07/11/2020 07/11/2020 Σε ισχύ τίθενται τα νέα μέτρα γενικής καραντίνας στη χώρα μας από σήμερα, Σάββατο 7 Νοεμβρίου, μέχρι τουλάχιστον τις 30 Νοεμβρίου. Στα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό η Πολιτεία αποφάσισε μεταξύ άλλων και το κλείσιμο των χώρων λατρείας για τους πιστούς. Όπως διευκρίνισε χτες το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς οι...
07 Νοεμβρίου, 2020 - 9:13
Τελευταία ενημέρωση: 07/11/2020 - 15:57

Κλειστές οι Εκκλησίες σε Ελλάδα και Ευρώπη

Διαδώστε:
Κλειστές οι Εκκλησίες σε Ελλάδα και Ευρώπη

Σε ισχύ τίθενται τα νέα μέτρα γενικής καραντίνας στη χώρα μας από σήμερα, Σάββατο 7 Νοεμβρίου, μέχρι τουλάχιστον τις 30 Νοεμβρίου. Στα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό η Πολιτεία αποφάσισε μεταξύ άλλων και το κλείσιμο των χώρων λατρείας για τους πιστούς. Όπως διευκρίνισε χτες το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς οι Εκκλησίες θα είναι κλειστές, οι Θείες Λειτουργίες θα τελούνται αποκλειστικά από τον Ιερέα ενώ μόνο για τις κηδείες σημείωσε ότι θα τελούνται με την παρουσία έως 9 ατόμων. Παρόμοιο το σκηνικό και στις χώρες της Ευρώπης με τις περισσότερες να έχουν μπει ήδη σε καθεστώς καραντίνας για να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Έτσι και οι πιστοί των ευρωπαϊκών χωρών στερούνται τη δυνατότητα να προσέλθουν στις Εκκλησίες για να λειτουργηθούν. 

Τι λένε οι Ιεράρχες: 

Άμεση ήταν η αντίδραση της Εκκλησίας  στα σχετικά μέτρα καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας συνεδρίαζε ήδη από την Τετάρτη, διακόπτοντας μάλιστα την ώρα του μηνύματος του πρωθυπουργού για να παρακολουθήσει τις ανακοινώσεις.

Με την ολοκλήρωση της τρίτης και τελευταίας ημέρα της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του γενικού απαγορευτικού από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξεδόθη σχετική ανακοίνωση που αποφασίστηκε η αποστολή προς του Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία πρόκειται να εκδοθεί και αφορά στα νέα περιοριστικά μέτρα (lockdown) που θα επιβληθούν από 7 έως 30 Νοεμβρίου 2020.

Η ΔΙΣ αποφάσισε την αποστολή Εγκυκλίου προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με σκοπό την παραμυθία και ενίσχυση των πιστών εν όψει των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος  κατά τη συνεδρίασή της που ολοκληρώθηκε σήμερα, μία ημέρα πριν από το δεύτερο καθολικό lockdown στη χώρα.

Διαβάστε την Εγκύκλιο πατώντας εδώ. 

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών κ. Αθηναγόρας, Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους και δέχθηκε ερωτήσεις.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

Δημοσιογραφική κάλυψη: Ιωάννα Βουτσή

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος 

Μοντάζ: Κώστας Κουράκος 

 

Την ίδια ώρα ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη αποστέλλει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ επ’ αφορμή της λήψης νέων αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξαπλώσεως του κορονοϊού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει προς τον Πρωθυπουργό: «Εις τα αυστηρά μέτρα προλήψεως της επεκτάσεως της επιδημίας του κορωνοϊού συμπεριελήφθη, ως μη όφειλε, και ο αποκλεισμός των Ορθόδοξων Χριστιανών, της συντριπτικής πλειονοψηφίας των πολιτών, από την Θεία Λατρεία, για δεύτερη περίοδο. Στους έξι προορισμούς της εξόδου των πολιτών από τα σπίτια τους δεν περιλαμβάνεται, για δεύτερη φορά, η άσκησις των λατρευτικών υποχρεώσεων και της ατομικής προσευχής».

Διαβάστε εδώ την επιστολή:  Ο αποκλεισμός του Λαού του Θεού είναι αντικανονικός και παράνομος

Τι γίνεται στην Ευρώπη:

Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Βρετανία και Πορτογαλία έχουν υιοθετήσει μέτρα που θυμίζουν τους αυστηρούς περιορισμούς που είχαν εφαρμόσει κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, την άνοιξη. Τα νέα αυτά μέτρα επηρεάζουν ήδη τις εκκλησίες με τις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Ήδη στο Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Γαλλία αλλά και το ελβετικό καντόνι της Γενεύης ανακοινώθηκε ότι εκκλησίες κλείνουν.

Ειδικότερα στο Βέλγιο, απαγορεύονται οι Ιερές Ακολουθίες και οι θρησκευτικές τελετές εκτός από τα ακόλουθα: Τελετές που αναφέρονται στο άρθρο 15, § 3 και 4, ήτοι: θρησκευτικοί γάμοι, με την παρουσία μόνο των συζύγων, των μαρτύρων τους και του ιερέως, κηδείες, μόνο με παρουσία 15 ατόμων το πολύ, τα παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών επιτρέπεται να παρασταθούν σε κηδείες, χωρίς δυνατότητα εμφανίσεως της σορού.

Οι Ιερές Ακολουθίες με σκοπό να μεταδοθούν από τα διαθέσιμα κανάλια και με παρουσία 10 ατόμων το πολύ, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών της αναμετάδοσης, με απόσταση μεταξύ των ατόμων 1,5μ., και εφ´ όσον ο τόπος λατρείας παραμένει κλειστός καθ´ όλη τη διάρκεια της αναμετάδοσης.

Οι ιερείς που επιθυμούν να κάνουν ζωντανή αναμετάδοση από την Ενορία τους, θα πρέπει να υποβάλουν γραπτό αίτημα στην Ιερά Μητρόπολη. Οι Ιεροί Ναοί παραμένουν ανοικτοί μόνο για ολιγόλεπτη ατομική προσευχή με απόλυτο σεβασμό και εφαρμογή μέτρων

Στη Βρετανία, η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο, προκειμένου, όσοι το επιθυμούσαν, να λάβουν μέρος στη Θεία Ευχαριστία και τη Θεία Μετάληψη προ του κλεισίματος των ιερών ναών. Το ίδιο προτείνεται εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής προς όλες τις ενορίες της Τοπικής Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές, ώστε να προβεί σε προσεχή, λεπτομερή ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ορθοδόξων ιερών ναών, κατά τη διάρκεια της επομένης περιόδου.

Αλλά και στη Γαλλία από την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και για μία αρχική περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, οι εορτασμοί τις Κυριακές και τις αργίες μπορούν να πραγματοποιούνται μόνον κεκλεισμένων των θυρών, με μειωμένο αριθμό λειτουργών και ιεροψαλτών. Δεν επιτρέπεται η παρουσία προσκυνητών. Κηδείες μπορούν να τελούνται μόνον με είκοσι συμμετέχοντες το πολύ.

Όπως και κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού της άνοιξης, οι ιερές ακολουθίες μπορούν να μεταδίδονται στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, YouTube κ.λπ.). Την απόφαση να σταματήσει η λειτουργική ζωή για το μήνα Νοέμβριο έλαβε το Καντόνι της Γενεύης κατόπιν απόφασης του υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Ελβετίας, στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊου.

Σύμφωνα με αυτή οι χώροι λατρείας θα παραμένουν ανοιχτοί χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα να τελούνται σε αυτούς ιερές ακολουθίες, εκτός από γάμους και κηδείες, με περιορισμό όμως των συμμετεχόντων.

Το μέτρο αυτό θα ισχύει μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας.

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς στη χώρα που ξεκίνησαν από τις 5 Νοεμβρίου και έχουν ισχύ μέχρι τις 30. Σε ότι αφορά τους ιερούς ναούς και την τέλεση των ιερών ακολουθιών τα μέτρα ανήκουν στην Β’ Κατηγορία (Έκτακτα μέτρα με ισχύ σε παγκύπρια βάση για την περίοδο από τις 5 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου) και προβλέπεται: «Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα, τηρουμένων των πρωτοκόλλων που ισχύουν για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας».

 

Για τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύον στη Βρετανία, η οποία βρίσκεται σε Καθολικό lock down, μίλησε την Παρασκευή στο ραδιόφωνο pemptousia.fm και στην εκπομπή Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία με τη Ναταλία Δανδόλου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις δύσκολες ώρες της πανδημίας, μίλησε για την αναγκαιότητα της Θείας Κοινωνίας και κάλεσε τον κόσμο να μην φοβάται και να έχει πίστη σε αυτή τη δοκιμασία.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι τα σχολεία είναι ανοικτά και έχουν κλείσει οι εκκλησίες και αναφέρθηκε στις δράσεις που προγραμματίζει η εκκλησία ώστε να διατηρήσει την επαφή της με το ποίμνιο τις ημέρες της καραντίνας.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε και την δυσαρέσκεια του σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μην μπορούν να προσέλθουν πιστοί κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως το γεγονός αυτό τον λυπεί.

«Θαρσείτε! Μη φοβάστε. Κάθε μέρα υπάρχουν πειρασμοί» ήταν η προτροπή προς τους πιστούς του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος όπως τόνισε «η λύση είναι ο Χριστός για τα πάντα».

Παρακολουθήστε:

Διαβάστε ακόμα:

ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Κλειστές οι εκκλησίες – Μυστήρια χωρίς την παρουσία πιστών

Ολοκληρώθηκε η ΔΙΣ: Οι αποφάσεις και οι επίσημες ανακοινώσεις

Αρχιεπ. Θυατείρων: «Μας λυπεί το κλείσιμο των Εκκλησιών»

Ο αποκλεισμός του Λαού του Θεού είναι αντικανονικός και παράνομος

ΚΥΠΡΟΣ: Μέχρι 75 πιστοί στους ναούς

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων