16/10/2020 16/10/2020 Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο επίσημο πρόγραμμα, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν σήμερα το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής η Αθήνα αναμένει από την ηγεσία της Ε.Ε. να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην Τουρκία. «Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά...
16 Οκτωβρίου, 2020 - 8:40
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2020 - 8:12

Η τουρκική παραβατικότητα στη Σύνοδο Κορυφής

Διαδώστε:
Η τουρκική παραβατικότητα στη Σύνοδο Κορυφής

Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο επίσημο πρόγραμμα, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν σήμερα το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής η Αθήνα αναμένει από την ηγεσία της Ε.Ε. να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην Τουρκία.

«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος την Πέμπτη στη Σύνοδο.
Το κλίμα είναι βαρύ για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γερμανία και Γαλλία της έδωσαν τελεσίγραφο μίας εβδομάδας να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της, κατηγορώντας την, ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ε.Ε..

Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων».

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως αντιλαμβάνεται την τουρκική προκλητικότητα και επεσήμανε ότι πρέπει να μπουν όρια σε αυτήν.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, ενώ χώρες που μέχρι πρότινος ήταν διστακτικές στο να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα πλέον ανησυχούν για τις ενέργειες και τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκπνέει τον Δεκέμβριο, όταν θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στην πράξη.

Για το Brexit, οι «27» εξέφραζαν χθες ανησυχία διότι η πρόοδος που έχει γίνει δεν είναι αρκετή για να υπάρξει συμφωνία.

Για την κλιματική αλλαγή, «έπεσε» στο τραπέζι η πρόταση για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στο 55% μέχρι το 2030, ωστόσο φαίνεται ότι η ΕΕ ακόμη έχει δρόμο ώσπου να ορίσει αυτόν το στόχο.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα

Η Άγκυρα κλιμακώνοντας τα πολιτικά παιχνίδια, σε μια ευαίσθητη χρονικά περίοδο, εμφάνισε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στη Μεσόγειο, το γεωτρύπανο Kanuni, την ώρα που το Oruc Reis πλέει στα όρια της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Το Kanuni δείχνει να έχει προορισμό την Κωνσταντινούπολη, πλέοντας σε διεθνή ύδατα.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων