31/10/2023 31/10/2023 Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης την Δευτέρα 30-10-2023 στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης σε Συνδιοργάνωση με την ΑΧΕΠΑ – Ελλάς Τμήμα Κατερίνης «ΟΛΥΜΙΟΣ ΖΕΥΣ» με επίσημο ομιλητή και καλεσμένο τον Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας & Γεωπολιτικής Θεωρίας ΕΚΠΑ κ. Ιωάννη Μάζη και θέμα: «Γεωπολιτικές Δυναμικές στην Μεσόγειο». Την έναρξη...
31 Οκτωβρίου, 2023 - 10:48
Τελευταία ενημέρωση: 31/10/2023 - 10:49

Ιωάννης Μάζης απο την Κατερίνη: “Ελπίζω στη σοβαρότητα του Ιρανικού κράτους. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε έναν πυρηνικό πόλεμο”

Διαδώστε:
Ιωάννης Μάζης απο την Κατερίνη: “Ελπίζω στη σοβαρότητα του Ιρανικού κράτους. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε έναν πυρηνικό πόλεμο”

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης την Δευτέρα 30-10-2023 στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης σε Συνδιοργάνωση με την ΑΧΕΠΑ – Ελλάς Τμήμα Κατερίνης «ΟΛΥΜΙΟΣ ΖΕΥΣ» με επίσημο ομιλητή και καλεσμένο τον Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας & Γεωπολιτικής Θεωρίας ΕΚΠΑ κ. Ιωάννη Μάζη και θέμα: «Γεωπολιτικές Δυναμικές στην Μεσόγειο».

Την έναρξη της εκδήλωσης ξεκίνησε η Δημοτική Χορωδία «Ιωάννης & Θεόφραστος Σακελλαρίδης» υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμη Μαυρίδη.

Η Τουρκία -ήδη από την δεκαετία του 1990 όπως τόνιζε ο Καθηγητής- εξισλαμίζετο με λογαριθμικούς ρυθμούς. Πηγή του διεθνούς ισλαμιστικού κινήματος είναι η Οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου. Εκεί είχε την έδρα της η Βρετανο-γαλλική Εταιρεία της Διώρυγας του Σουέζ. Η περιοχή είχε αποκτήσει ιδιαίτερα έντονα δυτικά χαρακτηριστικά τα οποία δημιούργησαν τις προϋποθέσεις δημιουργίας μιας ισλαμιστικής «καθαρότητος» κινήματος, το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων υπό τον μουσουλμάνο δάσκαλο Χάσαν αλ Μπάνα. Το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων «ενισχύθηκε» εντέχνως από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσιες ως το αντίπαλον δέος του Κουμμουνιστικού Κόμματος της Αιγύπτου που διαρκώς εξαπλωνόταν στο λαό και ήταν δεμένο στο άρμα του Στάλιν. Η Βρετανία δεν ήθελε να χάσει τον έλεγχο της διώρυγας του Σουέζ.

Κομμάτια από την ομιλία

Η Αδελφότητα των Μουσουλμανων είχε ως σκοπό την ένωση των δύο μεγάλων κεντρικών τάσεων του Ισλάμ: τη σουνιτική και την σιτική. Στη Μ. Ανατολή οι σιιτές και οι σουνίτες ισοβαρούν. Σκοπός είναι η ένωση των δύο τάσεων σε μια μεγάλη κοινότητα την «Ούμα» που σημαίνει κοινότητα πιστών. Όποιος ελέγχει την « Ούμα» ελέγχει και περίπου 1 δις 500 εκατομμύρια ανθρώπους που αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 2.3%.

Από τον 7ο έως τον 10ο αιώνα μ.Χ. για περίπου 300 χρόνια καταγράφονται οι «Αφηγησεις από τη ζωή του Προφήτη» που αποτελούσαν στην ουσία «Αναμνήσεις» των συναγωνιστών του Προφήτη και των απογόνων τους: τα επονομαζόμενα Χαντιθ. Υπάρχουν 4-5 εκδοχές με επικρατέστερη αυτή των «Δύο Γερόντων» όπου υπάρχουν καταγεγραμμένα και επαληθευμένα ως προς τη γνησιότητα τους, περί τα 7000 χαντίθ (αφηγήσεις). Αυτές οι «χαντίθ, μαζί με το Κοράνι, είναι για τον σουνιστικό κόσμο το υλικό του Δικαίου σε οποιοδήποτε ιερονομικό δικαστήριο.
Ο σιιτικός κόσμος έχει μια περισσότερο «αριστοκρατικού είδους» διαδικασία διαδοχής, ορίζοντας ως μεγάλους «Αγιατολαχ» -δηλαδή υπέρτατους πνευματικούς ηγέτες- μεταξύ των απογόνων του 4ου χαλίφη Αλι.

Ο σουνιτικός κόσμος υιοθετεί ένα «δημοκρατικότερο» σύστημα και υποστηρίζει πως οι πιστοί πρέπει να εκλέγουν τον «Χαλίφη των Πιστών». Αυτόν τον «τίτλο» ακριβώς επιδιώκει να «κατακτήσει» και ο Ερντογάν. Βεβαίως είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί ότι μόνο ένας Χαλίφης των Πιστών έχει το δικαίωμα να κηρύξει «Τζιχάντ», δηλαδή ισλαμικό ιερό πόλεμο.

Η σύγχρονη Τουρκία επιθυμεί να γίνει ένας διεθνής πόλος εκτεταμένης ισχύος σύμφωνα με το Δόγμα Νταβούτογλου που διακηρύσσει το Τουρκικό «πολιτιστικό στρατηγικό βάθος» από την Βαλκανική μέχρι την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή, πράγμα το οποίο υιοθετεί και ο Ερντογάν.

Επί Οζάλ (που ήταν κρυπτο-ισλαμιστής και μέλος Ισλαμιστικού μυστικιστικού Τάγματος) είχε ιδρυθεί η Εστία Διανοουμένων (Λέσχη Πεφωτισμένων) και υποστηρίζει την ισλαμική αναγέννηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Προτάσσοντας το – νταβουτογλιανής εφευρέσεως- «πολιτιστικό και ιστορικό της βάθος» η «αδελφομουσουλμανική» Τουρκία αυτοχρίζεται «προστάτης και εκπρόσωπος του Ισλάμ». Η Τουρκία δεν διαθέτει ενεργειακούς πόρους γι’ αυτό -κατά την προσφιλή της μέθοδο- προσπαθεί να σφετερισθεί τους ενεργειακούς πόρους των άλλων και συγκεκριμένα της Λεκάνης της Λεβαντίνης δηλαδή του Λιβάνου της Συρίας του Ισραήλ της Αιγύπτου και της Κύπρου. Ένα αδύναμο και ανίσχυρο παλαιστινιακό κράτος του οποίου την ΑΟΖ (της Γάζας) θα ήλεγχε επίσης, θα της επέτρεπε να ελέγξει και να «εκβιάσει» το σύνολο των ενεργειακών διελεύσεων της περιοχής μεσω των εδαφων της. Ιδιαίτερα να πλήξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το 1917 ο Μπαλφούρ ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας με επίσημη ανακοίνωση παραχωρεί το δικαίωμα για μια εβραϊκή εθνική εστία στη γη της Παλαιστίνης.

Το 1937 η Επιτροπή Πιλ προτείνει τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ σε ελάχιστη έκταση για να δοθεί λύση το στο πρόβλημα του εβραϊκού και αραβικού πληθυσμού. Οι Άραβες δεν το δέχτηκαν πάλι.

Το 1947 με το ψήφισμα 181 του ΟΗΕ αποφασίζεται η ίδρυση δύο κρατών με δίκαιους ορους αλλά απορρίπτεται από την Αραβική πλευρά.

Το Μάιο του 1948 ιδρύεται το κράτος του Ισραήλ το οποίο αναγνωρίζουν αμέσως τόσο οι Η.Π.Α. όσο και η Σοβιετική Ένωση. Ο Αραβικός κόσμος (Αίγυπτος, Ιορδανία, Ιρακ, Συρία κλπ) δε θα αποδεχτεί το νεοσύστατο κράτος και θα κηρύξει πόλεμο για να εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Το 1967 ο πόλεμος των έξι ημερών. Το Ισραήλ προσαρτά τα υψώματα του Γκολάν, η Ιορδανία χάνει τη Δυτική όχθη και η Αίγυπτος τη Γάζα. Στη Λωρίδα της Γάζας έγιναν εκλογές το 2006 όπου επικρατεί η Χαμάς και «εκκαθαρίζει» όλους τους πολιτικούς της αντιπάλους του κόμματος «Φατάχ»του Γιασέρ Αραφάτ.

Το 2000 στην Τάμπα της Φλόριντας επί προεδρίας Κλίντον συναντάται ο Αραφάτ και ο Μπάρακ. Συμμετέχει ο σεΐχης Μπαντάρ της Σαουδικής Αραβίας. Δίνουν στον Αραφάτ για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτος το 95% της Λωρίδας της Γάζας, το 95 % της Δυτικής Όχθης, την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, τον έλεγχο του τεμένους Αλ Ακσα (Ιερός χώρος των Μουσουλμάνων) και 30 δις Δολάρια ως αποζημίωση για τους πρόσφυγες του 1948. Ο σεΐχης Μπαντάρ συμβουλεύει τον Αραφάτ να δεχτεί την πρόταση αλλά αυτός αρνείται γιατί δεν μπορούσε να πείσει τους ομοεθνείς του για την απλή, έστω ύπαρξη, εβραιων στην περιοχή.

Πιθανές μεταναστευτικές ροές από τη σύγκρουση μπορούν να εξελιχθούν σε υβριδικό πόλεμο στα Ευρωπαϊκα εδάφη.

Ο πόλεμος ευνοεί τη Ρωσία την Τουρκία και το Ιράν, όχι τη Δύση. Δεν θέλουν να ανοίξουν νέοι δρόμοι εμπορίου μεταξύ Ευρασίας και Ευρώπης γιατί τους αποκλείουν.

Αν δεν δημιουργηθεί ένα ισχυρό παλαιστινιακό κράτος η Τουρκία επιθυμεί να γίνει εγγυήτρια δύναμη στη Γάζα. Έτσι επιθυμεί να ελέγξει την ΑΟΖ της Γάζας και τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί εκεί. Επηρεάζεται από αυτή τη κίνηση η Κύπρος, η Αίγυπτος (Σινά) και το Ισραήλ καθώς η Τουρκία αποκτά δίοδο προς όλες τις κατευθύνσεις. Με τη σύγκρουση η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν εξαναγκάζει αυτή την επιλογή για ολόκληρη την Ευρώπη.

Απάντησε σε ερωτήσεις

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας & Γεωπολιτικής Θεωρίας ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Μάζης απάντησε σε ερωτήματα που του τέθηκαν από το κοινό της Σχολής Γονέων με άκρως ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές πτυχές του ακανθώδους Μεσσανατολικού προβλήματος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σ.Μαυρίδου, εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Φ.Μπαραλιάκου, η πρώτη Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Μ.Βελώνη, ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ Τμήμα Κατερίνης «ΟΛΥΜΙΟΣ ΖΕΥΣ» κ. Παναγιώτης Ταρενίδης, Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας κ. Ηρ. Τσανικίδης, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γ. Μακρής, ο τέως Νομάρχης Πιερίας κ. Γ.Παπαστεργίου, ο Ιδρυτής της Σχολής Γονέων κ. Δ. Δημηνάς, Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων, οι Νομαρχιακοί σύμβουλοι Αθ. Λιακόπουλος και Χρυσαυγή Δρίστα.

Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 06-11-2023 με επίσημο ομιλητή και καλεσμένο τον Καθηγητή και συγγραφέα κ. Θεοδωρή Σπηλιώτη με θέμα: «Από το Μανχάταν στο Άγιο Όρος» Στην έναρξη της εκδήλωσης θα ακουστούν χορωδιακά τραγούδια από την Χορωδία Μικρασιατών Πιερίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων