21/02/2024 21/02/2024 “Η Εκκλησία και η Πολιτεία να βάλουν επιτέλους ένα φραγμό στην μακροχρόνια αδικία και θεσμική περιθωριοποίηση που υφίσταται η ιστορική και μεγάλη ιεροψαλτική κοινότητα της χώρας”, ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος Κωνσταντίνος Πολίτης, από το βήμα του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, όπου τελέστηκε, με τη συμμετοχή πλήθους προσκεκλημένων, η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας...
21 Φεβρουαρίου, 2024 - 18:00
Τελευταία ενημέρωση: 21/02/2024 - 17:37

Κοπή βασιλόπιτας με πολλά μηνύματα από την Ομοσπονδία Συλλόγου Ιεροψαλτών Ελλάδος

Διαδώστε:
Κοπή βασιλόπιτας με πολλά μηνύματα από την Ομοσπονδία Συλλόγου Ιεροψαλτών Ελλάδος

“Η Εκκλησία και η Πολιτεία να βάλουν επιτέλους ένα φραγμό στην μακροχρόνια αδικία και θεσμική περιθωριοποίηση που υφίσταται η ιστορική και μεγάλη ιεροψαλτική κοινότητα της χώρας”, ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος Κωνσταντίνος Πολίτης, από το βήμα του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, όπου τελέστηκε, με τη συμμετοχή πλήθους προσκεκλημένων, η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος της ΟΜΣΙΕ.

Παρέστησαν εκπρόσωποι των κομμάτων, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, οι βουλευτές Κατερίνα Καζάνη (Χαλκίδας, εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη), Αφροδίτη Κτενά (Βόρειου Τομέα Αττικής, εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας), Σοφία Ασημακοπούλου (Β’ Πειραιώς εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης), Αλέξανδρος Ζερβέας και Αθανάσιος Χαλκιάς (Β΄ Πειραιώς και Α’ Αθηνών αντίστοιχα, εκπρόσωποι των Σπαρτιατών).

Το παρών έδωσαν πολλά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Ρίτα Πικρού – Μωραϊτάκη (Περιφέρεια Αττικής), ο Ορέστης Τσάγκλας (Αντιδήμαρχος Δήμου Γλυφάδας), η Χριστίνα Κυρίτση, η Μαρία Αλεβίζου, η Δήμητρα Λυκούρα, ο Κωνσταντίνος Πλατόπουλος, ο Στέλιος Βαφείδης (Δήμος Αθηναίων), η Ελένη Ράπτη (στέλεχος ΥΠΠΟΑ, Δήμος Βύρωνα), Κορίνα Τριανταφύλλου (Εκπρόσωπος Τύπου Σπαρτιατών, Δήμος Αθηναιών), Ειρήνη Κουτσογιαννακοπούλου (Παλαιό Φάληρο) κ. ά. Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Μαίρη Πίνη, ο Προέδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κακαβάς και πολλά στελέχη της αγοράς. «Εκ της ημετέρας αυλής…» παρέστη πλήθος ψαλτών ξεχώρισαν οι Άρχοντες Πρωτοψάλτες Θεόδωρος Βασιλικός, Χάρης Νταραβάνογλου, Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Φώτης Γιαννακάκης (οικοδεσπότης, ως Πρόεδρος του Συλλόγου Απελαθέντων εκ Τουρκίας, και τυχερός της βραδιάς αφού βρήκε το ένα φλουρί της Βασιλόπιτας…), Ανδρέας Γκοτσόπουλος καθώς και ο Σπύρος Καμπίτσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αττικής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ευλόγησε την Βασιλόπιτα μαζί με τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Ιωάννη Σαββάκη (εκπρόσωπο του Μακαρ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου) πλαισιωμένοι από την ιδιαίτερη χορωδία που σχημάτισε αυθόρμητα το σύνολο των παρισταμένων ψαλτών επενδύοντας υποβλητικά την τελετή, στους σύντομους χαιρετισμούς τους αναφέρθηκαν στην εγνωσμένη αξία και το υψηλό πολιτιστικό αποτύπωμα της ψαλτικής τέχνης στην ελληνική κοινωνία αλλά και ολόκληρη την Οικουμένη.

Ακολούθως τιμήθηκαν τρία διακεκριμένα πρόσωπα για το έργο και την προσφορά τους στην εκκλησία, την κοινωνία και την ψαλτική τέχνη, η Δρ Αικατερίνη Καμηλάκη, τέως Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (που κέρδισε το δεύτερο φλουρί), ο Στάθης Κούλης, πολλάκις επανεκλεγμένος Δήμαρχος Γορτυνίας και εκλεκτός ψάλτης, που καθ’ ολη τη διαδρομή του στην Αυτοδιοίκηση, συνεισέφερε σημαντικά στην διαφύλαξη της μουσικής μας παράδοσης, και ο μουσικολογιώτατος Πέτρος Πάτρας, διακεκριμένος ψάλτης και δάσκαλος της ψαλτικής τέχνης, επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΜΣΙΕ.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για την εγγραφή της ψαλτικής τέχνης στον Διεθνή Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Γενικός Γραμματέας Χαραλάμπης Συμεωνίδης, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε ο Φώτης – Άγγελος Μάνταλος, Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. της ΟΜΣΙΕ. Από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΣΙΕ παρέστησαν οι Μαργαρίτης Αστεριάδης (Ειδικός Γραμματέας, Πρόεδρος Συλλόγου Ιεροψαλτών Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, Αντιδήμαρχος Δήμου Ορεστιάδας), ο Χαράλαμπος Διαφωνίδης (Ταμίας, Πρόεδρος Συλλόγου Ιεροψαλτών Ξάνθης, τ. Δημοτικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Δήμου Ξάνθης) ο Γιάννης Παρασκευόπουλος (Μέλος, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Ιεροψαλτών Αργολίδας, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Επιδαύρου) και ο Θανάσης Γεωργούσης (Μέλος, Αντιπρόσωπος Συλλόγου Ιεροψαλτών Άρτας).

Την παράσταση «έκλεψαν» τόσο οι τιμώμενοι όσο και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι με τις εμπνευσμένες και μεστές νοημάτων και συγκινητικών αναφορών ομιλίες τους, καθώς όλοι είχαν ένα βιωματικό λόγο να μιλήσουν θερμά για την αξία της ψαλτικής για τον σύγχρονο άνθρωπο.

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων