19/07/2021 19/07/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Με ένα βίντεο το οποίο υπενθυμίζει προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Αμμόχωστος δεν του ανήκει απαντά το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στη νέα προκλητική “φιέστα” την οποία ξεκινούν από σήμερα οι Τούρκοι με αφορμή τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στη Μεγαλόνησο (20 Ιουλίου...
19 Ιουλίου, 2021 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 19/07/2021 - 8:19

Η Κύπρος απαντά στους Τούρκους: “Η Αμμόχωστος δεν είναι η πατρίδα σου Ερντογάν” – Ξεκάθαρο μήνυμα και από την Εκκλησία

Διαδώστε:
Η Κύπρος απαντά στους Τούρκους: “Η Αμμόχωστος δεν είναι η πατρίδα σου Ερντογάν” – Ξεκάθαρο μήνυμα και από την Εκκλησία

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Με ένα βίντεο το οποίο υπενθυμίζει προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Αμμόχωστος δεν του ανήκει απαντά το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στη νέα προκλητική “φιέστα” την οποία ξεκινούν από σήμερα οι Τούρκοι με αφορμή τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στη Μεγαλόνησο (20 Ιουλίου 1974).

Την ίδια ώρα Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο. Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην αραβική εφημερίδα Asharq Al Aswat, ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά την εθνική θέση. «Δεν υπάρχει λύση δυο κρατών. Υπάρχει πρόταση δυο κρατών από τους Τούρκους, η οποία δεν αποτελεί λύση. Η λύση στο Κυπριακό είναι η ενοποίηση του νησιού. Όλα τα άλλα δεν συνιστούν λύση. Είναι αντίθετα με το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο κ. Δένδιας. Μάλιστα, την ώρα που στα κατεχόμενα θα είναι ο Τούρκος πρόεδρος, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στη Λευκωσία.

Υπενθυμίζεται πως τόσο η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος χρησιμοποίησαν με δηλώσεις τους σκληρή γλώσσα έναντι στη νέα αυτή τουρκική προκλητικότητα. Από πλευράς Εκκλησίας, οι Ενορίες της Μητροπολιτικής περιφέρειας Κωνσταντίας θα ανακοινώσουν την τέλεση παρακλήσεως για την απαλλαγή της Πατρίδας από την παράνομη κατοχή και μνημόνευση όσων θυσιάστηκαν, προασπιζόμενοι τα απαράγραπτα αγαθά της πίστεως και της ελευθερίας.

“Δεν είναι η πατρίδα σου Ερντογάν”

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέβασε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την σημείωση: «Δεν είναι η πατρίδα σου Ερντογάν».

Στο βίντεο παρουσιάζει πώς τα Βαρώσια από κοσμοπολίτικο θέρετρο μετατράπηκε σε πόλη φάντασμα και παραμένει κλειστή για τους νόμιμους κατοίκους του. «Η Αμμόχωστος ήταν μια ζωηρή και κοσμοπολίτικη πόλη γεμάτη ιστορία και πολιτισμό. Το καλοκαίρι του 1974 ο τουρκικός στρατός εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο αναγκάζοντας τον πληθυσμό να εγκαταλείψει τα σπίτια των προγόνων του, μετατρέποντας τα Βαρώσια σε πόλη φάντασμα» αναφέρεται στο βίντεο.

To κυπριακό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι σημειώθηκαν υπερπτήσεις 2 τουρκικών F-16 πάνω από το Παραλίμνι το απόγευμα της Κυριακής.

Δένδιας: “Δεν υπάρχει “λύση δύο κρατών” στην Κύπρο”

«Δεν υπάρχει “ λύση δύο κρατών” στην Κύπρο», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην αραβική διεθνή εφημερίδα «Asharq Al Aswat». «Υπάρχει πρόταση δημιουργίας δύο κρατών από τη μεριά των Τούρκων, η οποία δεν αποτελεί λύση στο Κυπριακό».

«Η λύση του Κυπριακού είναι η ενοποίηση της Νήσου. Όλα τα άλλα δεν συνιστούν λύση. Είναι αντίθετα στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν είμαι εγώ, ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος, είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ιδέα μιας “ λύσης δύο κρατών”».

Επεσήμανε ακόμη πως είναι σημαντικό να δούμε τι θα πει και τι θα κάνει στις 20 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν όταν επισκεφθεί το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. «Εάν η ρητορική στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τότε η συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν δεν έχει κανένα νόημα».

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και από την Εκκλησία

Με εγκύκλιο που διαβάστηκε και χθες, Κυριακή 18 Ιουλίου, στους ναούς η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου καλεί όλους όλους ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως καταγωγής, Αμμοχωστιανούς και όχι, πρόσφυγες και μη πρόσφυγες, για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται από τον Δήμο Αμμοχώστου ώστε να δοθεί και να λάβουν το μήνυμα, τόσο η Τουρκία, όσο και τα διάφορα κέντρα λήψεως αποφάσεων, ότι ο Κυπριακός ελληνισμός στέκεται στις επάλξεις και θέλει να υπερασπιστεί την εθνική και φυσική του επιβίωση χωρίς να διατρέχει τον οποιονδήποτε κίνδυνο από τις επιβουλές της Τουρκίας.

Από πλευράς Εκκλησίας τέλος τόνισε, οι Ενορίες της Μητροπολιτικής περιφέρειας θα ανακοινώσουν την τέλεση παρακλήσεως για την απαλλαγή της Πατρίδας μας από την παράνομη κατοχή και μνημόνευση όσων θυσιάστηκαν, προασπιζόμενοι τα απαράγραπτα αγαθά της πίστεως και της ελευθερίας.

Ο Ερντογάν ενεργεί με βάση τα συμφέροντα της χώρας του και ο Ελληνισμός θα πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη του και να εργαστεί με βάση τα δικά του συμφέροντα, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος. Σε δηλώσεις στην Πάφο και κληθείς να σχολιάσει τις Τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο ανέφερε ότι λαός και κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσουμε να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να αγωνιστούμε, όπως είπε, για την πατρίδα μας και να μην επιτρέψουμε στον Ερντογάν να κάνει όσα συμφέρουν στην Τουρκία.

“Ο Ερντογάν”, συμπλήρωσε, “δεν εργάζεται για το καλό των Τουρκοκυπρίων. Αν πραγματικά αυτός ήταν ο στόχος του θα συμφωνούσε σε μια επανενωμένη Κύπρος. Ο στόχος του, συμπλήρωσε, είναι ολόκληρη η Κύπρος, άρα, συνέχισε, όλοι θα πρέπει να ομονοήσουν και να συνεργαστούν με τους σωστούς Τουρκοκύπριους για να δημιουργηθεί ένα σωστό κράτος. Όσοι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να προσέλθουν είναι ευπρόσδεκτοι, συμπλήρωσε, σε ένα κοινό- μικτό κράτος”.

“Αν κάποιοι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν, ας κάνουν δικό τους κράτος, είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση σωστά επιμένει στην πολιτική αυτή βασισμένη εντός των αποφάσεων των Η.Ε. Πεισματικά θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτά τα πλαίσια”, κατέληξε.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού ακι Ορεινής κ. Ησαΐας την Κυριακή 18 Ιουλίου λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου στο Πολιτικό όπου στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε τα μνημόσυνα των πεσόντων της κοινότητος, Χαρίτου Χαρίτου και των αγνοουμένων Κωνσταντίνου Νικολάου και Κωνσταντίνου Κίτα.

Στον λόγο του ανέφερε “όσα χρόνια και αν περάσουν οι μνήμες μας επιστρέφουν στις μαύρες εκείνες ημέρες του 1974. Τη σημερινή ημέρα η μνήμη μας ανατρέχει και στην τραγικότερη πτυχή του δράματος, στα ηρωικά παλληκάρια που χάθηκαν τα ίχνη τους στα πεδία των μαχών και η τύχη τους αγνοείται μέχρι σήμερα. Οφείλουμε να αναλογιστούμε τη δίκη μας ευθύνη για συνέχιση του δικαίου αγώνα μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσης της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων