04/09/2022 04/09/2022 Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια η Τουρκία συγκροτεί μεθοδικά ένα ισλαμικό τόξο στα βόρεια σύνορά μας, αξιοποιώντας την τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία, τις πολυάριθμες κι διαρκώς ριζοσπαστικοποιούμενες μουσουλμανικές κοινότητες σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, Σερβία και Μαυροβούνιο. Της Δέσποινας Σωτηρίου   Και πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το ομολογεί ανοικτά, δηλώνοντας αποφασισμένος...
04 Σεπτεμβρίου, 2022 - 10:47
Τελευταία ενημέρωση: 04/09/2022 - 10:50

Η Τουρκία κτίζει μεθοδικά το μουσουλμανικό τόξο στα Βαλκάνια – Νέα περιοδεία Ερντογάν

Διαδώστε:
Η Τουρκία κτίζει μεθοδικά το μουσουλμανικό τόξο στα Βαλκάνια – Νέα περιοδεία Ερντογάν

Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια η Τουρκία συγκροτεί μεθοδικά ένα ισλαμικό τόξο στα βόρεια σύνορά μας, αξιοποιώντας την τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία, τις πολυάριθμες κι διαρκώς ριζοσπαστικοποιούμενες μουσουλμανικές κοινότητες σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, Σερβία και Μαυροβούνιο.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Και πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το ομολογεί ανοικτά, δηλώνοντας αποφασισμένος να διευρύνει τις ζώνες επιρροής της Τουρκίας.

«Η επικαιροποίηση της πολιτικής γεωγραφίας φέρνει ως αποτέλεσμα και την επικαιροποίηση των δογμάτων ασφαλείας. Η αυξανόμενη ισχύς της χώρας μας σε όλες τις ζώνες επιρροής, από τη Μεσόγειο έως τη Μαύρη θάλασσα από τα Βαλκάνια μέχρι και τον Καύκασο, είναι το αποτέλεσμα αυτής της νέας περιόδου», είπε προ ημερών ο Τούρκος πρόεδρος, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά χωρών όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και η Γαλλία.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για διεύρυνση της σφαίρας επιρροής, ο Σουλτάνος θα επισκεφθεί τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και την Κροατία στις 6-7-8 Σεπτεμβρίου.

Και όπως τονίζει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, «η επίσκεψη αυτή έχει μεγάλη σημασία εξαιτίας των εντάσεων που έχουν αυξηθεί στις βαλκανικές χώρες τις τελευταίες ημέρες».

Ήδη από τη δεκαετία του 1990 η τουρκική εξωτερική πολιτική είχε επενδύσει σε αυτό που ονομάστηκε «μουσουλμανικό τόξο», δηλαδή την προσπάθεια αξιοποίησης των πολιτιστικών δεσμών με τις μουσουλμανικές κοινότητες στα Βαλκάνια ως μια προσπάθεια να αποκτήσει αυξημένη επιρροή στην «μετακομμουνιστική» εποχή.

«Η επίσκεψη που θα κάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις χώρες των Βαλκανίων επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής. Η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά την ειρήνη και τη σταθερότητα των Βαλκανίων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εργαζόμαστε για την εδραίωση σταθερότητας, συνεργασίας και ευημερίας στα Βαλκάνια, με τα οποία έχουμε βαθείς δεσμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Στην παρούσα κατάσταση ο Ερντογάν εξετάζει τα κέρδη της Τουρκίας ευρύτερα, με ορίζοντα πάντα και τις εκλογές του 2023.

Όπως γράφει το «Βήμα» όσοι έχουν μελετήσει τις κινήσεις του -Τούρκοι και Έλληνες διπλωμάτες- χαρακτηρίζουν τον Ερντογάν «συνεπή και απόλυτα προβλέψιμο». Σημειώνουν δε πως αν «διαβάσει» κανείς προσεκτικά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου θα δει ότι οι κινήσεις του προαναγγέλλονται. Συνεπής και προβλέψιμη, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές είναι και η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Και τονίζουν με νόημα ότι ο Ερντογάν δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τη «Γαλάζια Πατρίδα», ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η τουρκική διπλωματία έχει τις δικές της προτεραιότητες και φροντίζει να κρατάει ισχυρές εφεδρείες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων