20/06/2020 20/06/2020 Οι Τούρκοι ετοιμάζονται για ναμάζι μέσα στην Αγία Σοφία, με την προσδοκία ότι θα λάβει χώρα κάτι τέτοιο με ημερομηνία 15 Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά τη «θετική» όπως ευελπιστούν απόκριση του Συμβουλίου Επικρατείας της χώρας. Το namaz (ναμάζι) αποτελεί την υποχρεωτική προσευχή που πραγματοποιείται από τους μουσουλμάνους πέντε φορές την ημέρα, έχοντας προηγηθεί το εζάν,...
20 Ιουνίου, 2020 - 21:45
Τελευταία ενημέρωση: 20/06/2020 - 22:54

Ιμάμηδες και μουεζίνηδες “πιάνουν στασίδι” στην Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
Ιμάμηδες και μουεζίνηδες “πιάνουν στασίδι” στην Αγιά Σοφιά

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται για ναμάζι μέσα στην Αγία Σοφία, με την προσδοκία ότι θα λάβει χώρα κάτι τέτοιο με ημερομηνία 15 Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά τη «θετική» όπως ευελπιστούν απόκριση του Συμβουλίου Επικρατείας της χώρας. Το namaz (ναμάζι) αποτελεί την υποχρεωτική προσευχή που πραγματοποιείται από τους μουσουλμάνους πέντε φορές την ημέρα, έχοντας προηγηθεί το εζάν, δηλ. η μεγάφωνη, γνωστή κατά τόπους πρόσκληση για την προγραμματισμένη προσευχή.

Επικοινωνιακή “φούσκα”, “ειλικρινής” στάση ή τι ξέρει ο Ερντογάν;

Οι ημερομηνίες και οι σχεδιασμοί προφέρονται από τα επισημότερα χείλη της γείτονος και δια στόματος του Προέδρου Ερντογάν, χωρίς, όμως, αρκετοί να έχουν πεισθεί ότι δεν υποβόσκει μία θεόρατη επικοινωνιακή φούσκα για τον αποπροσανατολισμό του τουρκικού κοινού από την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, η οποία ολοένα πεθαίνει και ολοένα ανασταίνεται με την αναζήτηση και την εξασφάλιση ξένης χρηματοδότησης, με εμβριθείς παρατηρητές να αναρωτιούνται τι άραγε το τόσο τραγικό γνωρίζει ο Ερντογάν, ώστε να καταφεύγει σε μία τόσο υπερβολική επικοινωνιακή κίνηση με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και, αν άραγε, όλα ετούτα έχουν να κάνουν μονάχα με την οικονομία ή με τους γνωστούς περιφερειακούς γεωπολιτικούς ακροβατισμούς της Τουρκίας ή με οτιδήποτε άλλο εξελίσσεται και κουκουλώνεται υπό τους εκκωφαντικούς ήχους του εζάν που θα καλέσει για ναμάζ στους χώρους της Αγιά Σοφιάς.

Το σίγουρο είναι ότι η μερίδα των θερμών ισλαμιστών στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει ενθουσιαστεί από την ιδέα της Αγίας Σοφίας σε ναμάζι, ανεξαρτήτως αν η χώρα φλερτάρει με την πτώχευση, ή, αν η τουρκική ηγεσία προβαίνει σε προφανείς παραχωρήσεις για να εξασφαλίζει μεγάλα πακέτα χρηματοδότησης τα οποία θα αναστήσουν την τουρκική λίρα, και, εξάλλου, δεν αποκλείονται ακόμη και οι “ειλικρινείς” προθέσεις Ερντογάν, ο οποίος μαζί με ισλαμιστές – θεωρητικούς φαίνεται να έχει “συλλάβει” την ισλαμοποίηση της Κωνσταντινούπολης ως στρατηγικό στόχο της προηγουμένης αλλά και της επομένης χρονικής περιόδου.

Συζητούν την αύξηση του προσωπικού των ιμάμηδων και των μουεζίνηδων στην Αγιά Σοφιά

Η ζωή των Τούρκων έχει εμπλουτιστεί με αυτήν την καινούρια συζήτηση της μετατροπής, ενώ γίνεται λόγος για αναγκαία αύξηση του προσωπικού των ιμάμηδων και των μουεζίνηδων στην Αγία Σοφία λόγω του μεγάλου μεγέθους της και άρα της μεγάλης συμμετοχής που αναμένεται στα ναμάζια. Οι μουεζίνηδες στο Ισλάμ είναι εκείνοι που έχουν καθήκον με τη φωνή τους να αναγγέλλουν την ώρα της προσευχής και να καλούν τους πιστούς στο τζαμί από τον μιναρέ (ενάζ), αν και στις ημέρες μας, εναλλακτικά, η αναγγελία γίνεται από τα ηχεία του τζαμιού, αντικαθιστώντας τον μουεζίνη. Οι ιμάμηδες είναι ως γνωστόν οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί λειτουργοί και καθοδηγητές. Δεδομένου ότι η Diyanet, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, απασχολεί ήδη έναν ιμάμη και έναν μουεζίνη στον ευρύτερο χώρο της Αγίας Σοφίας, ξεκινάει να προβάλλεται η υπόθεση της αύξησης του προσωπικού σε περίπτωση μετατροπής του ιερού χώρου.

Εν ολιγοίς, ιμάμηδες και μουεζίνηδες ετοιμάζονται “να πιάσουν στασίδι” στην Αγιά Σοφιά υπό οποιοδήποτε καθεστώς αυτή λειτουργήσει ως τζάμι.

 

Κώστας Παναγόπουλος – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

[PHOTO: AA – TRT HABER – 11 Ιουνίου 2020]

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων