01/12/2020 01/12/2020 Καθοριστικές για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών ενόψει των Χριστουγέννων χαρακτηρίζονται οι πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, με την κυβέρνηση να μην μιλά πλέον για “χρονοδιαγράμματα”, αλλά για “δεδομένα”. Όπως διεμήνυσε χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας,...
01 Δεκεμβρίου, 2020 - 8:56
Τελευταία ενημέρωση: 01/12/2020 - 8:59

Κρίσιμες οι πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου για τη χαλάρωση των μέτρων – “Εξ αποστάσεως” οι μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας – Τι θα γίνει τα Χριστούγεννα

Διαδώστε:
Κρίσιμες οι πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου για τη χαλάρωση των μέτρων – “Εξ αποστάσεως” οι μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας – Τι θα γίνει τα Χριστούγεννα

Καθοριστικές για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών ενόψει των Χριστουγέννων χαρακτηρίζονται οι πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, με την κυβέρνηση να μην μιλά πλέον για “χρονοδιαγράμματα”, αλλά για “δεδομένα”. Όπως διεμήνυσε χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά «δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα”.

Επίσης, λίγο μετά το εξιτήριο που έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός και την έκκλησή του για ευλαβική τήρηση των κανόνων και των μέτρων, κατά την επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας δόθηκε μία πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει.
Όλοι οι συμμετέχοντες στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκαν στις μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας που αναμένονται τις επόμενες ημέρες και εξήραν την τήρηση των μέτρων κατά τους εορτασμούς του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, αλλά και τη στάση του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος στην περίοδο των γιορτών, είπε ότι φέτος, όπως όλοι γνωρίζουν «κι όπως έχει πει και η Εκκλησία, οι γιορτές αυτές θα είναι διαφορετικές». «Όπως στην Πάτρα, που γιόρτασε τον πολιούχο της χωρίς την παρουσία πιστών στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα. Οι κάτοικοι της πόλης, ακολουθώντας την προτροπή του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου, ένωσαν τις προσευχές τους ο καθένας από το σπίτι του, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού που ευνοούν την διασπορά του ιού. Το ίδιο θα συμβεί και τις επόμενες ημέρες, στις πόλεις που έχουν ως πολιούχους είτε την Αγία Βαρβάρα είτε τον Άγιο Νικόλαο», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών δεν επιτρέπονται για όσο ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. «Θα γιορτάσουμε τις ονομαστικές εορτές των αγαπημένων μας προσώπων από μακριά, θα τους δώσουμε τηλεφωνικά τις ευχές μας και θα τους εκφράσουμε την αγάπη μας, ώστε να τους προστατεύσουμε και να μπορέσουμε να γιορτάσουμε ξανά όλοι μαζί στην επόμενη εορταστική περίσταση», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Στις μεγάλες εορτές που ακολουθούν τις επόμενες ημέρες αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου απήθυνε έκκληση για περιορισμένους εορτασμούς: “σε αυτούς που γιορτάζουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τις Βαρβάρες, τους Νικόλες, αλλά και τις Άννες, να ευχηθούμε σε όλους με ένα θερμό τηλεφώνημα. Επισκέψεις και κεράσματα αναβάλλονται για του χρόνου”.
Η κ. Παπαευαγγέλου προσέθεσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που ξεκίνησαν από την αρχή του μήνα δεν τηρήθηκαν από όλους και αυτό -όπως είπε- δεν χρειάζεται κάποια επιστημονική εξήγηση, καθώς το βλέπουμε στους δρόμους.
“Η ατομική συμπεριφορά όλων μας μπορεί να μας οδηγήσει στον θρίαμβο ή την ήττα», δήλωσε λίγο νωρίτερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του
Ο κ. Πέτσας συνεχάρη τους πολίτες της Πάτρας επισημαίνοντας πως «πραγματικά η εικόνα που υπάρχει είναι ότι και οι τοπικές Αρχές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Εκκλησία, ιδίως ο Μητροπολίτης, αλλά όλοι οι πολίτες έχουν ανταποκριθεί σε αυτή την έκκληση, δείχνουν τον καλύτερό τους εαυτό”
Εξήγησε επίσης πως εφαρμόζεται «στρατηγική πρόληψης, χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου σε πολλές περιοχές της χώρας που έχουν μεγάλες τοπικές γιορτές. Όπως σήμερα του Αγίου Ανδρέα και στην συνέχεια της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σπυρίδωνος. Είναι μεγάλες τοπικές γιορτές σε πολλές περιοχές της χώρας. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, για να μην υπάρξει εστία υπερμετάδοσης του ιού, μέσα από συγχρωτισμούς που προκαλούν αυτές οι γιορτές. Καλύτερα να προλαμβάνεις, παρά να τρέχεις να θεραπεύεις. Και γι’ αυτό τον λόγο κάνουμε έκκληση σε κάθε έναν και σε κάθε μία από τους συμπολίτες μας, να τηρούν τα μέτρα».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων