23/11/2021 23/11/2021 Του Νικόλαου Ζαΐμη Την πάγια θέση της ότι η Εκκλησία το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προτρέψει και όχι να υποχρεώσει τον λαό της για την τήρηση των μέτρων που επέβαλλε η πολιτεία μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου,  αλλά και τους εμβολιασμούς, εξέφρασε χθες, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η...
23 Νοεμβρίου, 2021 - 8:23
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2021 - 13:42

Η σταθερότητα στην προτροπή, απάντηση στην “υποχρεωτικότητα”

Διαδώστε:
Η σταθερότητα στην προτροπή, απάντηση στην “υποχρεωτικότητα”

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Την πάγια θέση της ότι η Εκκλησία το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προτρέψει και όχι να υποχρεώσει τον λαό της για την τήρηση των μέτρων που επέβαλλε η πολιτεία μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου,  αλλά και τους εμβολιασμούς, εξέφρασε χθες, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία της Ελλάδος. Σε καμία περίπτωση η θέση αυτή δεν σημαίνει αποδοκιμασία των μέτρων καθώς όπως τόνισε η ΔΙΣ σέβεται και συμφωνεί με τα μέτρα. Την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην απόφαση αυτή οδήγησε, όπως άλλωστε φαίνεται και στην ανακοίνωση της ΔΙΣ, το πρακτικό μέρος, δηλαδή ποιος θα ελέγχει τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για να εισέρχονται οι πιστοί στους ναούς.

ΔΙΣ: Δεν έχουμε αρμοδιότητες φύλαξης

Η Εκκλησία θεωρεί ότι η συμμόρφωση των πιστών προς την Κ.Υ.Α. δεν είναι δυνατόν να ελεγθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι χθες, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβε η ΔΙΣ να τηρήσει αυτή τη στάση λέγοντας ότι η Εκκλησία δεν διαθέτει τους μηχανισμούς ελέγχου και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προτρέψει τόσο για την τήρηση των μέτρων όσο και το να σπεύσουν οι πιστοί να εμβολιαστούν.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα μέτρα το ποιος θα εφαρμόσει το μέτρο ήταν το βασικό ερώτημα που τέθηκε από την πλευρά της Εκκλησίας. Αυτό εξέφρασαν αρκετοί Μητροπολίτες το Σαββατοκύριακο είτε από άμβωνος είτε από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρεμβάσεις τους. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να υποβάλλεται κάποιος σε τεστ για να προσκυνήσει τον Χριστό. Για το πρακτικό μέρος του ζητήματος μίλησε και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ο οποίος ανέφερε ότι οι κληρικοί ούτε αστυφύλακες ούτε επιθεωρητές για να ελέγχους τους πιστούς.

Η σταθερότητα στην προτροπή, απάντηση στην “υποχρεωτικότητα”

Στην κατάληξή της για το θέμα της εφαρμογής της ΚΥΑ η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ΔΙΣ τονίζει ότι “παραμένει σταθερή στο υπ’ αριθμ. 4766/2205/4.11.2021 Εγκύκλιο Σημείωμά Της, με το οποίο απευθύνει και πάλι έκκληση στον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό να τηρούν επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού και προτρέπει πατρικώς για την πραγματοποίηση του υποδεδειγμένου από την ιατρική κοινότητα εμβολιασμού ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, ιδίως κατά την τρέχουσα συγκυρία για όσους είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών, καθώς και την διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων από όσους δεν έχουν εμβολιασθεί”.

Η θέση αυτή δίνει ταυτόχρονα και μία απάντηση σε όσους έσπευσαν να καταστήσουν “υποχρεωτική” την προτροπή που εξαρχής είχε απευθύνει η Εκκλησία προς τον λαό της. Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Πρωθυπουργός κατά την ανακοίνωση των μέτρων την περασμένη Πέμπτη όσο και κυβερνητικά στελέχη είχαν επικαλεστεί την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου αναφέροντας ότι προβλέπει τη διενέργεια ελέγχων κατά την είσοδο στους ναούς και της υποχρεωτικότητας διενέργειας τεστ για τους ανεμβολίαστους. Κάτι το οποίο δεν ίσχυε καθώς η Εγκύκλιος προέτρεπε. Με τη χθεσινή τοποθέτηση της ΔΙΣ φαίνεται ωστόσο ότι τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους.

Θεμιστοκλέους: Θα βρεθεί λύση

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19 την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το πού θα καταλήξει η Κυβέρνηση για να εφαρμόσει την απόφαση της, ο κ. Θεμιστοκλέους πρόσθεσε: «Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με την Εκκλησία και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση και σε αυτό το ζήτημα».

Προτροπή για ενότητα, υπακοή και τήρηση των μέτρων

Από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο της πολιτείας και της ιατρικής κοινότητας για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, παρά τις ενίοτε πικρίες που δέχθηκε από τη στάση της πολιτείας. Κοινός στόχος είναι η εξουδετέρωση του “εχθρού”, που δεν είναι άλλως από τον κορωνοϊό.

Για το λόγο αυτό η Εκκλησία απευθύνεται στην αίσθηση ευθύνης και το φιλότιμο του ιερού κλήρου και του πιστού λαού και προτρέπει:

1) να παραμένουν άρρηκτα ενωμένοι υπό την σκέπη της Μητέρας Εκκλησίας με υπακοή στην Ιερά Σύνοδο και στους Σεβασμιωτάτους Ποιμενάρχες, αποφεύγοντας κάθε είδους διάσπαση και διχόνοια, την οποία επιδιώκουν «προφάσει ευσεβείας» πρόσωπα τα οποία απεργάζονται σκοπούς ξένους προς την φύση της Εκκλησίας.

2) να ακολουθούν απαρεγκλίτως τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, φορώντας απαραιτήτως την μάσκα προστασίας καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

3) να αναπέμπουν δεήσεις και παρακλήσεις προς τον πανοικτίρμονα Θεό να αποστρέψει, να διασκεδάσει και να απομακρύνει την νόσο του κορωνοϊού, διότι για εμάς τους Χριστιανούς ισχύει ο αληθής και αδιάψευστος λόγος του ιερού Ψαλμωδού Δαβίδ (Ψαλμ. 126,1):, «ἐὰν μὴ Κύριος φυλάξῃ πόλιν, εἰς μάτην ἠγρύπνησεν ὁ φυλάσσων» (εάν ο ίδιος ο Κύριος δεν φυλάξει μια πόλη, μάταια αγρυπνεί ο φρουρός της).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων