05/03/2023 05/03/2023 Η «σύγκρουση του Καποδίστρια με τα παραδοσιακά κοινωνικά στρώματα – Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων» θα είναι το θέμα της επόμενης εκδήλωσης την Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 στις 19:00 με επίσημο ομιλητή και καλεσμένο της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης τον  Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας – Νομικό & Πρόεδρο του Δ.Σ. της  Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι. (Εταιρείας Μελέτης Νεότερης & Σύγχρονης...
05 Μαρτίου, 2023 - 19:15
Τελευταία ενημέρωση: 05/03/2023 - 18:06

Η σύγκρουση του Καποδίστρια με τα κοινωνικά στρώματα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

Διαδώστε:
Η σύγκρουση του Καποδίστρια με τα κοινωνικά στρώματα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

Η «σύγκρουση του Καποδίστρια με τα παραδοσιακά κοινωνικά στρώματα – Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων» θα είναι το θέμα της επόμενης εκδήλωσης την Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 στις 19:00 με επίσημο ομιλητή και καλεσμένο της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης τον  Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας – Νομικό & Πρόεδρο του Δ.Σ. της  Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι. (Εταιρείας Μελέτης Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας «Ιωάννης Καποδίστριας) κ. Ανδρέα Κούκο.

Ο ομιλητής θα αναφερθεί στην εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη, η αναστολή του Συντάγματος, η πρώτη κυβέρνηση, η διοικητική οργάνωση του Κράτους, οι οικονομικές υποχρεώσεις των Μεγάλων Δυνάμεων που δεν τηρούνται, τι ζητούν οι πλοιοκτήτες της Ύδρας, οι πρόκριτοι και οι οπλαρχηγοί από τον Κυβερνήτη, η εθνική γη και η διανομή της καθώς και η εκλογή του πρώτου Βασιλέα της Ελλάδος, η τελική σύγκρουση με την Αντιπολίτευση το 1831, ο ρόλος του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, η εφημερίδα Απόλλων, η καταστροφή του στόλου στον Πόρο από τον Ανδρέα  Μιαούλη, η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια και οι συνέπειές της των οποίων το αντίκτυπο βιώνουμε μέχρι σήμερα.

 Στην έναρξη της εκδήλωσης θα ακουστούν χορωδιακά κομμάτια από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους από την Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης». Η εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πιερίας.

Ο Ανδρέας  Κούκος

Ο Ανδρέας  Κούκος σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από τη Σχολή Πολέμου Ναυτικού. Ολο- κληρώνει τη διδακτορική του διατριβή  στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών.

Είναι Ταξίαρχος ε.α. του Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Διδάσκει Νεότερη Ιστορία και Στρατηγική στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και στη Σχολή Πολέμου Ναυτικού, ενώ από το 2021 παρουσιάζει σειρά δια- λέξεων στον τομέα Νεότερης Ιστορίας της  Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με συντονιστή τον Καθηγητή κ. Ιάκωβο Μιχαηλίδη. Το 2010 ιδρύει την   Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας-Ιωάννης Καποδίστριας της οποίας και είναι Πρόεδρος.

Είχε την επιστημονική επιμέλεια των ιστορικών σειρών ντοκιμαντέρ ΄‘Ιωάννης Καποδίστριας: η ζωή και το έργο του΄,΄Από την Άλωση στην Επανά- σταση:Η γέννηση ενός έθνους-κράτους΄,΄Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου΄ και ΄Η σφαγή της Χίου΄.

Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται άρθρα σε ιστορικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων