδιές και τις συνειδήσεις όλων – ανδρών, γυναικών, ηλικιωμένων και παιδιών, όσων αγωνίζονταν στο μέτωπο, αλλά και όσων παρέμεναν πίσω, προσευχόμενοι στην Παναγία μας να σκέπει και να προστατεύει την πατρίδα και τα παλικάρια της”, υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας τονίζει:“Οι ήρωες του ᾽40, οι άγιοι δηλαδή κι αγωνιστές της εποχής εκείνης, βίωσαν την ελευθερία, ως εσωτερική απολύτρωση από το “εγώ”, στη θέση του οποίου κυρίαρχη θέση πλέον είχε ο Θεός κι ο κόσμος ολόκληρος. Η θυσία των τιμώμενων ηρώων/αγίων τους ύψωσε στην αιωνιότητα και τους επέβαλε ως φωτεινούς δείκτες στο στερέωμα της ιστορίας.

Η ευλογητική παρουσία τους στη ζωή των Ελλήνων όπου γης θα αποτελεί την επιβεβαίωση της αρχής ότι ο ηρωισμός είναι μια θυσία, για χάρη της πνευματικής ιδέας που συναρπάζει, που ανακαινίζει και μεταμορφώνει το άτομο σε πρόσωπο, που αναδεικνύει αληθινούς ήρωες, ινδάλματα και πρότυπα σύγχρονα και διαχρονικά.

Οι αγώνες σε κάθε εποχή για την κατάκτηση της ελευθερίας είναι η απάντηση σε κάθε αλλότρια δύναμη που προσπαθεί να ξεθεμελιώσει τα ιδανικά του Γένους, τη μνήμη και τις θυσίες των προγόνων. Η παρακαταθήκη όσων αγωνίστηκαν είναι να τους μοιάσουμε και να θυσιάζουμε καθημερινά το εγώ μας προς χάριν της ενότητας, της ομοψυχίας, δίχως διαιρέσεις και διχόνοιες, που είναι δυστυχώς η “αχίλλειος πτέρνα” μας”.

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας

Διαβάστε επίσης: 

28η Οκτωβρίου 1940: Το χρονικό μιας μεγάλης ημέρας

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων