22/06/2023 22/06/2023 Παναγία η Βηματαρίσσα είναι το όνομα του νέου κέντρου ημέρας Άνοιας που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 17-6-2023 στην Κατερίνη. Η θαυαματουργός εικόνα της Παναγίας Βηματαρισσης βρίσκεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Όταν κάποτε έγινε επιδρομή των Αράβων στη μονή, ο ιεροδιάκονος και βηματάρης (επιμελητής του ιερού βήματος και συνεπώς, υπεύθυνος για τα άγια λείψανα και λοιπά...
22 Ιουνίου, 2023 - 12:00
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2023 - 11:35

Κέντρο ημέρας Άνοιας Κατερίνης “Παναγία η Βηματάρισσα”

Διαδώστε:
Κέντρο ημέρας Άνοιας Κατερίνης “Παναγία η Βηματάρισσα”

Παναγία η Βηματαρίσσα είναι το όνομα του νέου κέντρου ημέρας Άνοιας που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 17-6-2023 στην Κατερίνη. Η θαυαματουργός εικόνα της Παναγίας Βηματαρισσης βρίσκεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Όταν κάποτε έγινε επιδρομή των Αράβων στη μονή, ο ιεροδιάκονος και βηματάρης (επιμελητής του ιερού βήματος και συνεπώς, υπεύθυνος για τα άγια λείψανα και λοιπά κειμήλια που φυλάσσονται εκεί) πρόλαβε και έκρυψε μέσα στο φρεάτιο της Αγίας Τράπεζας (Αρχαϊκό χωνευτήρι) μια πολύτιμη εικόνα της Θεοτόκου και ένα Σταυρό τοποθετώντας μπροστά τους μια αναμμένη λαμπάδα. Το μοναστήρι λεηλατήθηκε και οι μοναχοί οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι στην Κρήτη. Μετά από εβδομήντα χρόνια ο επιζώσας ιεροδιάκονος απελευθερώθηκε και επέστρεψε στο μοναστήρι του. Εκεί βρήκε νέους, αγνώστους μοναχούς που δεν ήξεραν τίποτα για κρυμμένα κειμήλια. Τότε, άνοιξαν το φρεάτιο και βρήκαν την εικόνα και το Σταυρό όρθια πάνω στο νερό, ενώ η λαμπάδα έκαιγε ακόμη!

Η εικόνα αυτή βρίσκεται σήμερα στο σύνθρονο του ιερού βήματος, λέγεται δε και “Κτιτόρισσα”, από το γεγονός ίσως ότι η ανεύρεσή της σχετίζεται με την ανοικοδόμηση της μονής από τους τρείς αδελφούς και κτίτορες της μονής, Αθανάσιο, Νικόλαο και Αντώνιο, που μόνασαν περί τα τέλη του Ι’ αιώνα.

Διαβάστε επίσης: 

Εγκαίνια Κέντρου ημέρας Άνοιας στην Κατερίνη

Την καθοδήγηση από την Παναγία Βηματάρισσα ζήτησε η Μαγδαληνή Τσολάκη στα εγκαίνια του Κέντρου ημέρας για άτομα με Άνοια στην Κατερίνη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων