26/10/2020 26/10/2020 Επιμέλεια: Ναταλία Δανδόλου Θεσσαλονίκη– Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος – Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης– ope.gr Kορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις της ιεράς μνήμης του Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου  με τον Πανηγυρικό Όρθρο και την Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και ιερουργούντος κατόπιν προσκλήσεως του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου του Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου και σινιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων...
26 Οκτωβρίου, 2020 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2020 - 13:05

Η Θεσσαλονίκη τιμά τον Μεγάλο Φρουρό της – Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον Άγιο Δημήτριο – (συνεχής ενημέρωση)

Διαδώστε:
Η Θεσσαλονίκη τιμά τον Μεγάλο Φρουρό της – Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον Άγιο Δημήτριο – (συνεχής ενημέρωση)

Επιμέλεια: Ναταλία Δανδόλου
Θεσσαλονίκη– Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος – Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης– ope.gr

Kορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις της ιεράς μνήμης του Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου  με τον Πανηγυρικό Όρθρο και την Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία και ιερουργούντος κατόπιν προσκλήσεως του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου του Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου και σινιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, κληρικών της τοπικής Εκκλησίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται  η πίσημη Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και τις ιστορικές Επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 1912 και της 28ης Οκτωβρίου 1940, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η Δοξολογία θα τελεσθεί κεκλεισμένων των θυρών και με την αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία από τη διασπορά του κορωνοϊού Covid-19.

Χθες, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και συμπροσευχομένων του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, του ιερού κλήρου της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και πλήθος κόσμου, πάντοτε υπό την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων που ορίζει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για την πανδημία.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκη κ. Ανθίμου με ευγνωμοσύνη, ευχαριστώντας τον για το έργο του. 

Όσον αφορά την εορτή και τον Άγιο, ο Σεβασμιώτατος είπε μεταξύ άλλων: «Να κλίνουμε γόνυ προσευχής και να παρακαλέσουμε τον Άγιό μας να στηρίξει τον αγιώνυμο και αγιοφρούρητο λαό της Θεσσαλονίκης από τους πολέμους της πίστης και να διαφυλάξει κλήρον και λαόν». 

Ας σημειωθεί ότι πολλοί προσκυνητές αψηφώντας τις άσχημες καιρικές συνθήκες προσήλθαν στο προαύλιο του Αγ. Δημητρίου, περιμένοντας υπομονετικά τη στιγμή που θα εισέλθουν στον ιερό ναό να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί στη χάρη του. Υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες για τα υγειονομικά μέτρα και την απαγόρευση εισόδου στον ναό, ιδιαιτέρως αυτή την μεγάλη μέρα για τη Θεσσαλονίκη, τις οποίες αντιδράσεις αντιμετώπισαν με διάκριση οι ιερείς του ναού και οι επίτροποι.

Άνδρες της ελληνικής αστυνομίας πηγαινοέρχονταν μέσα στο ναό κάνοντας συχνά παρατηρήσεις στους πιστούς που ευλαβικά προσέρχονταν, για να προσκυνήσουν τον προστάτη άγιό τους. Χριστιανοί από όλη την Ελλάδα έφτασαν στην Θεσσαλονίκη, για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του μυροβλύτη αγίου και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας. Αυτό που αντίκρισαν από την πρώτη στιγμή δεν θύμιζε σε τίποτε τις περίλαμπρες εορτές των περασμένων ετών. Η εποχή, βέβαια, και η ανησυχητικά ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού οδήγησε στην επιβολή νέων αυστηρών μέτρων, με την Πολιτεία να φροντίζει με κάθε τρόπο να τηρηθούν έστω στην Εκκλησία. Από τον ναό, βέβαια, οι εφημέριοι είχαν μεριμνήσει, ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα ευλαβικά. Η προσκύνηση πραγματοποιήθηκε τμηματικά, όπου μόλις εννέα άτομα κάθε φορά εισέρχονταν στο ναό. Παράλληλα τηρούνταν όλες οι προβλεπόμενες αποστάσεις και οι εικόνες καθαρίζονταν συχνά και σχολαστικά. Πολλοί άνθρωποι που είχαν ταξιδέψει από μακριά δεν δίστασαν να εκφράσουν την αγανάκτηση τους και να παραπονεθούν για τα νεα μέτρα. Ορισμένοι, μάλιστα, δεν παρέλειψαν να κάνουν «υποδείξεις» στους αστυνομικούς τονίζοντας πως τα προβλήματα υπάρχουν στα πάρτι και στις πλατείες και όχι στην Εκκλησία που οι πιστοί προσέρχονται με σεβασμό και τηρούν κάθε μέτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουρές οι Θεσσαλονικείς για τον Πολιούχο: Δεν τους σταμάτησε ο άσχημος καιρός (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ
ΤΡΙΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020
Ώρα 10.00΄: Κατάθεση στεφάνων από τη μαθητιώσα νεολαία στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Ώρα 12.30΄: Στέψη των μνημείων, των προτομών και των ανδριάντων των ηρώων από τη μαθητιώσα νεολαία.
-Ομιλίες στα σχολεία (εκτός Δήμου  Θεσσαλονίκης) και λοιπούς φορείς με μέριμνα  των οικείων Αρχών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Ώρα 10.30΄: Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Εξ αιτίας  της έξαρσης του κορωνοιού Covid-19 κατά την τρέχουσα περίοδο, οι στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου ακυρώνονται. Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς κορωνοιού covid-19, η Δοξολογία και οι λοιπές επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και η κατάθεση στεφάνων με περιορισμένο αριθμό ατόμων, υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων