02/04/2022 02/04/2022 Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Της Δέσποινας Σωτηρίου Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης...
02 Απριλίου, 2022 - 16:11

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και η αξία των χριστιανικών αναγνωσμάτων για τα παιδιά

Διαδώστε:
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και η αξία των χριστιανικών αναγνωσμάτων για τα παιδιά

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966.

Της Δέσποινας Σωτηρίου

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2022, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα του Καναδά. Το μήνυμα γράφτηκε από τον πολυβραβευμένο συγγραφέα RichardVanCamp. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την επίσης πολυβραβευμένη εικονογράφο και συγγραφέα JulieFlett.Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά με χορηγό τις Εκδόσεις Πατάκη και διανέμεται με τη φροντίδα τους.

Το χριστιανικό βιβλίο

Παρά την κρίση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στον χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων εν γένει, με την επέλαση του διαδικτύου, εκδοτικοί οίκοι επιμένουν σε πείσμα των καιρών να φυλάττουν Θερμοπύλες στηρίζοντας το παιδικό ορθόδοξο βιβλίο.

Ενθάρρυνση της ανάγνωσης

Η ενθάρρυνση των ενηλίκων να διαβάζουν με τα παιδιά και να μοιράζονται μαζί τον ενθουσιασμό του ανοίγματος ενός βιβλίου είναι το ουσιαστικό βήμα προς τα παιδιά να διαβάζουν μόνα τους. Έρευνα του The NationalLiteracyTrust δείχνει ότι το ένα τρίτο των γονέων δεν συνειδητοποιούν ότι είναι η πιο σημαντική επιρροή στη γλώσσα και τις δεξιότητες γραμματισμού του παιδιού τους.

Το διάβασμα στο σπίτι αποδεικνύεται ότι είναι η μεγαλύτερη επιρροή και προγνωστικός παράγοντας για την επιτυχία ενός παιδιού – περισσότερο από το εισόδημα της οικογένειας. Τα καλά νέα από την έρευνα είναι ότι εννέα στους δέκα γονείς θέλουν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο βοηθώντας τα παιδιά τους να αναπτύξουν τις αναγνωστικές τους δεξιότητες.

Έρευνες δείχνουν ότι συγγραφείς και εκδότες λογοτεχνίας που βασίζονται στην πίστη  προσφέρουν στα παιδιά, εκτός από την ψυχαγωγία που παρέχουν τα κοσμικά βιβλία, τροφή για σκέψη και ηθικές αξίες.

Τα πρώτα βιβλία Βιβλικών ιστοριών για παιδιά παράγονται σε υψηλό επίπεδο με ποιοτικές εικονογραφήσεις και ευανάγνωστο κείμενο.

Τα χριστιανικά βιβλία για παιδιά ταιριάζουν ιδιαίτερα στη ζωτική αλληλεπίδραση μεταξύ ενηλίκων και παιδιών σε εκείνα τα πρώτα χρόνια της ανάγνωσης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ (ΙΒΒΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2.4.2022:

       Οι ιστορίες είναι φτερά

που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα.

RichardVanCamp (Καναδάς)

Το διάβασμα είναι ελευθερία. Το διάβασμα είναι ανάσα.

Το διάβασμα σ’ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό και σε καλεί σε κόσμους που δε θα θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς.

Το διάβασμα επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται.

Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ.

Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει όταν διαβάζεις.

Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα, βρες, λοιπόν, τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου.

Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν. Εμπνέουν. Διδάσκουν.

Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές. Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία. Είναι φάρμακα για έναν καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ!

 

(Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς -Ανδρουτσοπούλου)

 

Πηγή φωτογραφίας: alithia.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων