11/07/2020 11/07/2020 Με χθεσινοβραδινή ανάρτησή τους οι Έλληνες Ορθόδοξοι της Βενετίας αναπαρήγαγαν στη σελίδα τους στο facebook τη δήλωση της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ και έκαναν μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της Αγιά-Σοφιάς, ρωτώντας τα μέλη ποια είναι η γνώμη τους για την μετατροπή… Δείτε τι έγραψαν: Ο μέγας Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας (κοινώς Αγιασοφιά για...
11 Ιουλίου, 2020 - 14:16
Τελευταία ενημέρωση: 11/07/2020 - 14:11

Η κοινότητα των Ελληνορθοδόξων της Βενετίας για την Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
Η κοινότητα των Ελληνορθοδόξων της Βενετίας για την Αγιά Σοφιά

Με χθεσινοβραδινή ανάρτησή τους οι Έλληνες Ορθόδοξοι της Βενετίας αναπαρήγαγαν στη σελίδα τους στο facebook τη δήλωση της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ και έκαναν μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της Αγιά-Σοφιάς, ρωτώντας τα μέλη ποια είναι η γνώμη τους για την μετατροπή…

Δείτε τι έγραψαν:

Ο μέγας Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας (κοινώς Αγιασοφιά για τους Ρωμιούς) για σχεδόν 1.000 χρόνια υπήρξε η μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο, σύμβολο του Βυζαντινού Ελληνισμού.

Η Αγία Σοφία χτίστηκε στη σημερινή της μορφή μεταξύ 532 και 537 υπό την προσωπική επίβλεψη του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιζώντα παραδείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, πλούσια σε ψηφιδωτά, στήλες και μαρμάρινα καλύμματα. Για την κατασκευή της, χρησιμοποιήθηκαν υλικά από τους κλασικούς ναούς της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας και της Συρίας. Μετά την ολοκλήρωσή της, λέγεται ότι ο Ιουστινιανός αναφώνησε, «Νενίκηκά σε Σολομών».

Οι αρχιτέκτονες της εκκλησίας ήταν ο Ισίδωρος ο Μιλήσιος και ο Ανθέμιος ο Τραλλεύς, καθηγητές γεωμετρίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης (ιδρύθηκε από τον Θεοδόσιο Β’ το 432, περίπου εξακόσια χρόνια πριν από την Μπολόνια). Το έργο τους ήταν ένας τεχνικός θρίαμβος για την εποχή, αν και η δομή υπέστη, αρκετές φορές, σοβαρές ζημιές από σεισμούς. Ο εξαιρετικός τρούλος της Σάντα Σοφία περιβάλλεται από μια σειρά παραθύρων, δημιουργώντας την εντύπωση ότι αιωρείται θαυματουργά στον αέρα.

Η βασιλική του Ιουστινιανού ήταν το αποκορύφωμα της αρχιτεκτονικής τέχνης της ύστερης αρχαιότητας και το πρώτο αριστούργημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Η επιρροή του μνημείου αυτού, τόσο αρχιτεκτονικά όσο και τελετουργικά, υπήρξε διαρκής στον Ανατολικό Ορθόδοξο, Ρωμαιοκαθολικό και Μουσουλμανικό κόσμο.

Ποια είναι η γνώμη σας για την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει (για δεύτερη φορά) την Αγιά Σοφιά σε τζαμί;

Οι απαντήσεις στην ανάρτηση από κάτω:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων