13/05/2023 13/05/2023 Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στην Τουρκία έχει αρχίσει και σε λλίγες ώρες εκατομμύρια ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες σε μια από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις των τελευταίων πολλών ετών. Η αποχώρηση -κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- του Μουχαρέμ Ιντζέ φαίνεται να γέρνει ακόμη περισσότερο την πλάστιγγα προς τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος, σύμφωνα και...
13 Μαΐου, 2023 - 17:22
Τελευταία ενημέρωση: 13/05/2023 - 16:56

Η προεκλογική προσευχή Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά και η επόμενη  ημέρα για την Τουρκία

Διαδώστε:
Η προεκλογική προσευχή Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά και η επόμενη  ημέρα για την Τουρκία

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στην Τουρκία έχει αρχίσει και σε λλίγες ώρες εκατομμύρια ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες σε μια από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις των τελευταίων πολλών ετών.

Η αποχώρηση -κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- του Μουχαρέμ Ιντζέ φαίνεται να γέρνει ακόμη περισσότερο την πλάστιγγα προς τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, φαίνεται να προηγείται σταθερά αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που σπεύδουν να προεξοφλήσουν ακόμη και νίκη από τον πρώτο γύρο για τον Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο μία τέτοια πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

Ο Ερντογάν άλλωστε έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι είναι «εφτάψυχος». Ακόμη και μετά τους φονικούς σεισμούς με τους χιλιάδες νεκρούς στην Τουρκία που συγκλόνισαν όλο τον κόσμο, και παρά τα ομαδικά «πυρά» που δέχθηκε από την Αντιπολίτευση αλλά και τους πληγέντες που είδαν να χάνονται κάτω από τα ερείπια οι δικοί τους άνθρωποι, φαίνεται πως έχει ανακάμψει.

Η προσευχή στην Αγιά Σοφιά

Και τις τελευταίες ημέρες έπαιξε όλα του χαρτιά…

Αλλάζοντας την παράδοση που τον ήθελε πριν από κάθε αναμέτρηση να προσεύχεται στο Εγιούπ Σουλτάν Τζαμί στον Κεράτιο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώνει την προεκλογική του εκστρατεία στην Κωνσταντινούπολη, με την «προεκλογική» του προσευχή στην Αγία Σοφία.

Η Αγία Σοφία έχει πολιτιστική και ιστορική σημασία για την Τουρκία. Το εμβληματικό μνημείο λειτούργησε ως εκκλησία για 916 χρόνια μέχρι την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Στη συνέχεια λειτούργησε ως τζαμί από το 1453 έως το 1934 -σχεδόν 500 χρόνια- και πιο πρόσφατα ως μουσείο για 86 χρόνια.

Στις 10 Ιουλίου 2020, τουρκικό δικαστήριο ακύρωσε ένα υπουργικό διάταγμα του 1934 που είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χρήση της ξανά ως τζαμί μετά την 86χρονη παύση.

Η κίνηση προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, ο Ερντογάν ωστόσο το είδε ως μια “σημαντική πρόκληση για την παγκόσμια κηδεμονία”.

Αλλαγή ρητορικής

Επίσης τις τελευταίες ημέρες προσπάθησε να αλλάξει το αφήγημα για όλα όσα τον κατηγορούν και αποτελούν τη βασική επιχειρηματολογία των αντιπάλων του.

Αρχής γενομένης από τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε, ότι το νέο όραμα για τον «Αιώνα της Τουρκίας» είναι ένα νέο πολιτικό και φιλελεύθερο Σύνταγμα που θα ανταποκρίνεται στην εθνική βούληση με τη συμβολή των εκπροσώπων του δικαστικού κλάδου «Μετά τις εκλογές, θα φέρουμε αυτό το θέμα στην ατζέντα τόσο του έθνους μας όσο και του κοινοβουλίου μας,» δήλωσε.

«Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στη χώρα μας ένα νέο φιλελεύθερο και πολιτικό Σύνταγμα και πιστεύουμε ότι θα προσφέρουμε μια σημαντική υπηρεσία μαζί με άλλους τομείς. Θέλουμε να επιτύχουμε ένα πολιτικό και φιλελεύθερο Σύνταγμα, προετοιμασμένο από την εθνική βούληση. Θα σημάνει τη διάλυση των τελευταίων νεφών πάνω από τη δημοκρατία μας. Αυτός θα είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους του οράματός μας, για τον «τουρκικό Αιώνα μετά τις εκλογές», το ζήτημα αυτό θα το διαχειριστεί τόσο το έθνος μας όσο και από το Κοινοβούλιό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την Ελλάδα

Επίσης, παρά το νέο κρεσέντο προκλήσεων εναντίον της χώρας μας το προηγούμενο διάστημα, ο Τούρκος πρόεδρος έτεινε χείρα φιλίας: «Με την Ελλάδα μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες και τους ανταγωνισμούς, αυτό έφθειρε πολύ και τις δύο χώρες και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Εύχομαι οι εκλογές και της Ελλάδας και της Τουρκίας να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής. Εμείς από την Τουρκία στέλνουμε στην Ελλάδα τους εγκάρδιους φιλικούς χαιρετισμούς μας» ανέφερε Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε συνομιλία του με τον απεσταλμένο της Καθημερινής μετά την τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση στην Άγκυρα.

Σε ερώτηση αν έχει να στείλει κάποιο μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε: «Στέλνουμε στην Ελλάδα τους εγκάρδιους φιλικούς χαιρετισμούς μας. Αυτές τις εντυπώσεις πρέπει να τις διατηρήσει ο Μητσοτάκης και να τηρήσει τους λόγους του».

Ρεσιτάλ υποσχέσεων 

Επίσης ο Ερντογάν ανακοίνωσε και την αύξηση του μηνιαίου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων στις 15.000 τουρκικές λίρες, ήτοι σχεδόν 700 ευρώ.

«Ο χαμηλότερος μηνιαίος μισθός των δημοσίων εργαζομένων θα αυξηθεί σε 15.000 τουρκικές λίρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτικές δηλώσεις του στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι αυτό αποφασίστηκε για το πλαίσιο της αμοιβής «που θα λάβουν περίπου 700.000 αδελφοί μας το 2023 – 2024».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων