27/05/2023 27/05/2023 Οι περισσότεροι από τους 64 εκατομμύρια τούρκους ψηφοφόρους, ανάμεσά τους 5,2 εκατομμύρια νέοι, καλούνται αύριο στα εκλογικά τμήματα στην Τουρκία, σε μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των εκατό ετών της ιστορίας της σύγχρονης Τουρκίας. Με το 49,52% των ψήφων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 69 ετών, που πολλοί έλεγαν πως έχει κουραστεί και έχει υποστεί...
27 Μαΐου, 2023 - 16:32
Τελευταία ενημέρωση: 27/05/2023 - 15:40

Η Τουρκία στις κάλπες: Οι «εντολές» του Αλλάχ στον Ερντογάν και η νέα άλωση της Πόλης από τον «Σουλτάνο»

Διαδώστε:
Η Τουρκία στις κάλπες: Οι «εντολές» του Αλλάχ στον Ερντογάν και η νέα άλωση της Πόλης από τον «Σουλτάνο»

Οι περισσότεροι από τους 64 εκατομμύρια τούρκους ψηφοφόρους, ανάμεσά τους 5,2 εκατομμύρια νέοι, καλούνται αύριο στα εκλογικά τμήματα στην Τουρκία, σε μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των εκατό ετών της ιστορίας της σύγχρονης Τουρκίας.

Με το 49,52% των ψήφων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 69 ετών, που πολλοί έλεγαν πως έχει κουραστεί και έχει υποστεί μεγάλη φθορά έπειτα από είκοσι χρόνια στην εξουσία, ξεκινά με προβάδισμα 2,5 εκατομμυρίων ψήφων έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών, άλλοτε ανώτερου υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών, βετεράνου της τουρκικής πολιτικής.

Και στη ρητορική του όλη την προηγούμενη εβδομάδα σήκωσε τη μουσουλμανική και εθνικιστική ρητορική του με λάβαρο «ως σύγχρονος Πορθητής» την Αγιά Σοφιά και την Κωνσταντινούπολη

«Στις 29 Μαΐου θα γιορτάσουμε την εκλογική νίκη μαζί με την άλωση της Κωνσταντινούπολης» ανέφερε μεταξύ άλλων σε μήνυμά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η μαντήλα

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις πάντως φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τους υποστηρικτές του Ερντογάν, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν σχεδόν καθόλου επηρεαστεί από την παραπαίουσα οικονομία της χώρας ή την απαράδεκτη αντίδραση της κυβέρνησης στον σεισμό, που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία.

«Πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει», δήλωσε η Γκοζντέ Ντεμιρσί στο CΝΝ και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ελευθερία», δείχνοντας τη μαντήλα της. «Ο Ερντογάν ήρε τους περιορισμούς για το χιτζάμπ στον δημόσιο τομέα το 2013, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως το τέλος μιας «σκοτεινής περιόδου. Έχω αυτή την ελευθερία λόγω Ερντογάν. Αυτοί (η αντιπολίτευση) δεν το θέλουν αυτό. Δεν θέλουν την ελευθερία».

Ποιος είναι πιο καλός μουσουλμάνος

Οι επικριτές του Ερντογάν υποστηρίζουν ότι ενίσχυσε περαιτέρω τους υποστηρικτές του εξαπολύοντας αβάσιμους ισχυρισμούς στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. Κατηγόρησε ουκ ολίγες φορές τον Κιλιτσντάρογλου ότι συνεργάζεται με κουρδικές τρομοκρατικές ομάδες κι ότι δεν είναι καλός μουσουλμάνος.

«Αυτή η στρατηγική του «δεν είναι καλός μουσουλμάνος και υποστηρίζεται από τρομοκράτες» άρεσε στους δεξιούς ψηφοφόρους που υποτίθεται ότι θα επέλεγαν τον Κιλιτσντάρογλου», δήλωσε ο Σονέρ Καγκαπτέι, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Πολιτικής της Ουάσινγκτον για την Μέση Ανατολή.

Η Αγιά Σοφιά

Μάλιστα δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει στρατηγικά τη συμβολική σημασία της Αγίας Σοφίας, του συμβόλου της Ορθοδοξίας, τον οποίο μετέτρεψε εκ νέου σε τζαμί το 2020, προκειμένου να κινητοποιήσει τους πιστούς και εθνικιστές υποστηρικτές του πριν από τον δεύτερο γύρο της Κυριακής. «Ολόκληρη η Δύση εξοργίστηκε – αλλά το έκανα», είπε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη.

Οδηγίες από τον Θεό

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα «επιστράτευσε» και τον ίδιο τον Αλλάχ, από τον οποίο όπως είπε, παίρνει οδηγίες, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι παίρνει «οδηγίες από τους τρομοκράτες που είναι στο όρος Καντίλ». Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην οικονομία, λέγοντας ότι εάν το θέλει ο Αλλάχ, θα αυξηθούν και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.

«Αυτοί της αντιπολίτευσης, παίρνουν οδηγίες από τους τρομοκράτες που είναι στο όρος Καντίλ. Ενώ εμείς παίρνουμε οδηγίες από τον Αλλάχ και από τον λαό μας. Αυτή είναι η διαφορά μας. Μέχρι σήμερα, έτσι κάναμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Σε όσους θέλουν να παραδώσουν την οικονομία της χώρας μας στους τοκογλύφους του Λονδίνου και στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, ο λαός μας τους απάντησε και τους είπε “Άντε από εδώ, να φύγετε”», ανέφερε, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων