29/01/2023 29/01/2023 Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στην Κύπρο και τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία (κάπου ενδιάμεσα θα γίνουν και οι εκλογές στην Ελλάδα) η Άγκυρα προχωρά σε συντονισμένες κινήσεις στα Κατεχόμενα με διττό στόχο: ισλαμοποίηση και εποικισμός. Της Δέσποινας Σωτηρίου Ο ασκός του Αιόλου, άνοιξε μετά την προκλητική ομιλία του Αχμέτ Ουνσάλ....
29 Ιανουαρίου, 2023 - 10:30
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2023 - 10:47

Κατεχόμενα: Τα τάγματα ισλαμοποίησης, ο εποικισμός και οι εκλογές σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία

Διαδώστε:
Κατεχόμενα: Τα τάγματα ισλαμοποίησης, ο εποικισμός και οι εκλογές σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στην Κύπρο και τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία (κάπου ενδιάμεσα θα γίνουν και οι εκλογές στην Ελλάδα) η Άγκυρα προχωρά σε συντονισμένες κινήσεις στα Κατεχόμενα με διττό στόχο: ισλαμοποίηση και εποικισμός.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Ο ασκός του Αιόλου, άνοιξε μετά την προκλητική ομιλία του Αχμέτ Ουνσάλ.

Σημειώνεται πως οι πρόσφατες παραινέσεις του Αχμέτ Ουνσάλ, του «επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων» στα κατεχόμενα, που έγιναν σε ομιλία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων και επανέφεραν στην επικαιρότητα το θέμα της προσπάθειας ισλαμοποίησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου από την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει ότι «οι άνθρωποι παντρεύονται για να αναπαραχθούν. Πρέπει να κάνετε πολλά παιδιά. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες πρέπει να ανταποκρίνονται στην πρόσκληση του συζύγου τους να εκπληρώσουν τα συζυγικά τους καθήκοντα. Η γυναίκα πρέπει να είναι αγνή και να υπακούει τον σύζυγό της». Πρόκειται για μια προσπάθεια συντονισμένη που ενισχύεται από την παρουσία θρησκευτικών ταγμάτων, τα οποία, σύμφωνα με τον Τύπο, δραστηριοποιούνται έντονα στα κατεχόμενα.

Επιπλέον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, ο Ουνσάλ ανέφερε πως οι απόψεις που διατύπωσε στο σεμινάριο δεν ήταν δικές του, αλλά του Ισλάμ.

«Μελετώ το ισλαμικό δίκαιο εδώ και 29 χρόνια. Ο αποδέκτης αυτής της ερώτησης είναι ο Αλλάχ, όχι ο μουφτής», είπε. Υποστήριξε επίσης πως οι απόψεις του διαστρεβλώθηκαν και ότι δεν ασκεί καμία εκπαιδευτική δραστηριότητα η «προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων».

Ο Ουνσάλ διορίστηκε ως επικεφαλής της «προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων» στα κατεχόμενα τον Ιούλιο του 2021, θέση πολιτική που απορρέει από τις μεταρρυθμίσεις του Μουσταφά Κεμάλ στην Τουρκία. Είναι Τούρκος, καθηγητής με ειδίκευση στο Ισλαμικό Δίκαιο.

Τάγματα

Άρθρο της διαδικτυακής εφημερίδας Οzgur Gazete, το οποίο προκάλεσε μεγάλη αντίδραση σημειώνει την παρουσία του «Συλλόγου Αγάπης και Αδελφοσύνης» (SEVKAD), ο οποίος προβαίνει σε ενέργειες, όπως η προσέγγιση παιδιών κάτω των 18 ετών, η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων σε διάφορα γραφεία και διαμερίσματα και η παροχή «εκπαίδευσης» σε αυτά, η διανομή φυλλαδίων και διαφημιστικών, η ανάρτηση πανό με τη λέξη «τζιχάντ» σε τζαμιά και η υπόσχεση παροχής καταλύματος σε φοιτητές που έρχονται στα κατεχόμενα.

Οι τουρκικές μεθοδεύσεις για ισλαμοποίηση των Κατεχομένων εντάσσονται στο σχεδιασμό, που βαθμηδόν οδηγεί στην τουρκοποίηση και ο οποίος έχει ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα της εισβολής, το καλοκαίρι του 1974.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου έχουν μετατραπεί σε παράδεισο για την απασχόληση ιμάμηδων από την Τουρκία και ότι τα τζαμιά στα κατεχόμενα έχουν γεμίσει με πλεονάζον προσωπικό, με τους ιμάμηδες να έρχονται από την Τουρκία μέσω της «προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων». Σημειώνεται μάλιστα ότι σε μερικά τζαμιά υπάρχουν τρεις ή τέσσερις ιμάμηδες. Ο Τύπος ανεβάζει στα 213 τον αριθμό των τζαμιών στα κατεχόμενα και στα 240 άτομα τον συνολικό αριθμό του προσωπικού της «διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων», σημειώνοντας ότι οι 120 από αυτούς είναι ιμάμηδες.

Αναφορά στην πολιτική της Τουρκίας για ισλαμοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου γίνεται και στην τουρκική εφημερίδα «Birgün» σε άρθρο της αρθρογράφου Γκιοζντέ Μπεντέλογλου, η οποία σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ουνσάλ επισημαίνει ότι η πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο, ιδίως από το 1974 και μετά στόχο έχει να κάνει την τουρκοκυπριακή κοινότητα πιο «τουρκική» και πιο «μουσουλμανική».

Η ΔΣΟ

Μέσα στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας να εντάξει τη λεηλασία των Εκκλησιών στα Κατεχόμενα στο επίκεντρο της ευαισθητοποίησης της Διεθνούς Κοινής, μέσω του ημερολογίου της για το 2023.

«Στο φετινό ημερολόγιο παραθέτουμε φωτογραφίες από Ιερούς Ναούς που βρίσκονται στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική αξία για τον Χριστιανικό Κόσμο. Στόχος της επιλογής μας είναι η ανάδειξη της θρησκευτικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Κύπρου, η οποία κινδυνεύει από τις βεβηλώσεις και τις καταστροφές που υφίσταται διαρκώς από το 1974, και η, ως εκ τούτου, ανάγκη προστασίας των συγκεκριμένων ιστορικών χώρων λατρείας, παράλληλα με την επανάληψη του δίκαιου αιτήματος για τον τερματισμό της παράνομης κατοχής κυπριακών εδαφών, της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και της επανένωσης του νησιού», αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος στο χαιρετισμό του επαναφέροντας για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα το φλέγον ζήτημα της λεηλασίας των εκκλησιών, των μοναστηριών, των θρησκευτικών μνημείων και του ξεριζωμού της Ορθοδοξίας από τη Βόρεια Κύπρο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων