15/06/2020 15/06/2020 Τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων, ξεκινάει η νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Η νηστεία κρατάει μέχρι τις 28 Ιουνίου, την παραμονή της Εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου 29η Ιουνίου. Η διάρκεια της νηστείας εξαρτάται από την Κυριακή των Αγίων Πάντων η οποία εορτάζεται ανάλογα με την εορτή του Πάσχα για αυτό...
15 Ιουνίου, 2020 - 9:47
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2020 - 9:04

Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων

Διαδώστε:
Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων

Τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων, ξεκινάει η νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Η νηστεία κρατάει μέχρι τις 28 Ιουνίου, την παραμονή της Εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου 29η Ιουνίου. Η διάρκεια της νηστείας εξαρτάται από την Κυριακή των Αγίων Πάντων η οποία εορτάζεται ανάλογα με την εορτή του Πάσχα για αυτό και δεν είναι ποτέ σταθερές ημέρες νηστείας.

Κατά τη διάρκεια των νηστείας των Αγίων Αποστόλων καταλύουμε ψάρι αλλά απέχουμε από το κρέας τα γαλακτερά και τα αυγά. Εκτός από την Τετάρτη και την Παρασκευή δεν επιτρέπεται η κατάλυση ψαριού καθώς επίσης και την παραμονή της εορτής των Αγίων η νηστεία είναι αυστηρή, δηλαδή δεν καταλύεται ψάρι ή λάδι, εκτός εάν είναι Σάββατο ή Κυριακή. Ψάρι καταλύεται και κατά την εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου 24 Ιουνίου όποια μέρα και αν πέσει. Αν η εορτή των Αγίων Αποστόλων γίνει Τετάρτη ή Παρασκευή καταλύεται μόνο ψάρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει στο «Ιερό Πηδάλιο», ότι «η Νηστεία αυτή γίνεται όχι για τους Αγίους Αποστόλους (όπως λέγουν κάποιοι), ούτε για την Κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, αλλά πρώτα και κύρια για την επταήμερη άνεση που προηγείται (της Νηστείας αυτής) κατά την Εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή για το γεγονός ότι δεν νηστεύουμε καθόλου όλη αυτήν την Εβδομάδα, και έπειτα διότι οι Θείοι Απόστολοι πρώτα νήστευσαν και προσευχήθηκαν και ύστερα ξεκίνησαν το Κήρυγμά τους».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων